Bassár el-Aszad szíriai elnök véleménye a török helyzetről

Bassár el-Aszad szíriai elnök  elmondta, hogy Recep Tayyip Erdogan török diktátor arra használja fel a levert  törökországi puccsot, hogy saját „radikális terveit” valósítsa meg.

A Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjúban a szíriai elnök azt mondta, hogy Erdogan „a Muzulmán Testvériség tervét” akarja megvalósítani, és hozzátette, hogy ez a terv veszélyes Törökország és a szomszédos országok számára is.

A szíriai elnök beszélt azokról az intézkedésekről, amelyeket a meghiúsult puccs után hoztak, így a tömeges letartóztatásokról és elbocsátásokról, illetve Erdogan egyre élesebbé váló retorikájáról.

„Hogyan jutottak ilyen döntésig?” – kérdezte Bassár el-Aszad a tömeges letartóztatásokkal kapcsolatban.

„Milyen kapcsolatban vannak az egyetemek és a civil társadalom a puccsal?” – kérdezte a szíriai elnök.

A több mint öt éve tartó szíriai polgárháborúban Recep Tayyip Erdogan török államfő kormányzata Bassár el-Aszad szíriai elnök legkitartóbb ellenfelének számít. A szíriai kormány számos közleményt adott ki, ezekben mindannyiszor a Szíriában működő terrorista csoportok támogatásával vádolta a török kormányt.

Törökország területén jelenleg  2,7 millió szíriai menekült él. A több mint 280 ezer halálos áldozatot követelő, véres háborút megelőzően Damaszkusz és Ankara szövetségeseknek számítottak. A  kitűnő gazdasági és politikai kapcsolatokat Erdogan bontotta  fel azzal, hogy az elmúlt öt évben biztosította a Szíriában tevékenykedő terrorszervezetek fegyveres utánpótlását.

Az AKP-hoz köthető személyek részt vesznek az Iszlám Állam által megszállt területekről származó olaj értékesítésében. A török kormány kiképző táborokat biztosított a fegyveres csoportoknak, akik erőszakkal kényszerítik a dél-törökországi táborokban élő szíreket a fegyveres kiképzésekre és a harcra.

A történések számos esetben igazolták a szír elnököt. Az IÁ mindaddig nem győzhető le, míg vannak, akik támogatják. Aki támogatja, ugyanolyan szörnyeteg, mint az IÁ.

Assad on frontlines