A Népi Front lapja

Chilében lázonganak a piacpárti nyugdíj ellen

Chilében több százezren vettek részt azokon a tüntetéseken, amelyeken a magánnyugdíj-rendszer ellen tiltakoztak. A rendszert még 1981-ben, Augusto Pinochet diktátor  kormánya idején vezették be.

A tüntetők szerint az akkor a rendszerhez  csatlakozó mintegy tízmillió embernek van most nagyon alacsony, sok esetben még a minimálbért sem elérő nyugdíja. Azt kérik Michelle Bachelet elnöktől, hogy szüntesse meg  ezt a fajta rendszert.

A chilei nyugdíj-finanszírozási rendszert az világszerte dicsérik a piacpárti politikusok és közgazdászok. A kritikusok azonban azt mondják, hogy az számos tagnak a vegetáláshoz sem elegendő pénzt fizet, sokkal kevesebbet, mint az eredeti szándék szerint, amikor is az volt a cél, hogy az utolsó fizetés 70 százalékát érje el.

A baloldali Bachelet  a augusztus elején számos, a nyugdíjasok jövedelmének feltornázását célzó reformot jelentett be. A munkavállalók által fizetett járulékok emelését és az alapkezelőknek járó jutalékok csökkentését is javasolta.

A tüntetők azonban a nyugdíjalap-kezelő  rendszer teljes megszüntetését akarják. Az Elég az AFP-ből mozgalom vezetői november 4-ére országos sztrájkot helyeztek kilátásba.

“A gazdaság átstrukturálása kulcseleme volt a diktatúra azon tervének, hogy átalakítsa a chilei társadalmat, és egyben meg­akadályozza egy újabb Allende-típusú kormány hatalomra jutását. A hadsereg és civil szövetségesei átalakították a társa­dalmi intézményeket, újraírva a munkajogtól az alkotmányig és a választási rendszerig szinte mindent.” (Stephanie Rosenfeld)

Összeállította: Bojtos Zoltán

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor-3.rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom jelentőségét,világra gyakorolt hatását és benne Lenin szerepét
No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor -1. rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

Gyerekkoromban szerettem Nemere István fantasztikus regényeit olvasni. Talán éppen az ő izgalmas
Ütött-kopott külvárosi balladáim

Ütött-kopott külvárosi balladáim

Mégis. Nekem ők a minden, az én külvárosi balladáim, befészkelve magukat lelkemnek-szívemnek
Légy szerző!
Légy szerző!