A Népi Front lapja

Devizában nyilvántartott fogyasztói kölcsönszerződésekszerződések

 

A „devizahitelesek” egy része pert indított a bank ellen mivel a szerződésben csak forintösszeg szerepelt. Egy esetben az adós nyert, a Kúria is jóváhagyta, másik esetben a bank nyert. A Kúria jogegységi határozatot hozott, mely szerint a deviza alapú szerződés akkor is érvényes, ha csak forintösszeg szerepel benne, de a szerződésből és a bank ÁSZF-éből, de legkésőbb a folyósításkor, kiszámítható módon kiderül a devizaösszeg.

Nem igazán tudom értelmezni, hogy mi az a kiszámítható mód akkor, amikor a szerződésben konkrét devizaárfolyam nem szerepel, a folyósításkori devizaárfolyamot egyik fél sem tudja (ezt a Kúria is megállapítja).

Ugyancsak a jogegységi határozatban szerepel, hogy akkor is érvényes a szerződés, ha a törlesztő részlet sem szerepel a szerződésben, de az kiszámítható módon kiderül esedékességkor. A folyósítási értesítő, törlesztési terv, fizetési ütemezés szerződéskötés utáni egyoldalú jognyilatkozatnak számít, és ezzel a bank teljesítette a fogyasztó tájékoztatására vonatkozó követelményt.

Elég sok szerződést, köztük hitelszerződéseket is, láttam munkám során, de olyat még nem hallottam, hogy a kétoldalúan aláírt szerződésbe beleértendők jövőbeli iratok is. A bankok a számukra legkedvezőbb árfolyamot akarták kiválasztani mind a hitelösszeg, mind a törlesztő részletek meghatározásánál, fittyet hányva az adósok érdekeire.

A Kúria az indoklás részben azt mondja, hogy az adósok forinthitelt akartak, de az akkori forinthitel-kamatoknál alacsonyabb kamattal, ezért vettek fel devizahitelt. Csakhogy ez nem igaz: az adósok forinthitelt akartak, alacsonyabb és kiszámítható törlesztő részlettel, és ez az, amit nem kaptak meg, bár a szerződéskötésnél ez ígérték nekik.

A Kúria határozata szerintem a jövőre nézve beláthatatlan következménnyel jár: bármely szerződés esetén a kétoldalúan aláírt szerződés esetén az erősebb fél egyoldalú jognyilatkozattal alapjaiban változtathatja meg a szerződést.

A fentiekből kiderül, hogy Magyarországon nemcsak igazságszolgáltatás, hanem jogszolgáltatás sincs.

Rónai Katalin

TI ÍRTÁTOK

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H

50 kiló műanyag másodpercenként!

A folyókba dobott műanyag hulladék jelenti az óceánok szennyezésének egyik legfőbb forrását, és a legnagyobb szennyezők az ázsiai folyók – írják  holland kutatók. Számításaik szerint a fo

"Fehérek közt egy európai". Thomas Mann (Lübeck, 1875. június 6. – Zürich, 1955. augusztus 12.)

Német író, a 20. századi német nyelvű irodalom egyik legjelentősebb alakja. Elbeszéléstechnikája a 19. századhoz, elsősorban Tolsztojhoz, illetve Theodor Fontane és Richard Wagner szimbólumaihoz és ve
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

A CEU-s és Civil tüntetések margójára – A valódi változáshoz felismerés és tettek kellenek

A CEU-s és Civil tüntetések margójára – A valódi változáshoz felismerés és tettek kellenek

Aki még nem vette volna észre Magyarországon – és nem haszonélvezője a
A szovjet-orosz filmkultúra I. - A film szerepe Kelet-Európában

A szovjet-orosz filmkultúra I. - A film szerepe Kelet-Európában

Egy olyan geopolitikai közegben, amelynek immár több évszázada az összes különlegességét többnyire
No thumbnail available

Tegnap, ma, holnap

Tegnap még szánakozva dobtál volna egy tízest a sarki koldus kalapjába, ha
Légy szerző!
Légy szerző!