Devizában nyilvántartott fogyasztói kölcsönszerződésekszerződések

 

A „devizahitelesek” egy része pert indított a bank ellen mivel a szerződésben csak forintösszeg szerepelt. Egy esetben az adós nyert, a Kúria is jóváhagyta, másik esetben a bank nyert. A Kúria jogegységi határozatot hozott, mely szerint a deviza alapú szerződés akkor is érvényes, ha csak forintösszeg szerepel benne, de a szerződésből és a bank ÁSZF-éből, de legkésőbb a folyósításkor, kiszámítható módon kiderül a devizaösszeg.

Nem igazán tudom értelmezni, hogy mi az a kiszámítható mód akkor, amikor a szerződésben konkrét devizaárfolyam nem szerepel, a folyósításkori devizaárfolyamot egyik fél sem tudja (ezt a Kúria is megállapítja).

Ugyancsak a jogegységi határozatban szerepel, hogy akkor is érvényes a szerződés, ha a törlesztő részlet sem szerepel a szerződésben, de az kiszámítható módon kiderül esedékességkor. A folyósítási értesítő, törlesztési terv, fizetési ütemezés szerződéskötés utáni egyoldalú jognyilatkozatnak számít, és ezzel a bank teljesítette a fogyasztó tájékoztatására vonatkozó követelményt.

Elég sok szerződést, köztük hitelszerződéseket is, láttam munkám során, de olyat még nem hallottam, hogy a kétoldalúan aláírt szerződésbe beleértendők jövőbeli iratok is. A bankok a számukra legkedvezőbb árfolyamot akarták kiválasztani mind a hitelösszeg, mind a törlesztő részletek meghatározásánál, fittyet hányva az adósok érdekeire.

A Kúria az indoklás részben azt mondja, hogy az adósok forinthitelt akartak, de az akkori forinthitel-kamatoknál alacsonyabb kamattal, ezért vettek fel devizahitelt. Csakhogy ez nem igaz: az adósok forinthitelt akartak, alacsonyabb és kiszámítható törlesztő részlettel, és ez az, amit nem kaptak meg, bár a szerződéskötésnél ez ígérték nekik.

A Kúria határozata szerintem a jövőre nézve beláthatatlan következménnyel jár: bármely szerződés esetén a kétoldalúan aláírt szerződés esetén az erősebb fél egyoldalú jognyilatkozattal alapjaiban változtathatja meg a szerződést.

A fentiekből kiderül, hogy Magyarországon nemcsak igazságszolgáltatás, hanem jogszolgáltatás sincs.

Rónai Katalin