El a kezekkel Ukrajna Kommunista Pártjától!

Ukrajnát továbbra is elönti az antikommunista hisztéria. A hatalom képviselői egymással versengenek, hogy vádakat kreáljanak a kommunisták, és vezetőjük, Petro Szimonyenko ellen. Az elmúlt egy év során nem egyszer próbálkoztak az UKP elleni büntetőjogi eszközökkel. Ezek a kísérletek azonban minden alkalommal csúfos kudarcot szenvedtek. Az Ukrajna kommunistái ellen megkísérelt politikai és büntetőjogi nyomásgyakorlás a világközvélemény aktív tiltakozásaiba ütközött.

Az ukrán kormány és parlament mostani összetétele változatlanul a primitív nacionalizmus meglétét tanúsítja. Saját antikommunista mániájukba beleháborodott parlamenti képviselők már korábban is nem egyszer kezdeményezték már a kommunista pártot, a kommunista ideológiát, a mozgalom hagyományos jelképeit – a sarlót és kalapácsot – betiltó törvénytervezeteket. Újabb szégyenteljes lépést jelentett ezen az úton a Legfelsőbb Rada elé terjesztett, „A kommunizmus és a nácizmus betiltása Ukrajnában” elnevezésű törvénytervezet.

Tovább folytatódik a Szimonyenko elleni állandó nyomásgyakorlás. 2015. április 1-én az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) bejelentette: kihallgatásra beidézték Szimonyenkót. A Kommunista Párt vezetőjét terrorcselekménnyel, illetve azzal vádolják, hogy orosz állampolgársága van – mi több, az OFKP KB legutóbbi plénumán az ülés elnökségében ült. Az ukrán hatóságok különös dühét váltotta ki az az elképzelés, hogy 2015. május 1-én nemzetközi nagygyűlésre kerüljön sor Kijevben.

Emlékeztetnénk: ilyesmi egyszer már előfordult. A 30-as években, a hitleri Németországban. Mielőtt Európában is szétterjedt volna, a „barna pestis” útja a kommunisták elleni üldözéssel indult. Napjainkban Bandera ukrajnai követői vetik be eszközül az embergyűlölő eszméket és módszereket. És még ilyen poggyásszal akarnak behajtatni az Európai Unióba!

Most, a fasizmus fölött aratott Győzelem 70. évfordulójának küszöbén felhívással fordulunk a világ valamennyi, valóban demokratikus erőihez: egyesüljünk a neonácizmus, a reakció elleni akciókban! Nem felejtjük a világ progresszív erőinek a XX. századi fasizmus ellen vívott harcának tapasztalatait. Nem felejtjük a nürnbergi büntető törvényszék ítéleteit. Eljött az ideje annak, hogy újra pajzsra emeljük a világ gonosz erői fölött aratott győzelem nemzetközi tapasztalatait! Ezért, mi, itt és most, teljes határozottsággal kijelentjük:

Nemet mondunk a fasizmusra Ukrajnában!

Nemet mondunk a fasizmusra Európában!

El a kezekkel Ukrajna Kommunista Pártjától!

 

                             

                                Gennagyij Zjuganov

Az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának elnöke