Egy új magyar nemzeti légitársaság reménye

Egy új magyar nemzeti légitársaság alapításának lehetőségéről tárgyalt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium  illetékese és az orosz Szuhoj repülőgépgyártó képviselője hétfőn Budapesten – hangzott el az M1 aktuális csatorna híradójában, valamint az MTI tájékoztatása szerint. A tervek szerint a gyártó 6 db új repülőgépet és szükséges anyagi fedezetet is biztosítana a légitársaság létrehozásához.

Superjet-100-as típus belülről. 2015. októberében a Népi Front küldöttsége is ezen a típuson utazott moszkvai útja során.
A Superjet-100-as típus belülről.  2015. októberében a Népi Front      küldöttsége is ezen a típuson utazott moszkvai útja során.

A tárgyaló felek előzetes becslése szerint, a magyar bruttó hazai terméknek (GDP) évente 34 milliárd forint hasznot termelne egy nemzeti légitársaság létrehozása. Jevgenyij Andrasnyikov, a Szuhoj polgári repülőgépek gyártásáért felelős vezérigazgató-helyettese  elmondta, a cégnek és Superjet 100-as gépüknek kiváló ugródeszka lenne a magyar nemzeti légitársaság, ugyanakkor megbízható partnerek lennének, nem csak az új vállalat sikereit, hanem a kockázatait is vállalnák.

 

Tasó László, a szaktárca közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerint, valamennyi ilyen vagy ilyen jellegű projektet, amely a lakosság, az ország érdekeinek a szolgálatában áll vagy állhat,  megvizsgálnak és támogatnak.

 

 

A Malév, az egykori magyar nemzeti légitársaság,  2012. február 4-én állt le 66 év után, s maradt ezzel hazánk, saját légitársaság nélkül. 

Magyarország elmúlt 26 évének kormányai,  a felelőtlen és pazarló gazdaságpolitikájukkal, csődbe vitté évekkel ezelőtt az egyetlen magyar légitársaságot, most viszont lehetőség nyílik a magyar polgári légi közlekedés méltóságának, és büszkeségének visszaállítására. Egy ilyen lehetőség megfelelő kiaknázása, jó a magyar gazdaságnak, és jó a magyar emberek egy jelentős részének, nem csak az utasforgalom szempontjait, de új munkahelyek létesítését is figyelembe véve. Kérdés: Képes e a magyar “politikai elit” élni a lehetőséggel, mint ahogy az illene egy magát felelősnek tituláló kormányhoz. 

 

 

Juhász Norbert

Népi Front

egri titkára