Cselekvésben az erő! Kádár Jánosra emlékeztünk.

“Talán tabukat döntögetünk mai öszeállításunkkal. de mondjuk ki: a Kádár-rendszer Mátyás király uralkodása óta a magyar nép legsikeresebb, legboldogabb, leggazdagabb időszaka volt – nem függetlenül hozza ki szinte minden független felmérés Kádárt legnépszerűbb történelmi személyiségünknek. Ez nem ézelmi kérdés: ezek puszta tények. Persze nem mindenkinek alakult úgy akkoriban az élte, ahogy szerette volna, de nem hiszem, hogy  mások egyéni szerencsétlensége, vagy egyéni rossz sorsa miatt a többségnek utólag rosszul kellene magát éreznie. A magyar lakosság túlnyomó többségének igenis hatványozottabban jobb sorsa volt, mint korábban vagy azóta bármikor.

Tényleg jó volt magyarnak lenni: bizony utoljára akkor lehettünk büszkék magyarságunkra. Nyugaton elismeréssel hívtak minket a legvidámabb barakknak. Kádár János tényleg megoldotta zseniálisan lavírozó külpolitikájával, hogy a kecske is jóllakjon és az a bizonyos káposzta is megmaradjon.

Többszázmillióan jártak a világszerte ismert Ikarus-buszokkal, ették a lédús szabolcsi almát, a nyugatnémetek meg a Balatonnál találkozhattak és költhették a pénzüket. Bauxitbányászat, vaskohászat, Akkor még voltak bányáink, volt iparunk, volt mezőgazdaságunk. Persze most sokan jönnek, hogy elvették a földjüket meg a birtokukat, de tegyük a szívükre a kezünket: igazságos az, hogy a társadalom csak egy szűk rétege rendelkezik az erőforrások fölött és ott basáskodik egy hatalmas földdarabon, amit meg sem tud művelni, másokkal dolgoztat éhbérért, a hasznot meg szépen zsebre teszi? A választ kinek-kinek a lelkiismeretére bízom.

Magyarország akkor emberközpontú volt! Egy ilyen emberközpontú Hazáért élt és dolgozott Kádár János egész életében. Elérte célját: felvirágoztatta a dolgozók Magyarországát! Én hiszem ha egyszer sikerült sikerülhet újra! “- mondta Kozma Péter az Európai Baloldal által szervezett megemlékezésen Kádár János sírjánál, ahol a Népi Front küldöttsége koszorút helyezett el.

Pártunk először a Tanácsköztársaság szobor ledöntése ellen tüntetett más baloldali szervezetekkel együtt. Itt is jelen voltak Kádár János tisztelői, a Marx Károly  Társaság és más alternatív baloldali szervezetek és harcosok, akikkel egy-egy akcióban együtt veszünk részt.

Rónai Katalin, Mendel Lajos és Vörös Gyula helyezték el a Népi Front koszorúját a síron.

Cselekvésben az erő! – ez a jelmondat állt a vörös selymen. Kádár szellemében cselekedni minden nap a dolgozó emberért!

F.Zs.