Bűnözők, szélhámosok és elmebetegek is voltak 56-os magyar menekültek között

Tavaly megjelent egy rövid írásom az ÉS-ben „Sokfélék Voltak” címmel annak apropóján, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: „nem hasonlítható össze a Magyarországot 1956 után elhagyók helyzete a mostani népvándorlással.” Szijjártó a múlt héten nem mással mint Bayer Zsolttal beszélgetett, és megismételte tételét; az 56-os bevándorlók esetében nem beszélhetünk problémákról, azok mintabevándorlók voltak. (Itt nézhető meg a beszélgetés.)Birges

Idén ünnepeljük az 1956-os Forradalom (mi ezt a kérdést másképp látjuk. F.Zs.) 60-ik évfordulóját és Szijjártó urat hallgatva az az érzésem támadt, hogy a magyar külügyminiszter valószínüleg nem hangsúlyozná az 56-osok morális felsőbbrendűségét, ha jobban ismerné történetüket.

Szijjártó szerint az 56-os magyarok békések voltak, együttműködtek a külföldi országok hatóságaival, tisztelték a törvényeket.

Az első 56-osok éppenséggel a rettegett kommunista ÁVH (Államvédelmi Hatóság) tagjai voltak, közülük sokan már a forradalom kitörésekor Ausztriába távoztak. Ott persze egycsapásra lelkes antikommunista menekültté vedlettek át.Pándy András

Ausztriában az antiszemitizmus is mindjárt felütötte a fejét, sőt zavargások is voltak. Peter I. Hidas szerint, 1956 novemberében mintegy ezer magyar menekült tüntetett Bécsben, amikor elterjedt a hír, hogy a zsidó szervezeteknél regisztráló magyarok az USA-ba vándorolhatnak ki. Az osztrák rendőrséget is be kellett hívni a Saltzburg melletti Camp Roeder táborba hogy ott az antiszemitákat megfékezzék.

Az 56-osok közül sokan nem tartotta be a rájuk vonatkozó amerikai törvényeket sem. A New Jersey államban levő Camp Kilmer táborban a CIA mintegy 3 ezer személyt kihallgatott és a dokumentumokból az derül ki, hogy miután a magyarok elhagyhatták a tábort, gyakran változtatták lakhelyeiket és sokan megszegték bejelentési kötelezettségüket. A CIA jelentésekben az is olvasható, hogy a magyarok „jelentősen túlértékelték saját szakképesítésüket és hozzáértésüket,” vagyis lódítottak egy kicsit. Magyar betegség.

Számos 56-os börtönben végezte. Pándy András Belgiumban két volt feleségét és négy gyermekét gyilkolta meg. A sorozatgyilkos lelkész életfogytiglant kapott és 2013-ban börtönben halt meg. Kaliforniában legendás bűnözőként ismert John (János) Birges, aki 1980-ban saját tervezésű robbanószerkezettel zsarolta meg a Lake Tahoe melletti Harvey kaszinót. Életfogytiglant kapott és 1996-ban egy nevadai börtönben halt meg.

És ki ne emlékezne az elmezavarban szenvedő Tóth Lászlóra aki 1972-ben tizenöt kalapácsütést mért a világ egyik leghíresebb szobrára, a Pietára. A Rómában turistaként tartózkodó 34 éves ausztráliai magyar több mint száz darabot tört le a Szent Péter-bazilikában őrzött márványszoborból.

Nem vitatom hogy at 56-osok többsége jól beilleszkedett a fogadó országok társadalmaiba, de az is igaz, hogy szép számmal akadtak bűnözők, szélhámosok és elmebetegek is közöttük. És erről is illene már beszélni, mert ez is hozzátartozik az 56-os magyar emigráció valódi történetéhez.

Lázár György

A fenti írás a Kanadai Magyar Hírlapban jelent meg. Nem marxista újság, de helyt ad baloldali és  több a történelmet reálisan szemlélő alkotónak.  Köszönöm Maszlov Péter elvtársnak, hogy felhívta a figyelmet erre a rendkívül fontos cikkre.

Pándy András szörnyű bűncselekményei elborzasztották a belga rendőröket és nyomozókat.  És hányan maradtak hasonlók hazánkban!

Minden háború, ellenforradalom vagy forradalom során aktivizálódnak a bűnöző elemek. 1956-ban elég sokan!

F.Zs.