A Népi Front lapja

Egy erdélyi képviselő az EP plénuma elé vitte a görög neonácik ügyét

A problémákról való beszéd a demokrácia alapvető lételeme, ezért az Európai Parlamentben sem lehetnek tabutémák, vagy kényelmetlen kérdések, amelyekről tilos beszélni – ezt mondta Sógor Csaba a múlt heti incidensre reagálva március 7-én késő este, a strasbourgi plenáris ülésen.  Az RMDSZ-es képviselő összetűzésbe került a szélsőjobboldali Arany Hajnal görög párt EP-képviselőjével, Lamprosz Fontulisszal és verőlegényeivel, miután azok hangosan tiltakoztak egy általa szervezett, a görögországi török kisebbség helyzetével foglalkozó konferencia ellen. 

Sógor Csaba, az RMDSZ képviselője, református lelkész azonban nem ijedt meg az üvöltő görög nácitól és szkinhed testőreitől. Előbb józan határozottsággal intette rendre  kollégáját, majd közölte vele, hogy “Húzzon el és fogja be a pofáját!”. Végső soron eszerint cselekedett a dühös neonáci, aki nem szokott hozzá a kitartó ellenálláshoz.

Az esetet követően Sógor Csaba levélben fordult Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez és Manfred Weberhez, az Európai Néppárt Képviselőcsoportjának frakcióvezetőjéhez, amelyben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ilyesmi megtörténhet az Európai Parlament falain belül. Az erdélyi képviselő azt kérte a parlament elnökétől, hogy minden szükséges lépést tegyen meg annak érdekében, hogy továbbra is olyan 21. századi színtér legyen ez az intézmény, amely az európai polgárokért van.

„Nem okozott nagy meglepetést, hogy vannak olyan demokratikusan megválasztott képviselők – itt, ebben a parlamentben is –, akik szerint országukban nem is léteznek nemzeti kisebbségek, akik úgy gondolják, ha valaki beszélni merészel a helyzetükről és felhívja a figyelmet a jogsérelmekre, az támadást intéz egy tagállam ellen” – fogalmazott Sógor Csaba hétfő este Strasbourgban. Az erdélyi képviselő szerint ennél sokkal szomorúbb az, hogy az EP-ben a legnagyobb képviselőcsoportoknak is vannak olyan tagpártjai, amelyeknek az álláspontja nem sokban tér el ezektől az egyébként általuk is szélsőségesnek minősített szervezetekétől.

„Szeretném azt hinni, hogy az Európai Unióról szóló szerződés második cikkelye, amely szerint az Unió az emberi jogok, ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartásán alapul, továbbra is érvényes” – hangsúlyozta az RMDSZ-es politikus. Szerinte ki kell mondanunk ugyanakkor azt is, hogy vannak olyan tagállamok, amelyek megsértik ezt a rendelkezést, a kérdés már csak az, hogy mi következik ebből. Sógor Csaba elmondta: a Bizottságnak nemcsak a makrogazdasági előirányzatok teljesítését vagy az élelmiszerbiztonsági előírások betartását, hanem az alapvető jogok érvényesülését is figyelemmel kell követnie az Unióban.

Emlékezzünk csak! 2013 novemberében került sor arra a rendezvényre, amelyen a Jobbikhoz közelálló HVIM megemlékezett a “meggyilkolt két görög bajtársukról”, illetve tiltakozásukat  fejezték ki az Arany Hajnal vezetőinek bebörtönzése ellen.

A HVIM-et Zagyva György Gyula alelnök és Incze Béla vezetőségi tag képviselte, a Betyársereget Tyirityán Zsolt, a szervezet vezetője. Az eseményről a Frontoldal tudósított.

“Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a világ bármely pontján kommunista gyilkosok tizedelik a hazafias erőket, de felemeljük a szavunk a magát demokratikusnak nevező kormányok önkénye ellen is.” – mondta a vármegyések vezetősége.

A szélsőjobbnak fel kell készülnie a határontúli antifasizmusra!  Van 2 százalék megvezetett ember, de nem a többség!

Összeállította: Ferencz Tibor

 

TI ÍRTÁTOK

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H

50 kiló műanyag másodpercenként!

A folyókba dobott műanyag hulladék jelenti az óceánok szennyezésének egyik legfőbb forrását, és a legnagyobb szennyezők az ázsiai folyók – írják  holland kutatók. Számításaik szerint a fo

"Fehérek közt egy európai". Thomas Mann (Lübeck, 1875. június 6. – Zürich, 1955. augusztus 12.)

Német író, a 20. századi német nyelvű irodalom egyik legjelentősebb alakja. Elbeszéléstechnikája a 19. századhoz, elsősorban Tolsztojhoz, illetve Theodor Fontane és Richard Wagner szimbólumaihoz és ve
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

A vasra vert csillag

Vöröscsillag, mondd, mit vétettél, rabságra miért ítéltettél? Világszabadságot hirdettél, s a világ üldözöttje lettél? Míg
No thumbnail available

Petőfi Sándor: RESPUBLIKA

Respublika, szabadság gyermeke S szabadság anyja, világ jótevője, Ki bujdosol, mint a Rákócziak, Köszöntelek a
70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
Légy szerző!
Légy szerző!