A Népi Front lapja

“Az emberek még emlékeznek a Sztálini alkotmányra”

Szergej Malinkovics, Oroszország Kommunistáinak Pártja alelnökének gondolatai, a Sztálini Alkotmány idei évfordulójával kapcsolatosan:

„December ötödike – a Sztálini Alkotmány napja. Ami úgy maradt meg a nép emlékezetében, mint a legjobb a Szovjetek Országának alapdokumentumai közül. Miben áll a titka ennek az Alkotmánynak, amelyikről még azt is szokás mondani, hogy pont a népnek, a dolgozók küldöttei tanácsainak, nem pedig a nomenklatúrának a hatalmát szavatolta? Bizonyára abban hogy a Sztálini Alkotmány, kiváltképpen pedig annak szelleme, az ország valós életéhez állt közel, és nem ellentétben állt azzal.

Szergej Malinkovics

Szergej Malinkovics

Sztálin idején – ahogy az az Alkotmányban is állt – a hatalom a népi erők kezében volt. Népi volt a hadsereg, a rendőrség. A kizsákmányoló osztályokat megbízható módon féken tartották, ahogy a bűnözést is. Nem létezett a nagy méretekben meglévő korrupció, vagy pedig ha az meg is jelent, alaposan a kezükre csaptak ezeknek a férgeknek. Realitás volt a szovjet népek közötti barátság is, ahogy azt gyakorlatilag a Sztálini Alkotmány elő is írta. És ennek betartására éberen ügyeltek. És ami a legfontosabb: a Sztálini Alkotmány garantálta az egyszerű emberek számára, hogy a szovjet állam még a legnehezebb időkben sem hagyja  őket a sors kénye-kedvére.

És bár a hatalom – a jelcini, és a mostani is – mindent megtett azért, hogy a Sztálini Alkotmány feledésbe merüljön, a nép mégis őrzi emlékezetében. Hiszen oly élesen különbözik a mostani – a sötét és keserű 1993-as évben, a Szovjetek Házának szétlövését követően elfogadott – burzsoá alkotmány, illetve a Sztálini, a népi, a szocialista alkotmány.

Soha nem feledjük tehát a Sztálini Alkotmányt, amely mindmáig megőrizte aktualitását. Meggyőződésünk, hogy ennek a történelmi jelentőségű dokumentumnak nagyon sok kitétele alapjául szolgál majd az új Szovjet Alkotmánynak – amelynek egyszer még eljön az ideje.”

 

 

 

Juhász Norbert

Népi Front

egri titkára

 

TI ÍRTÁTOK

Ezért lesz nagy ellenzéki pofára esés 2018-ban

Az elmúlt hónapok kormányellenes tüntetései új lendületet hoznak az ellenzék számára. Legalábbis ez látszódik azok számára, akiknek leghőbb vágyuk leváltani Orbán Viktort és kormányát. Belépett a poli

Kegyeletsértés a szovjet emlékmű megrongálása

A napokban a hírek között szerepelt, hogy egy Komáromy Gergő nevű zenész és „ligetvédő” társával együtt narancssárga festékkel dobálta meg a budapesti szovjet hősi emlékművet. Az emlékmű gyakran kerü

Olyan ez, mint a drogbárók háborúja!

Hatalmas a ramazuri a CEU ügyében. Hát, ha már polgári demokrácia van, akkor a kutyafáját, mi a baj a CEU-val, azaz az amcsi-európai egyetemmel?A burzsoá demokráciába ez belefér. Akkor most mi van?
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

”Kezdhetjük mindjárt azzal,hogy ez a „jó és nemes ember”,ez a „szovjet emberek
No thumbnail available

Fohász a legszomorúbb barakkból

(A kapitalizmus áldozatainak emlékére)Szégyenszemre a XXI. századi Európa közepén áll a nyomorúságos
No thumbnail available

Tőkés rendszerváltás a kelet-közép-európai szocialista országokban

A kelet-közép-európai országokban végbement tőkés rendszerváltásról eddig sokan és sokat írtak, marxista
Légy szerző!
Légy szerző!