Benkő Gyula: nem felejthetjük el a Köztársaság teret!

Köszöntök mindenkit a mai megemlékezésen. 1956. október 30-a a XX. századi történelem legvéresebb napja volt. Az úgynevezett „forradalom” igazi arca. Ezen a napon azon mártírokra emlékezünk, akik a pártházért, az eszméért és az országért harcoltak. Ez időben már Nagy Imre volt a kormányfő, aki semmi segítséget, erősítést nem volt hajlandó küldeni a védőknek. Aki hagyta, hogy eluralkodjon a pokol. A túlerővel szemben így kénytelenek voltak megadni magukat.

Mező Imre, Asztalos János, Szabó Lajos, Kállai Éva, Papp József és a többi fiatal kiskatonák, párttagok, akiket brutálisan gyilkoltak le. A felvételeket, híradásokat a világon mindenütt látni lehetett.

106_pic2_nMa a gyilkosokat szinte hősként ünneplik. Pedig az októberi események alatt nem csak itt történtek gyilkosságok, lincselések. Egyre kevesebben vannak, már akik ismerik és hajlandók az igazságról beszélni. Ma nem lehet akármit mondani az „Orbáni demokráciában”. Aki a történetet ellenforradalomnak meri nevezni ma börtönbüntetésre számíthat. Biszku Béla egykori Belügyminiszter a példa erre.

Ünnepként akarják beállítani az eseményeket, pedig ez nemzeti tragédia, ez a nap gyásznap. 59 év után mostanra a pártházat a szemét, a hajléktalanok és pusztulás uralja. Sajnos életveszélyessé vált. Az épületnek van, gazdája még sem történik itt semmi. Félő hogy hamarosan akár bontásra is kerülhet. Legyen ez a baloldal új emlékhelye, ne hagyjuk hogy elfelejtődjön ez a nap, mert az igazságot mi és képviseljük.

Benkő Gyula, Baloldali Jövő Fórum

A beszéd elhangzott a Baloldali Jövő Fórum és a Népi Front által tartott megemlékezésen 2015. október 29-én, a Köztársaság téren, ahol 1956-ban megannyi ártatlan ember esett áldozatul a felkelők brutalitásának.