Az izraeli tanárok szembeszállnak a hatalommal

Magasba szökött a Határ-élet című, egy arab fiú és egy zsidó lány New York-i szerelméről szóló izraeli regény eladott példányszáma, miután az oktatási minisztérium kizárta a művet az irodalom érettségi olvasmányainak köréből – írta a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja. A téma érdekes és kényes. Józan emberi mércével szemmel, természetes,mindaz, ami sérti a szélsőségesek szemét! Mindenkinek joga van szeretni, függetlenül a másik fél hovatartozásától! A minisztérium  évvégi, közfelháborodást kiváltó döntését azzal indokolta, hogy Dorit Rabinián regénye elősegítheti az asszimilációt. ” Egy ilyen mű tovább szíthatja a palesztin-izraeli viszályt, az ifjúság pedig hajlamos a romantikára, és nem látja át az asszimiláció összetett kérdését.” Igen, az izraeli  ifjúságot már nem lehet ostoba magyarázatokkal etetni. Miért is szít viszályt a nagyszerű emberi érzésekről szóló könyv? A fiataloknak elegük van az állandó konfliktusokból, és szeretnének végre békében, normális életet élni! Nem tűrik, hogy kioktassák őket, és beleszóljanak a magánéletükbe.

“Nap mint nap foglalkozunk a kérdéssel, hogy mi kerüljön be a tananyagba és mi ne. Megvizsgáltuk, és ez az téma – zsidók és arabok szerelme – már szerepel más művek kapcsán a tananyagban, így a tanárok meg tudják vitatni” – mondta   Dália Fenig, a minisztérium pedagógiai bizottságának helyettes vezetője a . “Nagyon nehéz időszakban vagyunk, mélyül a viszály, és úgy véltük, hogy ez a könyv most éppen többet árt, mint használ” – tette hozzá, de nem zárta ki, hogy a könyv a következő tanévben már az érettségizők listájára kerül.

A Ynetben megszólaltatott irodalomtanárok mind bejelentették, hogy noha nem szerepel az érettségi művek listáján, kötelező olvasmánnyá teszik a regényt. Ezt azzal indokolták, hogy fontosnak tartják a kötetben megfogalmazódó dilemmák megbeszélését diákjaikkal, és egyúttal segítségével áttekinthetik a hatalom által “betiltott” vagy “nem támogatott” irodalom kérdéskörét is.  A tiltakozás jót tett a regény népszerűségének, mert egyrészt szinte mindenki ezt a művet olvassa, és már újabb kiadását tervezik, másrészt az izraeli polgárjogi szövetség kérvénye nyomán Jehuda Weinstein államügyész felszólította az igazságügyi minisztérium illetékeseit a döntés felülbírálására – értesült hétfői számában az Iszráel Hajom (Izrael Ma) című újság.  A tanárok számos betiltott művet adtak diákjaik kezébe. Olyan erőteljes nyomást gyakorolnak a hatalomra, amit már nem lehet elhallgatással  titokban tartani.

“Elegünk van a hatalom packázásaiból, a szellemi terrorból, a cenzúrából!” – közölte egy irodalomtanár a facebookon.