A Népi Front lapja

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok)

Mindenki örül az új csok-nak. A kormány szerint több tízezer család jut lakáshoz, és fel fog lendülni az építőipar és a gazdaság. A helyzet azonban nem ilyen rózsás:

Egy gyerek esetén a csok 600 ezer Ft, két gyerek esetén 2,6 millió Ft. Egy 60 m2-es használt lakás átlagára 22-24 millió Ft. Hitel felvételéhez 20%-os önrész kell, ami 4,4-4,8 millió Ft. Egy gyerek esetén a házaspárnak 3,8-4,2 millió Ft készpénzzel kell rendelkeznie, két gyerek esetén 1,8-2,2 millió Ft-tal. Az átlag nettó jövedelem 166 ezer Ft/hó. Ha havonta 20 ezer Ft-ot lakáskasszában megtakarítanak, ez évente 240 ezer Ft+72 ezer Ft állami támogatás, tehát két gyermekeseknek 6-8 év alatt lenne meg az önrész, egygyerekeseknek 12-14 év esetén.

Három gyerek vállalása esetén a csok 10 millió Ft + 10 millió Ft kedvezményes hitel. Egy 80 m2-es új lakás átlagára 35-40 millió Ft. Tehát a házaspárnak 15-20 millió Ft készpénzzel kell rendelkeznie. Egy átlagos jövedelmű párnak hány évbe tellene, amíg összespórolják ezt az összeget? (Közben felmentek az árak, egy 80m2-es lakás ára 40-50 millió Ft)

Tehát ez a támogatási rendszer csak a magasabb jövedelmű kisebbségnek segít. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy akkor is kérhetik a támogatást, ha már van lakásuk. A meglevő lakást bérbe lehet adni, így a pénz pénzt fial.

Még egy kérdés felmerül: a 10+ 10 milliós támogatást csak új lakásra lehet felvenni, olyanra, amelyre már kiadták a használatbavételi engedélyt, azaz teljesen kész. Jelenleg párszáz ilyen lakás van. Eddig zömében úgy zajlott az új, többlakásos házak építése, hogy a tervezési fázisban eladták a lakások zömét, és az építkezést a leendő lakók pénzéből/hiteléből finanszírozták. Most miből fogják finanszírozni az építkezést? Van annyi tőkeerős építési vállalkozó, hogy évente több tízezer lakás építését finanszírozzák úgy, hogy nem tudják előre, hány lakásra lesz vevő a megépített házakból?

Ha valóban a lakáshoz jutást és az építőipar fellendülését támogatnák, akkor szociális bérlakásokat kellene építeni, legalább 35-40 ezret évente.

Rónai Katalin

TI ÍRTÁTOK

Kelet-európai rasszizmus

Avagy a népbutítás története, fontossága és eredménye napjainkban Üdvözlöm Kedves Olvasó! Azt az alapvető tényt senki sem cáfolhatja, hogy mindennapjaink nagy részét reklámok tengere és a lépten

Az orvoshiány miatt kórházi osztályok zárnak be Jászberényben

Az orvoshiány miatt nyáron részlegesen szüneteltetik a jászberényi kórházban a belgyógyászati-, a krónikus-, illetve a rehabilitációs osztály működését – írja a  megyei lap, a szoljon.hu. A nyári szab

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Dózsa Vezér emlékezete

"Rokonai mintha csak szégyellték volna; éltek, virágoztak hazaszerte: de nem emlegették őseik
No thumbnail available

Élő hazugságok, meghamisított történelem

Élő hazugsággá vált az, hogy a Kádár-rendszer alatt ment tönkre az ország,
No thumbnail available

Gorkij alakjai hogy kísértenek...

Hetvennyolc esztendeje halt meg a zseniális   szovjet író, aki függetlenül politikai
Légy szerző!
Légy szerző!