A Népi Front lapja

Devizában nyilvántartott fogyasztói kölcsönszerződésekszerződések

 

A „devizahitelesek” egy része pert indított a bank ellen mivel a szerződésben csak forintösszeg szerepelt. Egy esetben az adós nyert, a Kúria is jóváhagyta, másik esetben a bank nyert. A Kúria jogegységi határozatot hozott, mely szerint a deviza alapú szerződés akkor is érvényes, ha csak forintösszeg szerepel benne, de a szerződésből és a bank ÁSZF-éből, de legkésőbb a folyósításkor, kiszámítható módon kiderül a devizaösszeg.

Nem igazán tudom értelmezni, hogy mi az a kiszámítható mód akkor, amikor a szerződésben konkrét devizaárfolyam nem szerepel, a folyósításkori devizaárfolyamot egyik fél sem tudja (ezt a Kúria is megállapítja).

Ugyancsak a jogegységi határozatban szerepel, hogy akkor is érvényes a szerződés, ha a törlesztő részlet sem szerepel a szerződésben, de az kiszámítható módon kiderül esedékességkor. A folyósítási értesítő, törlesztési terv, fizetési ütemezés szerződéskötés utáni egyoldalú jognyilatkozatnak számít, és ezzel a bank teljesítette a fogyasztó tájékoztatására vonatkozó követelményt.

Elég sok szerződést, köztük hitelszerződéseket is, láttam munkám során, de olyat még nem hallottam, hogy a kétoldalúan aláírt szerződésbe beleértendők jövőbeli iratok is. A bankok a számukra legkedvezőbb árfolyamot akarták kiválasztani mind a hitelösszeg, mind a törlesztő részletek meghatározásánál, fittyet hányva az adósok érdekeire.

A Kúria az indoklás részben azt mondja, hogy az adósok forinthitelt akartak, de az akkori forinthitel-kamatoknál alacsonyabb kamattal, ezért vettek fel devizahitelt. Csakhogy ez nem igaz: az adósok forinthitelt akartak, alacsonyabb és kiszámítható törlesztő részlettel, és ez az, amit nem kaptak meg, bár a szerződéskötésnél ez ígérték nekik.

A Kúria határozata szerintem a jövőre nézve beláthatatlan következménnyel jár: bármely szerződés esetén a kétoldalúan aláírt szerződés esetén az erősebb fél egyoldalú jognyilatkozattal alapjaiban változtathatja meg a szerződést.

A fentiekből kiderül, hogy Magyarországon nemcsak igazságszolgáltatás, hanem jogszolgáltatás sincs.

Rónai Katalin

TI ÍRTÁTOK

Megint szobrot döntöttek a primitív fasiszták

Kedd reggel elhurcolták Lukács György szobrát a XIII. kerületi Szent István parkból. A szobor helyszínét megnéztem. Nincs ott Lukács György szobra, csak a szelleme lebeg vörös lángoszlopként, hogy uta

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
A szovjet-orosz filmkultúra II. – Kultúrszociológiai gondolatok és a nagybetűs Irodalmi hagyomány

A szovjet-orosz filmkultúra II. – Kultúrszociológiai gondolatok és a nagybetűs Irodalmi hagyomány

A mintegy hetven év szovjet szocialista rendszerének tökéletes „hátrafelé elsült fegyvere” saját
No thumbnail available

Élő hazugságok, meghamisított történelem

Élő hazugsággá vált az, hogy a Kádár-rendszer alatt ment tönkre az ország,
Légy szerző!
Légy szerző!