A Népi Front lapja

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok)

Mindenki örül az új csok-nak. A kormány szerint több tízezer család jut lakáshoz, és fel fog lendülni az építőipar és a gazdaság. A helyzet azonban nem ilyen rózsás:

Egy gyerek esetén a csok 600 ezer Ft, két gyerek esetén 2,6 millió Ft. Egy 60 m2-es használt lakás átlagára 22-24 millió Ft. Hitel felvételéhez 20%-os önrész kell, ami 4,4-4,8 millió Ft. Egy gyerek esetén a házaspárnak 3,8-4,2 millió Ft készpénzzel kell rendelkeznie, két gyerek esetén 1,8-2,2 millió Ft-tal. Az átlag nettó jövedelem 166 ezer Ft/hó. Ha havonta 20 ezer Ft-ot lakáskasszában megtakarítanak, ez évente 240 ezer Ft+72 ezer Ft állami támogatás, tehát két gyermekeseknek 6-8 év alatt lenne meg az önrész, egygyerekeseknek 12-14 év esetén.

Három gyerek vállalása esetén a csok 10 millió Ft + 10 millió Ft kedvezményes hitel. Egy 80 m2-es új lakás átlagára 35-40 millió Ft. Tehát a házaspárnak 15-20 millió Ft készpénzzel kell rendelkeznie. Egy átlagos jövedelmű párnak hány évbe tellene, amíg összespórolják ezt az összeget? (Közben felmentek az árak, egy 80m2-es lakás ára 40-50 millió Ft)

Tehát ez a támogatási rendszer csak a magasabb jövedelmű kisebbségnek segít. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy akkor is kérhetik a támogatást, ha már van lakásuk. A meglevő lakást bérbe lehet adni, így a pénz pénzt fial.

Még egy kérdés felmerül: a 10+ 10 milliós támogatást csak új lakásra lehet felvenni, olyanra, amelyre már kiadták a használatbavételi engedélyt, azaz teljesen kész. Jelenleg párszáz ilyen lakás van. Eddig zömében úgy zajlott az új, többlakásos házak építése, hogy a tervezési fázisban eladták a lakások zömét, és az építkezést a leendő lakók pénzéből/hiteléből finanszírozták. Most miből fogják finanszírozni az építkezést? Van annyi tőkeerős építési vállalkozó, hogy évente több tízezer lakás építését finanszírozzák úgy, hogy nem tudják előre, hány lakásra lesz vevő a megépített házakból?

Ha valóban a lakáshoz jutást és az építőipar fellendülését támogatnák, akkor szociális bérlakásokat kellene építeni, legalább 35-40 ezret évente.

Rónai Katalin

TI ÍRTÁTOK

Életveszélyes munkahelyek

Megjelent az Eurostat, halálos kimenetelű munkahelyi baleseteket számba vevő statisztikája, az EU 28 tagállamára és a partnerországokra kiterjedően. A legutóbbi, 2014-es alapján Magyarország  a középm

A Győzelem Napja - Moszkvából jelentjük....

Ma május 9-én ismét hálával és köszönettel emlékeztünk. Emlékeztünk  az emberiség történelmének legnagyobb sorsdöntő ütközetére, melyet valaha az egyetemes történelemben kényszerültek vívni a haladó e
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

”Kezdhetjük mindjárt azzal,hogy ez a „jó és nemes ember”,ez a „szovjet emberek
Kémek a sasfészekben...

Kémek a sasfészekben...

 A hidegháború korszakában komoly fordulópontot jelentett, amikor 1949-ben megtört az Egyesült Államok
A szovjet-orosz filmkultúra II. – Kultúrszociológiai gondolatok és a nagybetűs Irodalmi hagyomány

A szovjet-orosz filmkultúra II. – Kultúrszociológiai gondolatok és a nagybetűs Irodalmi hagyomány

A mintegy hetven év szovjet szocialista rendszerének tökéletes „hátrafelé elsült fegyvere” saját
Légy szerző!
Légy szerző!