A Népi Front lapja

Az USA-bérenc diktátor ellen küzdenek Törökországban

Előre hozott választásokat tartanak vasárnap Törökországban, mi­után  Erdogan államfő mögött álló Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a júniusi voksoláson elvesztette abszolút többségét, és nem sikerült megállapodnia a koalícióról.  Erdogan csökönyösen ragaszkodik a hatalmához és nem hajlandó semmilyen kompromisszumra a kurdokkal. A török imperialisták minden módszert bevetnek, hogy megosszák a kurd forradalmi erőket. A legutóbbi választások óta eltelt időszakban is sok vér folyt a török utcákon.

A legfrissebb közvélemény-kutatá­sok szerint a november 1-jére kitűzött törökországi választások a júniusihoz hasonló eredménnyel zárulhatnak.  Az országot tizenkét évig vezető AKP nem szerezte meg a képviselői mandátumok abszolút többségét  parlamentben.  Ebben az esetben a kormányalakítás érdekében az ellenzéki pártokkal való szövetségkötés lehetett volna az egyedüli megoldás. Ez a törekvés azonban kudarcot vallott, mert Erdogan  nem hajlandó kompromisszumra az ország, a nép érdekében. Az előrejelzések azonban azt mutatják, hogy az AKP kénytelen lesz mégis  koalíciós partner után nézni.
A veszteséges júniusi győzelem nagyon fájhatott Recep Tayyip Erdogannak, akinek az a szándéka, hogy jogkörei kiszélesítésével a parlamentáris rendszert az elnöki hatalom alá rendelje, ezáltal valóságos diktátori jogkörökkel ruházná fel magát. Ez azonban a nyáron  nem sikerült, és úgy tűnik, ezután sem fog. A Gezici közvélemény-kutató szerint az AKP 41,3 százalékon áll, ami az ötszázötven parlamenti helyből kétszázhatvankettőt jelentene. Az abszolút többség megszerzéséhez azonban kétszázhetvenhat képviselői hely megszerzésére volna szükség.
Ankara nyugati szövetségesei a koalíciót részesítenék előnyben, ami képes lenne kordában tartani Erdogan -az USA szövetségese, a NATO elkötelezettje- fasisztoid autoriter törekvéseit. Törökország stabilitása kulcsfontosságú szövetségesei számára a szíriai polgárháború, az Iszlám Állam tevékenysége, illetve az Európára zúduló migránsáradat miatt. Viszont erősen kétséges, hogy a legesélyesebb koalíciós partnernek számító Köztársasági Néppárttal (CHP) való kormányzás, stabilitást hozna az országnak.
A délkeleti városokban a kurd érdekeket képviselő, a júniusban történelmi sikert aratva először a parlamentbe került Népi Demokratikus Párt (HDP) képviselőjelöltjei vezetik a népszerűségi listát. A tízszázalékos bejutási küszöböt azonban mindenképpen át kell lépniük megint, ahhoz, hogy ismét bekerüljenek. A HDP soraiban indulnak a Török Népi Kommunista Párt jelöltjei is.

A Török Kommunista Párt kettészakadt.  Jelenleg három “nagy” kommunista párt van: A Török Népi Kommunista Párt ( a TKP-ból vált ki), a Török Kommunista Párt és a Kurd Munkáspárt (PKK). A kurdok elsősorban a HDP szavazóbázisát erősítik. A TKP 0,03 százalékot, azaz 13000 szavazatot kapott, míg a HDP 12 százalékot (80 mandátumot) szerzett a török parlamentben. A HDP nem kommunista párt, de török viszonyok között haladó erőt képvisel és soraiban így számos kommunista dolgozhat.
“A délkelet-törökországi Diyarbakir főútján két nappal a parlamenti választások előtt robbanás történt a több tízezres tömegben, amely a radikális baloldali és kurd párt, a HDP, Erdogan nagy ellenfelének nagygyűlésén vett részt. A merénylet eddig 4 halottat és több száz sebesültet követelt, a város kórházai megteltek. A robbantás eredményeként eddig tíz sérültről tudunk, de a helyszínen lévő rohamrendőrség és a megzavarodott tüntetők közötti összecsapásokról is jönnek hírek. A párt társelnökét, Selahattin Demirtast ismeretlenek az autójában támadták meg közvetlenül a robbantás után, de jól van, és nyugalomra intett mindenkit.” 2015. június 5/Kettős Mérce hír.

TI ÍRTÁTOK

Életveszélyes munkahelyek

Megjelent az Eurostat, halálos kimenetelű munkahelyi baleseteket számba vevő statisztikája, az EU 28 tagállamára és a partnerországokra kiterjedően. A legutóbbi, 2014-es alapján Magyarország  a középm

A Győzelem Napja - Moszkvából jelentjük....

Ma május 9-én ismét hálával és köszönettel emlékeztünk. Emlékeztünk  az emberiség történelmének legnagyobb sorsdöntő ütközetére, melyet valaha az egyetemes történelemben kényszerültek vívni a haladó e
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

”Kezdhetjük mindjárt azzal,hogy ez a „jó és nemes ember”,ez a „szovjet emberek
No thumbnail available

A kommunizmus áldozatai?

Mint a rendszerváltás óta egy ideje minden évben, úgy most is a
No thumbnail available

Tervgazdaság versus tervszerűség

A sztálini tervgazdaság politikai gazdaságtana (rövid tanfolyam) Red Star, 2008, november 19 (kommunista.net) 1917-ben Oroszországban
Légy szerző!
Légy szerző!