A Népi Front lapja

Egy másik interjú az államtitkárral

“A Fidesz-frakción túljutott, a kormányfő bólintását még várja tervei végrehajtásához az egészségügyi államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán bizakodik: a költségvetési vitára lesz annyi hitele, hogy eséllyel kérjen pénzt az ágazati béremelésre. Újraírják azokat az ellátási minimumfeltételeket, amelyeket a kórházak nagy része nem tud teljesíteni. A háziorvosoktól pedig azt kérik, mérjék fel a praxis összes betegének az állapotát.”

A következő vicc jutott eszembe: leváltanak egy igazgatót. A régi igazgató 3 borítékot ad át az új igazgatónak azzal, hogyha gondja lesz, nyissa ki az első borítékot. Az új igazgatónak hamarosan gondja lesz, kinyitja az első borítékot, amiben ez áll: „Fogj rám mindent.” Hamarosan újabb segítségre van szüksége az új igazgatónak, kinyitja a 2. borítékot, amiben ez áll: „szervezz át mindent.” Nemsokára újabb gondja lesz az igazgatónak, felbontja a 3. borítékot, amiben ez áll: „Készíts 3 borítékot”.

Félretéve a tréfát, a riporterek csak a lényeges kérdéseket nem tették fel:

1 Miből gondolja az államtitkár, hogy a málló vakolatú, orvostalan, nővértelen, eszköztelen, kötözőanyagokkal, gyógyszerekkel stb. nem ellátott kórházaknak belső tartalékaik vannak, miközben a kórházaknak 70 milliárd forint az adóssága, és ez még nőni fog?

2. Mennyiben helyezi előtérbe a betegek érdekeit az, hogy miután az ANTSZ megállapította, hogy a kórházak 70%-a nem felel meg a működési feltételeknek, átírják a működési feltételeket?

3. Hány fő fog a kancelláriákon dolgozni, milyen béreket kapnak, és ki fogja finanszírozni a kancelláriákat, milyen pénzből? Várhatóan az egészségügytől fognak pénzt elvonni. Ez mennyiben szolgálja a betegek érdekeit? A kancelláriák úgy fognak működni, mint a Klik? A kórházak igazgatóinak nem lesz beleszólása semmibe?

4. Mennyiben szolgálja a betegek érdekét, ha a településen nem, vagy csak hetente egyszer lesz ellátás, vagy az, hogy „utazó orvosok” lesznek, akik hol egyik, hogy másik településen operálnak? Lesz olyan orvos, aki ezt vállalja?A beteget nemcsak megoperálni kell, hanem az operáció után is ápolni, kezelni kell őket. Ezt hogy oldják meg egy felkészületlen kórházban?

5. A kancelláriák fogják megmondani, hogy egy beteg hol, milyen ellátást kaphat. Milyen végzetsége lesz az ott dolgozóknak? Miből fogják megállapítani, hogy melyik kórház a legalkalmasabb az adott betegség kezelésére? Mennyire zárja ki ez a rendszer, hogy akinek sok pénze van, ne maga határozza meg, hogy melyik kórházba menjen, és ezzel növelje az egyenlőtlenségeket? Ez gyakorlatilag megszüntetné a szabad orvosválasztást a kevésbé jómódúak esetében.

6. Ágyszámalapú ellátás: legjobb tudomásom szerint ilyen nincs, a betegeket, amint fel tudnak kelni, hazaküldik. Azért nem csökken a kórházban töltött idő, mert a „kulcslyuk” sebészetnél egy beteg műtétjére kevesebb pénzt adnak, mint a feltáró műtétekre. A „kulcslyuksebészet” esetében a beteg 1-2 napon belül meggyógyul, míg a másik módszernél kb. 10 napot kell kórházban töltenie. Amúgy sok kórház nincs felkészülve a „kulcslyuksebészetre” sem szakmailag, sem műszerekkel.

7. Sem az újságírónak, sem az államtitkárnak nincs fogalma arról, hogy mi a teljesítmény-volumen korlát(tvk), ugyanis az államtitkár azt nyilatkozza, hogy” ha több műtétet tud egy kórház elvégezni kevesebb ággyal, de biztonságosabban az miért baj?” Az újságíró nem kérdez rá, hogy akkor megszüntetik a tvk-t.

8.  Mit jelent az alapellátás megerősítése?

9. Mi lesz a kórházak adósságával? Mikor kap annyi pénzt az egészségügy, amennyi kell?

Ezek szerintem a lényegesebb pontok.

Rónai Katalin, közgazdász

TI ÍRTÁTOK

Izraeli agresszor támadja Szíriát

A Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán harcoló egyik milícia három tagja életét vesztette, két harcosa pedig megsebesült vasárnap a Golán-fennsík szíriai ellenőrzés alatt álló részén egy izraeli kato

Ezért lesz nagy ellenzéki pofára esés 2018-ban

Az elmúlt hónapok kormányellenes tüntetései új lendületet hoznak az ellenzék számára. Legalábbis ez látszódik azok számára, akiknek leghőbb vágyuk leváltani Orbán Viktort és kormányát. Belépett a poli

Kegyeletsértés a szovjet emlékmű megrongálása

A napokban a hírek között szerepelt, hogy egy Komáromy Gergő nevű zenész és „ligetvédő” társával együtt narancssárga festékkel dobálta meg a budapesti szovjet hősi emlékművet. Az emlékmű gyakran kerü
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

A szovjet-orosz filmkultúra I. - A film szerepe Kelet-Európában

A szovjet-orosz filmkultúra I. - A film szerepe Kelet-Európában

Egy olyan geopolitikai közegben, amelynek immár több évszázada az összes különlegességét többnyire
No thumbnail available

A kommunizmus áldozatai?

Mint a rendszerváltás óta egy ideje minden évben, úgy most is a
Kémek a sasfészekben...

Kémek a sasfészekben...

 A hidegháború korszakában komoly fordulópontot jelentett, amikor 1949-ben megtört az Egyesült Államok
Légy szerző!
Légy szerző!