A Népi Front lapja

Chilében lázonganak a piacpárti nyugdíj ellen

Chilében több százezren vettek részt azokon a tüntetéseken, amelyeken a magánnyugdíj-rendszer ellen tiltakoztak. A rendszert még 1981-ben, Augusto Pinochet diktátor  kormánya idején vezették be.

A tüntetők szerint az akkor a rendszerhez  csatlakozó mintegy tízmillió embernek van most nagyon alacsony, sok esetben még a minimálbért sem elérő nyugdíja. Azt kérik Michelle Bachelet elnöktől, hogy szüntesse meg  ezt a fajta rendszert.

A chilei nyugdíj-finanszírozási rendszert az világszerte dicsérik a piacpárti politikusok és közgazdászok. A kritikusok azonban azt mondják, hogy az számos tagnak a vegetáláshoz sem elegendő pénzt fizet, sokkal kevesebbet, mint az eredeti szándék szerint, amikor is az volt a cél, hogy az utolsó fizetés 70 százalékát érje el.

A baloldali Bachelet  a augusztus elején számos, a nyugdíjasok jövedelmének feltornázását célzó reformot jelentett be. A munkavállalók által fizetett járulékok emelését és az alapkezelőknek járó jutalékok csökkentését is javasolta.

A tüntetők azonban a nyugdíjalap-kezelő  rendszer teljes megszüntetését akarják. Az Elég az AFP-ből mozgalom vezetői november 4-ére országos sztrájkot helyeztek kilátásba.

“A gazdaság átstrukturálása kulcseleme volt a diktatúra azon tervének, hogy átalakítsa a chilei társadalmat, és egyben meg­akadályozza egy újabb Allende-típusú kormány hatalomra jutását. A hadsereg és civil szövetségesei átalakították a társa­dalmi intézményeket, újraírva a munkajogtól az alkotmányig és a választási rendszerig szinte mindent.” (Stephanie Rosenfeld)

Összeállította: Bojtos Zoltán

TI ÍRTÁTOK

Kelet-európai rasszizmus

Avagy a népbutítás története, fontossága és eredménye napjainkban Üdvözlöm Kedves Olvasó! Azt az alapvető tényt senki sem cáfolhatja, hogy mindennapjaink nagy részét reklámok tengere és a lépten

Az orvoshiány miatt kórházi osztályok zárnak be Jászberényben

Az orvoshiány miatt nyáron részlegesen szüneteltetik a jászberényi kórházban a belgyógyászati-, a krónikus-, illetve a rehabilitációs osztály működését – írja a  megyei lap, a szoljon.hu. A nyári szab

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
No thumbnail available

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor-3.rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom jelentőségét,világra gyakorolt hatását és benne Lenin szerepét
Légy szerző!
Légy szerző!