Elég a titkos pénzszórásból!

Harminc évre titkosítaná a kormány a kiemelten fontos beruházások műszaki, és pénzügyi adatait. Ligeti Miklós a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Népszavának  reagálva azt mondta: a kabinet célja továbbra is az, hogy kivonják magukat az átláthatóság szabályai alól. Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke pedig úgy fogalmazott: a korlátozás csak biztonsági, védelmi, műszaki és üzemeltetési adatokra vonatkozhat.

A módosítás illeszkedik a kabinet eddigi törekvéseihez. Előbb a Magyar Posta cégeinek könnyítették meg, hogy kivonják magukat az átláthatóság szabályai alól, majd a Magyar Nemzeti Banknak is hasonló felhatalmazást adtak – fogalmazott lapunknak Ligeti Miklós a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, miután Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter példáját követte Pintér Sándor is. A belügyminiszter  olyan módosító törvényjavaslatot nyújtott be a parlament elé, ami terrorveszélyre hivatkozva nemzetbiztonsági okból 30 évre titkosítaná több nagyberuházás adatait is. Miért? A terroristák megnézik, hogy ki mennyit költött? Seszták törvénymódosítása arról szólt, hogy nemzetbiztonsági indokokra hivatkozva titokban lehetne tartani, mennyibe kerül egy vasúti kocsi vagy HÉV-szerelvény, esetleg a felcsúti kisvasút luxuskocsija. Na ne marháskodjunk már! Ki veszi be ezt a maszlagot? Van aki beveszi! Van olyan párt ebben az országban, amelynek tagjai nem kíváncsiak arra, hogy mire költik a párt pénzét. Ön szavazna ilyen emberekre?Képtalálat a következőre: „titkosítás”

Ligeti szerint a kabinet tavaly év végén, majd az idei év elejétől használja a jól bevált “nemzetbiztonsági”, vagy “terrorveszély” indokokat, hogy homályban tartson korábban közérdekű adatokat. Hát ebből elég!

“Októbertől az is titkos, hogy ki mire kapott adókedvezményt, illetve adótitok lett az összes olyan felajánlás is, amelyek leírhatók az adóból. A 2011-ben induló TAO-program lényege, hogy a magyar cégek rakás pénzzel támogathatják a sportcsapatokat, és az erre költött pénzt leírhatják a társasági adójukból. Ilyen formán tehát a rendszer állami támogatást juttat a csapatoknak, figyelmembe véve, hogy a klubok olyan pénzt kapnak, amihez egyébként az állam jutna. Eddig a legtöbb felajánlást a felcsúti focicsapat kapta. Azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium által beterjesztett módosítás miatt, ha egy vállalkozás számára kellemetlen, hogy a Felcsútra költött adózás helyett, akkor erről nem kell beszélnie. A TAO-éllovasok versenyében a korábbi évek tapasztalatai alapján nem sok egyesület jöhetett szóba: a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, mely minden bizonnyal az idén is a legtöbbet szakítja a TAO-tortából, ám még nincs pontos adat, a tavalyi év “felfedezettje” 557 millióval Tiszakécske Város Sportegyesülete (a városhoz kötődik az új-Közgépként elhíresült, közbeszerzéseken taroló Duna Aszfalt), valamint a Tállai András, NAV-elnökhöz köthető Mezőkövesd Zsóry Futball Club, amely eddig még egyszer sem kapott 400 milliónál többet. Ezek mellett feltűnhet egy-egy olyan egyesület vagy alapítvány, mely jelentősebb összeget igényel egy konkrét aktuális beruházáshoz, ám ez csak 1-1 szezonban figyelhető meg. Ilyen volt például 2013-ban az Illés Sport Alapítvány 850 milliója, vagy tavaly az Aramis SE 517 milliója.” /Népszava/
FO-összeállítás