Elég a neoliberális kizsákmányolásból! Brüsszel is lázad.

Több mint 80.000 szervezett dolgozó  vonult fel  Brüsszelben, az EU “szívében”, hogy tiltakozzanak a jobboldali-liberális  kormány szociális és gazdasági politikája ellen, amely fel akarja számolni Belgium jóléti államának alapjait.

„Betelt a pohár” jelszó alatt tömörültek a nagyobb szakszervezetek a felvonuláson, egyesültek a dolgozó osztályok bérét csökkentő és a nyugdíj-jogosultságot elhalasztó lépések ellen, valamint a 45 órás munkahét 38 órára csökkentéséért. Éppen ideje!

A szakszervezetek kijelentették, hogy Charles Michel liberális miniszterelnök szabadpiaci politikája az elmúlt két évben az átlag családnak 100 eurójába került havonta, a munkahelyteremtésről szóló ígéretek pedig elenyésztek. Azt követelik, hogy a kormány foglalkozzon a nagyvállalatok és a gazdagok adócsalásának szaporodó problémáival is.Zavargások Brüsszelben, a rendőrség vízágyúkat vetett be

A t tüntetés csak előkészülete volt egy nagy állami szolgáltatói felvonulásnak és vasutassztrájknak május 31-én, valamint a június 24-ei, szeptember 29-ei és október 7-ei általános sztrájkoknak.

A neoliberális gazdaságpolitikát folytató tőkés kizsákmányoló osztály a saját maga által kreált válságot a dolgozókkal akarja megfizettetni. Nem azt teszik vissza, amit elvettek, hanem a munkásosztályról nyúznak le még egy bőrt!

A békésen indult, hatóságok által engedélyezett tüntetés vége felé néhány tucat ember elkezdett köveket dobálni a rendőrségre, majd tülekedés tört ki a tömeg soraiban.

A belga főváros rendőrfőnökét, Pierre Vandersmissent fejsérüléssel kezelték, miután aktivisták kővel eltalálták, és a földre zuhant. Összesen két rendőr és nyolc aktivista sérült meg a tülekedésben. Öreg trükk!  Provokátorokat küldeni a tömegbe nem újkeletű dolog, hogy ezzel kompromittálják a békés és fegyelmezett felvonulókat. Kicsit mellélőttek, hogy pont az erőszakszervezet fejét dobták meg.