Bayer-koktél

“Miután a Maszol kikötötte, hogy „csak 18 éven felülieknek ajánlja” a dolgot, én pedig egy évszaknyival négyszer tizennyolc is elmúltam, elég erősnek éreztem magam elolvasni egy budapesti újságíró kolléga összegyűjtött gondolatait, annál is inkább, mert csak tizenkettőről van szó.

Bár ne tettem volna! Ismét éreznem kellett az ismert undort. De nem csak undort, hanem ezúttal félelmet is. Például attól, hogy ha idézek ezekből a gennyes gondolatokból, akkor egyesek még kéjes örömmel fogadják őket.

Az egyik gondolatában például a lovagkeresztesvitéz gecizik. (Erről azonnal egy viszonylag nem régi másik magas szintű gecizés jut eszembe, amelyet szintén undorítónak találtam.) Aztán látom, hogy három gondolatában is gecizik, nem csak egyben, és ez még kevés ahhoz képest, hogy tizenegyben (!) kurva anyázik is. Ettől persze egyhangú az összeállítás, bár lehet, hogy készakarva az: tematikus. Címszavak: anya, kurva plusz néhány név.

Gondolat-ügyben mindenesetre újabb tiszta forrást kell keresni! Ugyanis hangsúlyos személyiséggel állunk szemben: ez a puhány, idegennevű kolléga nem csak gondolkodó, illetve nem akármilyen gondolkodó, hanem olyan gondolkodó, aki most pénteken megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.

És megvan: egy másik hivatkozásból a frissen kitüntetett kolléga magas rangú hívétől kapunk méltatást – őróla és további gondolatairól. Ezeket még veszélyesebb idézni, mert még több kommentelő tetszését fogják elnyerni, a legtávlatosabbnak mégsem tudok ellenállni. Ezek szerint a puhány, idegennevű kolléga a sok cigányozás, zsidózás és egyéb ilyen nagy sikerű nemzeti gesztus után a menekülteket – a „migránsok” nem maradhattak ki gondolkodásából – visszaküldené a sivatagba teveszart zabálni. (…)A kolléga tehát, akinek sikerült a publicisztikát a trollkommentek szintjére emelnie, a haza nagyja lett, és elképzelhető, hogy azok, akik kitüntették nem csak büszkék rá, de egy kicsit irigyelik is őt. Ez a puhány idegennevű lóvalag kimondhatja azt, amit ők is kimondanának, de nem mehetnek el odáig, hogy kimondják, ami krónikus, sajgó frusztrációt okoz. Igaz, hogy így is kapnak hideget-meleget alulról-fölülről, az is igaz, hogy egymás között kimondják, de nyilvánosan mégis más lenne.

A budapesti kartárssal többet nem foglalkozunk, ez is sok volt. Legyen elég neki, hogy  egyre több korábbi és idén kitüntetett társa mondja vissza a lovagkeresztet, és teszi őt a közmegvetés tárgyává. (Ami, jelzem, egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem lehet egyszersmind a közimádat tárgya. Csak éppen szalonképtelenné válik bizonyos jobb társaságok számára, ahogyan ajnározói is.)

Hanem a nemzeti ünnepen – más tiszteletreméltó és elismert erdélyi személyiségek mellett – lovagkeresztet kapott egy hazai kolléga is, az MTI híre és más források szerint: Szabó Gyula Miklós közíró, szerkesztő. Kérdi az egyik lovag-, akarom mondani rovat-kollégám: ki lenne ő? Ösmérem-é? Kinek rokona, kinek boldog őse?

Megkérjük Sz. Gy. M. közíró kollégánkat, fedje fel kilétét, és ossza meg velünk gondolkodásának gyümölcseit. Szinte biztosra vesszük, hiszen erdélyi, hogy publicisztikájában ő nem gecizik, kurvanyázik, cigányozik, zsidózik, teveszaroz. Ne is tegye, most már ne tanulja el! És ne szégyellje, ha nem teszi! Előbb-utóbb kiderül, hogy ő érdemelte meg igazán a kitüntetést, nem az a másik, gyűlölködő kolléga. Persze visszaadni – az is jó.” Ágoston Hugó, fizikus, publicista, Kolozsvár, Új Magyar Szó, részletek

“A washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum kedden közzétett állásfoglalásában elítélte Bayer Zsolt újságíró állami kitüntetését és az elismerés visszavonását sürgette.  Az állásfoglalás szerint mivel Magyarország lovagkeresztje az “általános emberi értékek előmozdítását” jutalmazza, “a magyar kormány és a Fidesz vezetőjének, Orbán Viktornak és az államfőnek, Áder Jánosnak nincs más választása, mint hogy azonnal visszavonja Bayer Zsolt kitüntetését”. Bayer Zsolt újságíró augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta. Ezt követően azok közül, akik korábban részesültek az elismerésben, többen visszaadták a kitüntetésüket. (http://mti.hu)

Egyszer már elmondtuk: Bayer urat mi nem tüntettük volna ki. De a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumnak semmilyen joga sincs ahhoz, hogy beleszóljon Magyarország ügyeibe. A magyar liberális értelmiség „visszaadom a babaruhát” akciója buta, korlátolt. Az ügy kiterjesztése nemzetközi szintre viszont felháborító és undorító.” Magyar Munkáspárt, 

“Nem értem, hogy azok az emberek, akik rácsodálkoztak Bayer Zsolti plecsnijére, hol éltek eddig. Az lett volna meglepő, ha nem tüntetik ki. Azt sem igazán értem, hogy miért kell ilyen plecsniket osztogatni úgy általában. De tényleg: miért menő, miért nem inkább kínos az, ha valakit az állam tüntet ki? ” Index, Dezső András

“Akik tehát bírálják az Orbán-kormányt, Bayer szerint hazaárulók. Bayer orgoványi példálódzása vérfagyasztó: tudjuk, Héjjasék hogyan bántak el áldozataikkal: golyóval, kötéllel, böllérbicskával. Tárgyalás nélkül öltek, anélkül, hogy bárki bizonyította volna, elkövették-e azt, amivel vádolják őket. Hihetetlen, hogy egy ilyen írás, ilyen mondattal napvilágot láthat egy magyar napilapban.

Nem értem, ha valaki elítéli Kun Béláék és a Lenin-fiuk akasztásait, az 1945 utáni koncepciós pereket, az 1956 utáni megtorlásokat, vagy akár a 2006. októberi rendőri atrocitásokat, hogyan azonosulhat Héjjasék gyilkosságaival?” HVG, Pelle János

„Magyarországból „bűz árad” – írja valami Cohen névre hallgató, bűzlő végtermék valahonnét Angliából. Cohen, meg Cohn-Bendit meg Schiff. A Népszava pedig a nagy kalapácsos ember vörös figurájával jelentkezik, és sajtószabadságot követel. A legtöbben pedig azt gondolják, hogy ez valami újdonság, s hogy ilyen hadjárat még nem volt. Botorság. Nincs új a nap alatt.Sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben…”– írta Bayer a Magyar Hírlapban.

“A pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember.” (2016), Bayer Zsolt

Ez komoly? Ebben az országban naponta történik ennyire vagy még ennél is felháborítóbb! Nem is értem, hogy miért most kezdték visszadobálni a kereszteket. Bayer kifutott a tejfőzőből, ami régóta tele van… Tisztességes patrióta baloldali ember ilyen keresztet át sem vesz senkitől!   Fogarasi Zsuzsanna

“MOLDOVA GYÖRGY író nem vette át a főváros Pro Urbe díját. A Kossuth-díjas író egyebek között azzal magyarázta döntését, hogy “Valaha (…) csak annyi korrupció volt, hogy egy tanácselnök harmincévi munka után, kapott egy tóparti telket, ma pedig milliárdokat lopnak bizonyos politikusok, mindezt a kisemberek kárára.” (A Kőbánya díszpolgára címet sem fogadta el hasonló okokból. Moldova egyébként 1957-ben a József Attila-díjat nem fogadta el, akkor azért, mert osztályfőnöke, Háy Gyula író és osztálytársa, Csurka István író börtönben ült.)”