A Népi Front lapja

Ferenc pápa bátorítja házfoglalókat!

Forrás: Kettős Mérce/Szilárd István

„Soha az életben nem gondoltam volna, hogy levelet írok a pápának, és hogy válaszol majd. De hát manapság ki mást szólíthatunk meg?” – mondja Andrea Alzetta radikális baloldali aktivista, aki társaival együtt májusban elfoglalt két, a pápai nyári rezidencia szomszédságában lévő üres házat. A két ház a római önkormányzat tulajdonában áll, festői környezetben. Az aktivista közegben Tarzanként ismert Alzetta és társai itt alakítottak ki a hajléktalan emberek és bevándorlók számára „szíves fogadtatást nyújtó multikulturális központjukat”.

helyszín kiválasztása nem véletlenszerű, Tarzan elmondása szerint egy olyan környezetet választottak, amelyet a „gazdagok, nemesek és hatalmasok” vesznek körül, és ennek ellenpontozásaként az egész város számára példát szeretnének mutatni, hogyan lehet a bevándorlókat és hajléktalan embereket befogadni, illetve sorsukon javítani. A „hatalmasokként” jellemzett szomszédok közé tartozik maga a pápa is, hiszen nem messzire található a Castel Gandolfo, a mindenkori pápák nyári rezidenciája.

A házfoglalók összebarátkoztak a Castel Gandolfóban élő szerzetesnőkkel, és az egyikük, Damiana Esposto nővér felajánlotta, hogy továbbít egy levelet Ferenc pápának. „Legkedvesebb Ferenc pápa!” – így kezdte Tarzan a levelét, amelyben tájékoztatta az egyházfőt az általuk képviselt pár száz hajléktalan és bevándorló család helyzetéről, és a pápa érzékenységét, törődését kéri a városban élő hajléktalan és munkanélküli emberek, illetve bevándorlók iránt.

A levélíró nagy meglepetésére válasz is érkezett a napokban, amelyben egy vatikáni ülnök tolmácsolja a pápa üzenetét. A levél szerint Ferenc szívére vette a hallottakat, valamint „atyai megértését”, „határozott bátorítását” és áldását küldi a házfoglalóknak. Az egyházfő sosem hagyja abba az igazságosság és szolidaritás értékeinek, és a társadalom leggyengébb csoportjaiért kiálló szervezeteknek a támogatását – zárul a levél.

Ferenc pápa tehát érdemben megáldotta és támogatásáról fejezte ki azokkal az aktivistákkal szemben, akik házfoglalások révén próbálnak javítani a legkiszolgáltatottabb embertársaink sorsán, és megpróbálják felhívni a figyelmet a lakhatási nehézségek megoldásának szükségességére, valamint bemutatják, mik ennek lehetőségei, és a társadalom milyen szerepet játszhat ebben.

„Igaz, az egyház egyes részei még mindig a hatalomhoz, pénzhez és vállalatokhoz kötődnek, és én azokkal nem akarok semmit kezdeni. De a pápa mellettünk áll. És most mi, ’kommunisták’ a papokkal és hívekkel fogunk dolgozni. A hajléktalan gyerekeket focizni küldjük a papokkal” – mondta el Alzetta a levél elolvasása után.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek ellen hangosan felszólaló Ferenc pápa neve összefüggésbe kerül a lakhatáshoz való jogért küzdőkkel. Tavaly márciusban az argentin fővárosban egy telket elfoglaló, és ott ideiglenes tábort felverő közösség vette fel az egyházfő nevét, júniusban pedig egy 110 személyből álló csoport kilenc napra beköltözött a pápa imádkozóhelyéül is szolgáló Santa Maria Maggiore bazilikába. A mostani esethez hasonlóan az is egy bevándorlókból és hajléktalan emberekből álló közösség volt, amely a válság nyomán lakhatás nélkül maradt 5800 római családnak a helyzetére próbálta felhívni a figyelmet.

(A The Guardian és a HuffingtonPost nyomán)

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
A szovjet-orosz filmkultúra II. – Kultúrszociológiai gondolatok és a nagybetűs Irodalmi hagyomány

A szovjet-orosz filmkultúra II. – Kultúrszociológiai gondolatok és a nagybetűs Irodalmi hagyomány

A mintegy hetven év szovjet szocialista rendszerének tökéletes „hátrafelé elsült fegyvere” saját
Szeptember 11: A chilei tragédia

Szeptember 11: A chilei tragédia

Immár tizenhárom éve szeptember 11-e táján rendszeresek a terrorizmus elleni háborúról, a
Légy szerző!
Légy szerző!