A Népi Front lapja

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok)

Mindenki örül az új csok-nak. A kormány szerint több tízezer család jut lakáshoz, és fel fog lendülni az építőipar és a gazdaság. A helyzet azonban nem ilyen rózsás:

Egy gyerek esetén a csok 600 ezer Ft, két gyerek esetén 2,6 millió Ft. Egy 60 m2-es használt lakás átlagára 22-24 millió Ft. Hitel felvételéhez 20%-os önrész kell, ami 4,4-4,8 millió Ft. Egy gyerek esetén a házaspárnak 3,8-4,2 millió Ft készpénzzel kell rendelkeznie, két gyerek esetén 1,8-2,2 millió Ft-tal. Az átlag nettó jövedelem 166 ezer Ft/hó. Ha havonta 20 ezer Ft-ot lakáskasszában megtakarítanak, ez évente 240 ezer Ft+72 ezer Ft állami támogatás, tehát két gyermekeseknek 6-8 év alatt lenne meg az önrész, egygyerekeseknek 12-14 év esetén.

Három gyerek vállalása esetén a csok 10 millió Ft + 10 millió Ft kedvezményes hitel. Egy 80 m2-es új lakás átlagára 35-40 millió Ft. Tehát a házaspárnak 15-20 millió Ft készpénzzel kell rendelkeznie. Egy átlagos jövedelmű párnak hány évbe tellene, amíg összespórolják ezt az összeget? (Közben felmentek az árak, egy 80m2-es lakás ára 40-50 millió Ft)

Tehát ez a támogatási rendszer csak a magasabb jövedelmű kisebbségnek segít. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy akkor is kérhetik a támogatást, ha már van lakásuk. A meglevő lakást bérbe lehet adni, így a pénz pénzt fial.

Még egy kérdés felmerül: a 10+ 10 milliós támogatást csak új lakásra lehet felvenni, olyanra, amelyre már kiadták a használatbavételi engedélyt, azaz teljesen kész. Jelenleg párszáz ilyen lakás van. Eddig zömében úgy zajlott az új, többlakásos házak építése, hogy a tervezési fázisban eladták a lakások zömét, és az építkezést a leendő lakók pénzéből/hiteléből finanszírozták. Most miből fogják finanszírozni az építkezést? Van annyi tőkeerős építési vállalkozó, hogy évente több tízezer lakás építését finanszírozzák úgy, hogy nem tudják előre, hány lakásra lesz vevő a megépített házakból?

Ha valóban a lakáshoz jutást és az építőipar fellendülését támogatnák, akkor szociális bérlakásokat kellene építeni, legalább 35-40 ezret évente.

Rónai Katalin

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

A kommunizmus áldozatai?

Mint a rendszerváltás óta egy ideje minden évben, úgy most is a
No thumbnail available

Proletárdiktatúra és demokrácia

Proletárdiktatúra és demokrácia a politikai néphit szerint összeegyeztethetetlen fogalmak, mondván, hogy a
Ütött-kopott külvárosi balladáim

Ütött-kopott külvárosi balladáim

Mégis. Nekem ők a minden, az én külvárosi balladáim, befészkelve magukat lelkemnek-szívemnek
Légy szerző!
Légy szerző!