Drágulnak az albérletek

Legalább öt, esetenként húsz százalékkal, de egyes helyeken még ennél is sokkal nagyobb mértékben drágultak az albérletek egy évvel korábbihoz képest.

Hoppon maradhat az az egyetemista, aki augusztusra halasztja a lakáskeresést. Rohamosan fogynak a kiadó ingatlanok a fővárosban és a vidéki egyetemi városokban, ezért aki a tanév kezdetére halasztja a keresgélést, az rosszul járhat – derül ki a Népszabadság körképéből. Egy Budapest VIII. kerületi garzon bérleti díja 80 ezer forint, amire rájön egy minimum 10-15 ezer forint rezsi. Az első alkalommal legalább két hónapot kell előre kifizetni. Általában 5-20 százalékkal emelkedtek az árak az egy évvel korábbihoz képest, de Budapest külső és olcsóbb pesti részein 30-40 százalékos drágulást kell elviselniük az albérletet keresőknek. A panelek négyzetméterára például Budapesten 2-2,5 ezer, vidéken 1-1,5 ezer forint, ami mindkét esetben öt-tíz százalékkal több a tavalyinál.

A szakértők szerint a fővárosban gyorsan elkelnek a kis lakások, így csak 80-100 négyzetméteresek maradnak a nyár végére, amelyeket már csak közösen tudnak kivenni az egyetemisták. Budapesten összességében minimum havi 100 ezer forint lakhatási költséggel kell számolnia a diákoknak.