Az elmúlt hét nap (03. 20 – 03. 27) legfontosabb hírei

Alább közöljük az elmúlt hét nap legfontosabb, marxista ügyeket érintő híreit – leszámítva azokat amik a Frontoldalon már külön megjelentek. Ha ezeket a híreket élőben szeretnéd megkapni kövess minket a Facebookon is:
https://www.facebook.com/ujellenallas

Március 20
A hétvége folyamán több tízezer nyugdíjas tüntetett Spanyolországban. Országszerte 40 város főterén követelték az állami nyugdíj rendszer védelmét, tisztességes nyugdíjat és elutasították a kormány nevetséges, 0.25 százalékos nyugdíjemelését. Magyarországon a kormány szintén semmibe nézi a kisnyugdíjasokat és Erzsébet-utalványokkal akarják kiszúrni a szemüket – a szegények érdekét szolgáló nyugdíjreformok helyett.


Március 22

Francia munkások az utcákon! Több tízezer Párizsi diák és dolgozó árasztotta el az utcákat tiltakozásképp az elnök Emmanuel Macron intézkedéseivel szemben.
Macron “reformjai” meggyengítették a szakszervezeteket, gyengítették a munkahelyek stabilitását és többek közt a vasúti dolgozók korai nyugdíjba vonulását.
A tüntetők szerint: “Az egyetlen amit a kormánytól kaptunk az utóbbi pár évben az a megvonás volt. Nincs semmi más elképzelésük a reformokra csak az elbocsátás és ezzel nem értünk egyet.”

Március 22-edike a Víz Világnapja – az ünnep alkalmából figyeljünk oda több millió embertársunkra akik az elfeledett “harmadik világban” nap mint nap küzdenek a nagyvállalatok (Nestlé, Coca-Cola stb.) ellen a víz megőrzésért! A multinacionális cégek ha kell egész folyókat privatizálnak, hogy aztán teleengedjék őket a gyártás során keletkező toxikus melléktermékekkel, az ott élő emberek ívóvízét tönkretéve! Jelenleg a Földön több mint két milliárd embernek nincs állandó hozzáférése tiszta, biztonságosan fogyasztható ívóvízhez és az elmúlt száz évben a a természetes vízforrások kétharmada emberi tevékenység miatt tűnt el! A profit önfeledt hajhászása közben a tőkések jobban tennék ha nem felejtenék el azt az egyszerű tényt, hogy a pénzt nem lehet meginni!

Március 23

Tízezrek töltötték meg Barcelona és a környező városok utcáit! A Katalónia területén kirobbant tüntetések tiltakozásként szolgálnak a Legfelső Bíróság döntése ellen, amelynek értelmében bebörtönöztek (immár nem először) több függetlenség párti politikust is. A nép szabadságot és demokráciát követel! Szolidaritást vállalunk a tüntetőkkel, a népek akaratát elnyomó kormányok hatalma recsegjen világszerte!

Összefogott húsz nemzet és több mint százmillió dollárt adományozott az ENSZ segélyszervezetén keresztül a Palesztin menekültek megsegítésére.
“A pénzt iskolák üzemeltetésre és az egészségügyi szolgáltatások fenntartására fordítjuk.” – fogalmazott az ENSZ.
Több mint másfél millió ember kényszerült menekülttáborokba a térségben folyamatosan dúló konfliktusok miatt. Az ENSZ évek óta nyújt támogatást a táborok felé, az utóbbi időben azonban politikai okokból az Egyesült Államok többször is visszatartotta a saját beígért részét az összegből.

Március 24

No comment…

1999 Március 24-én NATO csapatok, az Egyesült Államok vezetésével lebombázták az akkori Jugoszláviát. Több mint 2300 rakéta és 14.000 (sok esetben szegényített uránnal töltött) bomba került bevetésre. 78 nap leforgása alatt 5000 ember meghalt és további 12.000 megsebesült, a kiürült urán és a fel nem robbant, talajba fúródott bombák a mai napig veszélyt jelentenek bizonyos területeken. A célpontok sokszor kifejezetten civil épületek voltak. A támadás az ENSZ jóváhagyása nélkül történt és intő példaként szolgál számunkra – függetlenül attól, hogy mit gondolunk a délszláv háborúról és résztvevőiről egy dolog biztos: az Egyesült Államok a saját külpolitikai érdekei érvényesítésért nem riad vissza semmilyen eszköztől és katonai erejét figyelembe véve ez a hozzáállás a világ jelenlegi legnagyobb agresszorává teszi.

38 éve, 1980 március 24-én gyilkolták meg Oscar Arnulfo Romero-t, “a hangtalanok hangjának” is nevezett Salvadori érseket.
Romero érseki hivatása kezdetén még kifejezetten konzervatívnak számított, támogatta az akkori kormány elnyomását ám ez hamar megváltozott amikor egy közeli barátja, a jezsuita pap Rutilio Grande politikai gyilkosság áldozatává vált.
Romero szembefordult a jobboldaliakkal és rádióadásokon keresztül kritizálta a szélsőjobbos militarista alakulatok tombolását és az Egyesült Államok kormánypárti beavatkozását. Élete hátralévő részében a szegények és elnyomottak pártján maradt és politikai harcot folytatott az érdekeikért.
1980 márciusában egy mise közben, az oltárnál állva végezte ki a Salvadori rendőrség.
“Keresztényként hiszek a feltámadásban. Ha megölnek, újjászületek a Salvadori nép lelkében.”

Március 27

Amerikában javában tart a nők történelmének hónapja, ennek kapcsán mi is megemlékezünk egy hősről: Shadia Abu Ghazaleh (1949 – 1968) a “Népi Front Palesztina Felszabadításáért” mozgalom elkötelezett tagjáról .
Shadia volt az első nő aki részt vett az Izrael ellen folytatott szabadságharcban, így ő szervezte és vezette a palesztin női harcosok alakulatait.
Annak ellenére, hogy mindössze 19 éves volt, Shadia szervezői képességei és ideológiai elkötelezettsége messze lekörözte idősebb társaiét – szülei akarata ellenére egyetemi tanulmányait szakította meg, hogy részt vehessen a mozgalomban: “Mit ér egy diploma, ha nincs fal ahova akaszthatnám?” – hangoztatta.
Példaképként szolgált számos fiatal számára akik az ő hatására csatlakoztak a szervezethez. Halála tragikusan hirtelen történt: 1968 november 28-án egy általa készített bomba felrobbant a lakásában.
Shadia neve örökre fennmarad a Palesztin nemzet és a világ szemében mint kiváló vezető, harcos és megkérdőjelezhetetlenül elkötelezett forradalmár.