Éhségsztrájk és plakátkampány az egészségügyért

Másfél éve orvostól orvoshoz küldik, de Forgácsné Fejes Mária még mindig nem tudja, hogy mi a baja. Szervezete legyengült, ennek ellenére elhatározta: éhségsztrájkba fog, hogy felhívja a figyelmet a hazai egészségügy kritikus állapotára. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete rákos plakátkampánnyal és petícióval harcol a magyar egészségügyért,  Forgácsné Fejes Mária pedig éhségsztrájkkal. Az 51 éves, ötgyerekes asszony a szoljon.hu-nak beszélt az állapotáról: „Iszonyú rosszul vagyok. Másfél éve orvostól orvosig zavarnak, de a legtöbb helyen csak negatív leletet nyomnak a kezembe. Senki sem tudja, hogy mi bajom lehet, az újabb vizsgálatokhoz pedig szeptemberre kaptam időpontot. Kevés az esélyem, hogy addig eléljek.””Elmondása szerint másfél éve minden egy influenzával kezdődött, és azóta csak romlott az állapota: kanalak, tányérok esnek ki félig lebénult, erőtlen kezéből, járni már csak kóvályogva, szédelegve tud.plakát: reszasz.hu

Egy hete nem eszik

Marcsi múlt csütörtökön éhségsztrájkba kezdett, hogy így hívja fel a figyelmet saját és betegtársai nehézségeire. „Rájöttem, hogy ez a szomorú történet nem csak rólam szól. Országos jelenség, hogy száz beteg várakozik a klinikán kora reggeltől délig és hogy a következő vizsgálatokra csak hónapok múlva juthatnak el.” Marcsi elhatározta, hogy az éhségsztrájkon túl jogi segítséget is kér, és petíciót indít, mely remélhetően beadványként az országgyűlési képviselőkhöz is eljut majd. „Éhségsztrájkomat a többi betegért és az egészségügy működőképessé tételéért kezdtem, és csak akkor hagyom abba, ha teljesülnek a kéréseim, melyet harmincnégy pontban foglaltam össze. “

Több ezer  ember hasonló helyzetben vergődik Magyarországon. A kormány közben szórja a pénzt stadionokra, megemlékezésekre és sok más ostobaságra. Kinek fontos a MAGYAR EMBEREK élete?

” Népi Egészségügyi Program

A magyar egészségügyi rendszer stabilizálása nem tűr halasztást. A rendszerváltás óta az egészségügy – az oktatáshoz és a szociális ellátórendszerhez hasonlóan – egyike azon területeknek, amelyek a folyamatos forráskivonásnak, valamint a reformoknak álcázott leépítéseknek köszönhetően az összeomlás veszélye fenyeget. A jelenlegi egészségügyi rendszer képtelen ellátni funkcióját.

 Ingyenes, mindenki számára hozzáférhető, állami kézben tartott egészségügy

Az egészségügy talpra állításában az államnak aktív szerepet kell vállalnia. A Népi Front célja, hogy a magyar egészségügy magas színvonalú, korszerű technika eszközökkel felszerelt és mindenki számára hozzáférhető, állami kézben tartott közszolgáltatás legyen. Ellenezzük az egészségügy privatizációját! Úgy véljük, hogy a kórházak működésének racionalizálásával és modernizálásával, valamint a szakágazatok tevékenységének összehangolásával megteremhetőek a hatékony, emberközpontú gyógyítás feltételei. Az egészségügy finanszírozásánál minden piaci szempontot ki kell iktatni, az állampolgárok élete és egészsége nem lehet profit, haszonszerzés kérdése.” (A Népi Front Programjából)