Böjte Csaba az afrikai mélyszegénységről

Egy erdélyi szerzetes gondolatai a gyermekek kiszolgáltatottságáról, a mélyszegénységről és az erőszakról

Ma itt Rómában egy nagyon megrázó előadáson voltam. Kb 12-15 szerzetesnővér, pap, világi tartott beszámolót Afrika több országából. E hatalmas kontinens gondjairól beszéltek, a sebekről, és arról amit az egyházunk próbál tenni e hatalmas kontinensen! Afrikában több utcán élő gyerek, ember van, mint amennyi lakója van Európának. Ott ez nem egy új jelenség, de a gyarmati idők óta ez nagyon felfokozódott. A hagyományos társadalmak szétestek, a férfiak elmentek dolgozni, háborúzni, a maradék családnak nincs miből megéljen, és a gyerekek elindulnak élelmet keresni. Döbbenetes, de a 3-18 éves gyerekek közül 100-150 millió él az utakon, a számítások szerint 2020-ra 200 millió gyermek lesz teljesen kiszolgáltatva, magára hagyva Afrikában! Vannak egész családok, nemzetek, akiket elűztek, s most az utakon élnek. Szegénység, politikai bűnök, összeomlott társadalmak, és ott vannak a rabszolga, katona gyerekek… A gyerekeket 5-6 évesen férjhez adják sokszor csak néhány napra, és ha HIV fertőzöttek lesznek, a család eltaszítja magától.

Rengeteg bűnnek vannak kitéve a gyermekek, kábítószer-kereskedelem, prostitúció, háborúk…

Szenegálban 300.000 rabszolga gyerek van és pont úgy, mint a középkorban, naponta megverik őket. A kedvesnővér látott egy 5 éves gyereket, akit agyonvert a gazdája… Mindenki fél, senki sem csinál semmit… A családon belül is sok erőszak, bűn van, az apukák elmennek dolgozni, a családjaik ki vannak szolgáltatva a bűnöknek. A mohamedánok agresszívek, sok gyerek ki van téve a terroristák befolyásának. A legszörnyűbb, hogy csak a terroristák tudnak valamit ígérni ezeknek a szegény gyerekeknek, ezért ezek a gyermekek velük mennek harcolni.

Kongó: 12 éves lányokat megerőszakolják, az utcára kerülnek és prostituálódnak. A katonák a megszállt területeken a nőket rendszeresen megerőszakolják, megalázzák, dolgoztatják. Ebben az országban 2.500.000 ember él az utakon, iskola, kórház, bármilyen védelem nélkül!

Madagaszkár, ugyanaz…

Kenyában 250.000 gyerek él az utakon, de aki családban él, azok közül is nagyon sokan nem járnak iskolába. A gyerekek a bokrok alatt alszanak, csavarognak. Vannak kiket kikiáltanak „boszorkányoknak”, és ezeket az úton el is égetik, mindenféle ítélkezés nélkül. Sajnos nincsenek adatok, nem tudható, hogy mi is történik sok országban…

Nigéria: Talán itt a hatóság jó törvényeket hoz, itt az egyház is nagyon erős, de itt is sok 5-13 éves gyerek él az utakon.

Angola: 13 éve háború volt. A kereskedelem ma is 60 %-ban az utcán történik, így sok nő az úton él, az éjszakát is az úton töltik. Ezek a nők ki vannak téve az erőszaknak, a gyerekek sajnos otthon vannak felügyelet nélkül, a családok széthullanak. Sok gyereket eladnak Európába, de viszik őket Afrikába prostituáltaknak, dolgozni, katonáknak…

Egyes becslések szerint a gyerekeknek 50%-a erőszak áldozata lesz…

Gabonban van olaj, van pénz, így hozzák is, de jönnek is a gyerekek, sajnos a rituális gyilkosságok nagyon gyakoriak, hoznak egy-egy konténer gyereket ilyen célokra. Sajnos itt is a gyerekek számára egyetlen hely az út, meg kellene nyitni a plébániákat….

Mozambik: A felnőtt 16-18 éves fiatalok teljesen önálló életet kezdenek, így nagyon korán alapítanak családot az emberek. Értékes köveket bányásznak és sokszor kicsi gyermekeket dolgoztatnak, mert ők be tudnak bújni minden kis lyukba, sok a baleset, de hozzák a gyerekeket dolgozni egész Afrikába. Itt a szervkereskedés is nagyon virágzik…

Kongó: Az én országom beteg, hihetetlenül gazdag ország, minden megvan ami elképzelhető, de az ország beteg, az emberek hihetetlenül szegények. 2.600.000 belső menekült, 600.000 utcagyerek… A multinacionális cégek, Európa szívja ki az anyagi javakat, háborúkat pénzelnek, a nők naponta szenvednek el erőszakot, a dokumentumfilmeket nem engedik megmutatni… Az egyház ezt nem szabadna tűrje….A szegénység kulcsa a konfliktusok, a háborúk, ezt kellene megoldani. A fekete arany a gyermek, szerveiket eladják, prostituáltként használják, dolgoztatják. Egy lány annyit ér, mint egy tehén, adják, veszik… a tehén egy státusszimbólum, ezért a lányokat nagyon gyakran eladják.

Az egyház, a plébániák oktatják, nevelik az embereket, iskolákat nyitnak, hitoktatnak. Hangosan kiabáljuk a szenvedéseinket, nem szégyelljük. Krisztus nem ítélt el senkit, adjunk értelmet az életüknek, az áldozattá vált gyermekekért, előzzük meg a szenvedésüket. Hol vannak a jó Szamaritánusok?????

Dolgozunk, de nem csökken a baj, hanem nő!!! Hogy lehetne megelőzni a családokban ezt a katasztrófát?!

Megvan rendülve a lelkem…. Nehéz ennyi nyomorúságot látni,

Csaba t.