A Népi Front lapja

Chilében lázonganak a piacpárti nyugdíj ellen

Chilében több százezren vettek részt azokon a tüntetéseken, amelyeken a magánnyugdíj-rendszer ellen tiltakoztak. A rendszert még 1981-ben, Augusto Pinochet diktátor  kormánya idején vezették be.

A tüntetők szerint az akkor a rendszerhez  csatlakozó mintegy tízmillió embernek van most nagyon alacsony, sok esetben még a minimálbért sem elérő nyugdíja. Azt kérik Michelle Bachelet elnöktől, hogy szüntesse meg  ezt a fajta rendszert.

A chilei nyugdíj-finanszírozási rendszert az világszerte dicsérik a piacpárti politikusok és közgazdászok. A kritikusok azonban azt mondják, hogy az számos tagnak a vegetáláshoz sem elegendő pénzt fizet, sokkal kevesebbet, mint az eredeti szándék szerint, amikor is az volt a cél, hogy az utolsó fizetés 70 százalékát érje el.

A baloldali Bachelet  a augusztus elején számos, a nyugdíjasok jövedelmének feltornázását célzó reformot jelentett be. A munkavállalók által fizetett járulékok emelését és az alapkezelőknek járó jutalékok csökkentését is javasolta.

A tüntetők azonban a nyugdíjalap-kezelő  rendszer teljes megszüntetését akarják. Az Elég az AFP-ből mozgalom vezetői november 4-ére országos sztrájkot helyeztek kilátásba.

“A gazdaság átstrukturálása kulcseleme volt a diktatúra azon tervének, hogy átalakítsa a chilei társadalmat, és egyben meg­akadályozza egy újabb Allende-típusú kormány hatalomra jutását. A hadsereg és civil szövetségesei átalakították a társa­dalmi intézményeket, újraírva a munkajogtól az alkotmányig és a választási rendszerig szinte mindent.” (Stephanie Rosenfeld)

Összeállította: Bojtos Zoltán

TI ÍRTÁTOK

Izraeli agresszor támadja Szíriát

A Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán harcoló egyik milícia három tagja életét vesztette, két harcosa pedig megsebesült vasárnap a Golán-fennsík szíriai ellenőrzés alatt álló részén egy izraeli kato

Ezért lesz nagy ellenzéki pofára esés 2018-ban

Az elmúlt hónapok kormányellenes tüntetései új lendületet hoznak az ellenzék számára. Legalábbis ez látszódik azok számára, akiknek leghőbb vágyuk leváltani Orbán Viktort és kormányát. Belépett a poli

Kegyeletsértés a szovjet emlékmű megrongálása

A napokban a hírek között szerepelt, hogy egy Komáromy Gergő nevű zenész és „ligetvédő” társával együtt narancssárga festékkel dobálta meg a budapesti szovjet hősi emlékművet. Az emlékmű gyakran kerü
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

”Kezdhetjük mindjárt azzal,hogy ez a „jó és nemes ember”,ez a „szovjet emberek
No thumbnail available

Dózsa Vezér emlékezete

"Rokonai mintha csak szégyellték volna; éltek, virágoztak hazaszerte: de nem emlegették őseik
No thumbnail available

Tőkés rendszerváltás a kelet-közép-európai szocialista országokban

A kelet-közép-európai országokban végbement tőkés rendszerváltásról eddig sokan és sokat írtak, marxista
Légy szerző!
Légy szerző!