A Népi Front lapja

Az USA-bérenc diktátor ellen küzdenek Törökországban

Előre hozott választásokat tartanak vasárnap Törökországban, mi­után  Erdogan államfő mögött álló Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a júniusi voksoláson elvesztette abszolút többségét, és nem sikerült megállapodnia a koalícióról.  Erdogan csökönyösen ragaszkodik a hatalmához és nem hajlandó semmilyen kompromisszumra a kurdokkal. A török imperialisták minden módszert bevetnek, hogy megosszák a kurd forradalmi erőket. A legutóbbi választások óta eltelt időszakban is sok vér folyt a török utcákon.

A legfrissebb közvélemény-kutatá­sok szerint a november 1-jére kitűzött törökországi választások a júniusihoz hasonló eredménnyel zárulhatnak.  Az országot tizenkét évig vezető AKP nem szerezte meg a képviselői mandátumok abszolút többségét  parlamentben.  Ebben az esetben a kormányalakítás érdekében az ellenzéki pártokkal való szövetségkötés lehetett volna az egyedüli megoldás. Ez a törekvés azonban kudarcot vallott, mert Erdogan  nem hajlandó kompromisszumra az ország, a nép érdekében. Az előrejelzések azonban azt mutatják, hogy az AKP kénytelen lesz mégis  koalíciós partner után nézni.
A veszteséges júniusi győzelem nagyon fájhatott Recep Tayyip Erdogannak, akinek az a szándéka, hogy jogkörei kiszélesítésével a parlamentáris rendszert az elnöki hatalom alá rendelje, ezáltal valóságos diktátori jogkörökkel ruházná fel magát. Ez azonban a nyáron  nem sikerült, és úgy tűnik, ezután sem fog. A Gezici közvélemény-kutató szerint az AKP 41,3 százalékon áll, ami az ötszázötven parlamenti helyből kétszázhatvankettőt jelentene. Az abszolút többség megszerzéséhez azonban kétszázhetvenhat képviselői hely megszerzésére volna szükség.
Ankara nyugati szövetségesei a koalíciót részesítenék előnyben, ami képes lenne kordában tartani Erdogan -az USA szövetségese, a NATO elkötelezettje- fasisztoid autoriter törekvéseit. Törökország stabilitása kulcsfontosságú szövetségesei számára a szíriai polgárháború, az Iszlám Állam tevékenysége, illetve az Európára zúduló migránsáradat miatt. Viszont erősen kétséges, hogy a legesélyesebb koalíciós partnernek számító Köztársasági Néppárttal (CHP) való kormányzás, stabilitást hozna az országnak.
A délkeleti városokban a kurd érdekeket képviselő, a júniusban történelmi sikert aratva először a parlamentbe került Népi Demokratikus Párt (HDP) képviselőjelöltjei vezetik a népszerűségi listát. A tízszázalékos bejutási küszöböt azonban mindenképpen át kell lépniük megint, ahhoz, hogy ismét bekerüljenek. A HDP soraiban indulnak a Török Népi Kommunista Párt jelöltjei is.

A Török Kommunista Párt kettészakadt.  Jelenleg három “nagy” kommunista párt van: A Török Népi Kommunista Párt ( a TKP-ból vált ki), a Török Kommunista Párt és a Kurd Munkáspárt (PKK). A kurdok elsősorban a HDP szavazóbázisát erősítik. A TKP 0,03 százalékot, azaz 13000 szavazatot kapott, míg a HDP 12 százalékot (80 mandátumot) szerzett a török parlamentben. A HDP nem kommunista párt, de török viszonyok között haladó erőt képvisel és soraiban így számos kommunista dolgozhat.
“A délkelet-törökországi Diyarbakir főútján két nappal a parlamenti választások előtt robbanás történt a több tízezres tömegben, amely a radikális baloldali és kurd párt, a HDP, Erdogan nagy ellenfelének nagygyűlésén vett részt. A merénylet eddig 4 halottat és több száz sebesültet követelt, a város kórházai megteltek. A robbantás eredményeként eddig tíz sérültről tudunk, de a helyszínen lévő rohamrendőrség és a megzavarodott tüntetők közötti összecsapásokról is jönnek hírek. A párt társelnökét, Selahattin Demirtast ismeretlenek az autójában támadták meg közvetlenül a robbantás után, de jól van, és nyugalomra intett mindenkit.” 2015. június 5/Kettős Mérce hír.

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Petőfi Sándor: RESPUBLIKA

Respublika, szabadság gyermeke S szabadság anyja, világ jótevője, Ki bujdosol, mint a Rákócziak, Köszöntelek a
No thumbnail available

Tőkés rendszerváltás a kelet-közép-európai szocialista országokban

A kelet-közép-európai országokban végbement tőkés rendszerváltásról eddig sokan és sokat írtak, marxista
No thumbnail available

Az "én ötvenhatom"

1956 hatvanadik évfordulója alkalmából sorozat indult a Magyar Rádióban és az M1
Légy szerző!
Légy szerző!