Borzalmas állapotban van a Tisza. A környezetvédelem nem vicc…

Mielőbbi, átfogó megoldást sürget a Tiszán vonuló árhullámmal érkező ukrán kommunális hulladék eltávolítására a PET Kupa Mozgalom, erről kedden közleményt juttatott el az MTI-hez a mozgalom szervezője, a Természetfilm.hu Egyesület. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szerint a szemét eltávolítására csak az árhullám levonulása után lesz lehetőség. A mozgalom közleménye szerint az árhullám jelentős mennyiségű kommunális hulladékot sodor magával, a szerveződés azt közölte, hogy úgynevezett “gyors reagálású csoportja”  “megdöbbentő felvételeket készített” a több tonnányi szemétről. Folyamatosan érkeznek a Tiszán a szennyező anyagok, háztartási hulladékok, köztük rengeteg palack. Erről elsősorban a lakosok tehetnék! Ne hibáztassuk mindenért az államot vagy az önkormányzatot! A környezet megóvása minden magyar állampolgárnak, minden embernek alapvető kötelessége!

A mozgalom úgy véli, veszélyes anyagok, olaj, elem, vegyszer, sőt állati tetem is lehet az uszadék között, ami járványügyi kockázatot is jelent, illetve védett területeket is veszélyeztet a folyó mentén.

Tokajnál is felderítést végzett a csoport, tapasztalatuk szerint, percenként két 10-30 négyzetméteres “hulladéksziget” úszott el az ottani Tisza-híd alatt.

A hulladékok már elérték a Tiszalöki Vízierőmű zsilipjeit, azóta ott halmozódnak fel. A PET Kupa Mozgalom közölte: a tudomására jutott információk szerint a víznyomás már akkora, hogy hamarosan továbbengedik a szeméthalmot.

A sajtóközlemény kiadói sürgetik, hogy a magyar hatóságok a szomszédos országokkal évekkel ezelőtt aláírt nemzetközi egyezmény alapján hívják fel a figyelmet a folyószennyezés problémájára, és közösen dolgozzanak ki intézkedéseket ennek megakadályozására.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a honlapján kedden elismerte: “az árhullámmal továbbra is nagy mennyiségű uszadék, kommunális hulladék érkezik a külföldi vízgyűjtő területről”. Jelezték: a hulladék “hullámtérből történő eltávolítására az árhullám levonulása után lesz lehetőség”. Magyarország sem marad le környezetszennyezés terén. Tele vannak az erdők, bokros területek kommunális hulladékkal. A szemetet nem nekünk kell felszedni, hanem azokkal kell eltakaríttatni, akik odahordták! (atv.hu nyomán)