A Népi Front lapja

Chilében lázonganak a piacpárti nyugdíj ellen

Chilében több százezren vettek részt azokon a tüntetéseken, amelyeken a magánnyugdíj-rendszer ellen tiltakoztak. A rendszert még 1981-ben, Augusto Pinochet diktátor  kormánya idején vezették be.

A tüntetők szerint az akkor a rendszerhez  csatlakozó mintegy tízmillió embernek van most nagyon alacsony, sok esetben még a minimálbért sem elérő nyugdíja. Azt kérik Michelle Bachelet elnöktől, hogy szüntesse meg  ezt a fajta rendszert.

A chilei nyugdíj-finanszírozási rendszert az világszerte dicsérik a piacpárti politikusok és közgazdászok. A kritikusok azonban azt mondják, hogy az számos tagnak a vegetáláshoz sem elegendő pénzt fizet, sokkal kevesebbet, mint az eredeti szándék szerint, amikor is az volt a cél, hogy az utolsó fizetés 70 százalékát érje el.

A baloldali Bachelet  a augusztus elején számos, a nyugdíjasok jövedelmének feltornázását célzó reformot jelentett be. A munkavállalók által fizetett járulékok emelését és az alapkezelőknek járó jutalékok csökkentését is javasolta.

A tüntetők azonban a nyugdíjalap-kezelő  rendszer teljes megszüntetését akarják. Az Elég az AFP-ből mozgalom vezetői november 4-ére országos sztrájkot helyeztek kilátásba.

“A gazdaság átstrukturálása kulcseleme volt a diktatúra azon tervének, hogy átalakítsa a chilei társadalmat, és egyben meg­akadályozza egy újabb Allende-típusú kormány hatalomra jutását. A hadsereg és civil szövetségesei átalakították a társa­dalmi intézményeket, újraírva a munkajogtól az alkotmányig és a választási rendszerig szinte mindent.” (Stephanie Rosenfeld)

Összeállította: Bojtos Zoltán

TI ÍRTÁTOK

Életveszélyes munkahelyek

Megjelent az Eurostat, halálos kimenetelű munkahelyi baleseteket számba vevő statisztikája, az EU 28 tagállamára és a partnerországokra kiterjedően. A legutóbbi, 2014-es alapján Magyarország  a középm

A Győzelem Napja - Moszkvából jelentjük....

Ma május 9-én ismét hálával és köszönettel emlékeztünk. Emlékeztünk  az emberiség történelmének legnagyobb sorsdöntő ütközetére, melyet valaha az egyetemes történelemben kényszerültek vívni a haladó e
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
Grósz Károlyról az igazat!

Grósz Károlyról az igazat!

A rendszerváltás óta eltelt 25 esztendőben divat és már-már kötelesség lett a
No thumbnail available

Tőkés rendszerváltás a kelet-közép-európai szocialista országokban

A kelet-közép-európai országokban végbement tőkés rendszerváltásról eddig sokan és sokat írtak, marxista
Légy szerző!
Légy szerző!