Az lesz a büntetésük, hogy ostobák és gazemberek fognak uralkodni rajtuk

Platon írta Kr. előtt 400 körül, hogy “ha bölcs és becsületes polgárok lemondanak arról, hogy saját maguk irányítsák a közösség életét, akkor az lesz a büntetésük, hogy ostobák és gazemberek fognak uralkodni rajtuk.”

Oda-vissza el lehet olvasni a különböző rendszerek által rendelt történelemkönyveket, és lehet élethossz rágódni definíciókon…a helyzet az, hogy hazánkban ma egy kevert állapot van!
Hiába volt 1848-ban polgári forradalom. Marx szerint is az volt itt a magyar ugaron, de azt nagyon csenevész polgárosodás követte. Erre pedig igen nagy szükség lett volna.
Kimaradt egy lépcsőfok a társadalmi és gazdasági fejlődésben.

A polgári-demokratikus műveltség és politikai kultúra nem alakult ki. Nem engedte azt Horthy Miklós feudális diktatúrája,majd a nyilas rémuralom.
Lehet elmélkedni arról, hogy az ipari munkásság mikor mennyire volt fejlett, sajnos a polgári kibontakozás elmaradt. Ez az átok ül most a magyar nemzet nyakán.
Itt még a szélsőjobboldal is borzasztóbb mint nyugaton.

A Kádár-rendszer sokat tett azért, hogy ezt a lépcsőfokot beépítse, de nem volt hozzá elég ideje.
Legalább még egy nemzedéknek kellett volna szocialista viszonyok között felnőni igazi kultúremberek irányítása alatt.

A szellemi-lelki fejlődés megrekedt. Werbőczy jót mosolyogna rajta.
A feudális életérzésnek van most a reneszánsza. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ez egy marhaság, de akkor is ez van.
Mindent meg lehet etetni a magyar emberekkel. A legszörnyebb moslékokhoz is hozzá vannak szokva.
Azt mondja magáról a kormány, hogy POLGÁRI, de zsigerből gyűlöli a polgári műveltséget és szokásokat. Helyette egy sajátos totalitárius katyvasz gondolkodásra neveli magát és azt valósítja meg jó adag Horthy-mázzal nyakon öntve.
Nyilván vannak okos baloldali emberek, de ők nem szervezők, hanem gondolkodók, s gondolataik magvai soha nem keltek ki 30 esztendő alatt. Most sem fognak.
Ez nagyon nagy baj.
Egy 1956-os antikommunista azt mondta, hogy ők nem akartak itt nyugatot, hanem a múltat akarták visszahozni.Isten mentsen meg Párizstól! Azok büdös komcsik. Ezt mondta. Hát így lőn..
Ez a csökött gondolkodás az oka az önzésnek és a mindenféle másságtól való félelemnek, amely most gyűlöletbe csapott át. S a gyűlölet képes működtetni az orwelli gépezetet.
A feudális gondolkodás mindenhol jelen van. Átszövi a társadalmat, beleértve magukat baloldaliaknak vallókat is. A jelen és a közeljövő fogja rádöbbenteni az írástudókat, hogy mekkora bűnt követtek el, mikor a szocialista népköztársaság lebontásában segédkeztek.
Az emberek zöme, az úgynevezett értelmiségiek sem értik meg Thomas Mannt vagy József Attilát. Így nem tud kialakulni normális baloldal.
Őrizzük a lángot és hirdetjük az igét.
Emberek! Vegyetek könyvet a kezetekbe és olvassatok! Gondolkozzatok! Nincsenek tévedhetetlen tekintélyek. Vagy megszervezzük magunkat, vagy elpusztulunk!
Amennyiben nem teszünk semmit “ostobák és gazemberek fognak uralkodni” rajtunk még legalább 30 évig.
Kimaradt egy lépcsőfok, kimaradt a lépéskényszer.
Egy tragikus időszak jön, mely megnyitja az elméket a szocialista forradalom előtt ismét.

Fogarasi Zsuzsanna