A Népi Front lapja

Az Egyesült Államok kormánya fenyegetésnek minősítette Venezuelát

maduro-vs-obamaMárcius 9–én, hétfőn, az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama rendeletben minősítette “szokatlan és rendkívüli fenyegetésnek Venezuelát az Egyesült Államok nemzetbiztonsága és külpolitikája szempontjából”. E dokumentumban szankciókat rendelt el hét venezuelai állampolgár ellen, amely további lépéseket vonhat maga után részükről Venezuela ellen.

E szankciókat a következő indokok alapján fogadták el: “Az emberi jogi garanciák eróziója Venezuela Kormánya részéről, a politikai ellenfelek üldözése, a sajtószabadság megnyirbálása, erőszak alkalmazása, emberi jogok megsértése és visszaélések a kormányellenes tüntetések nyomán, a kormányellenes tüntetők önkényes letartóztatása, fogva tartása és a súlyosbodó állami korrupció jelenléte”.

E vádaskodások a folytatását képezik annak, a Venezuelában jelen lévő konfliktus helyzetnek, amely 2014 februárjában kezdődött egy sor kormányellenes tüntetéssel több venezuelai városban, az úgynevezett “La Salida”(ford. kijárat) tervvel, az ellenzéki Leopoldo López vezetése alatt. A tüntetések erőszakba torkoltak, mint kormányzati épületek megtámadása, utcák lezárása, a rendvédelmi erők lemészárlása, és egyéb erőszakos cselekedetek.

E helyzetben két tábor alakult. Egyrészről azok, akik a „békés tüntetés“ címszava alatt erőszakos cselekedetekre ösztönöztek azzal a céllal, hogy kormányozhatatlanság helyzetét idézzék elő, kényszerítve a kormányt arra, hogy lemondjon vagy állampuccshoz alkalmas környezetet teremtsenek. Másrészről azok, akik békére szólítottak fel, párbeszédet próbáltak elősegíteni azzal a céllal, hogy megvédjék a jogállamiságot, újra nyugalom honoljon és megakadályozzák az alkotmányos törést.

Mindazonáltal a főbb nemzetközi csatornák, főleg a nyugati országokéi, a kormánnyal és a venezuelai intézményességgel szembenállók véleményét hangsúlyozták, amely egyezik azzal az állásponttal, amelyet az Egyesült Államok kormánya hangoztatott és fogadott el Külügyminisztériumán keresztül. Tehát a konfliktus abban keresendő, hogy a venezuelai biztonsági apparátus erőszakosan elnyomja a „békés tüntetéseket”.

A konfliktus kezdetétől a venezuelai kormány határozottan elítélte e terv felkelő, erőszakos jellegét, több ízben vádolta az Egyesült Államok hozzáállását, amely helyesli az erőszakos ellenzék cselekedeteit. Más szóval ez egy olyan terv, amely kiváló környezetet teremt arra, hogy Venezuelát „az emberi jogi garanciák eróziójával” vádolják, cenzúrázva a kormánnyal szemben álló erők erőszakos akcióit.

Azok a lépések és az az álláspont, amit az Egyesült Államok kormánya magáénak vall, nemcsak Venezuela tekintetében, hanem mások országokkal kapcsolatban is, nem adhat erkölcsi felhatalmazást arra, hogy Venezuelát az emberi jogok „eróziójával” vádolja. Különösképpen, amikor egy olyan országról beszélünk, akik titkos börtönöket tartanak fent, ahol kínzásokat folytatnak, akik állampuccsokat segítettek elő Latin-Amerikában. Ők azok, akik másokat az emberi jogok szisztematikus eltiprásával vádolnak, amikor maguk teszik azt.

A venezuelai kormány több ízben figyelmeztetett, feljelentette és bizonyítékokat tárt a nemzetközi közösség elé arról a tényről, hogy az Egyesült Államok kormánya támogatja az antidemokratikus venezuelai ellenzék bizonyos szektorait. A történelem során, az Észak-Amerikai Egyesült Államok a demokrácia és az emberi jogok védelme címszavakat többször használta, önkényesen jogot formálva arra, hogy beavatkozzanak a független és szuverén államok belügyeibe.

Eme elnöki rendelet elfogadása után a Venezuelai Bolivári Kormány, ellenzéki és kormánypárti politikusok mind Venezuelában, mind a világ más országaiban, a venezuelai társadalom, a társadalmi és szolidaritási mozgalmak, meglepődve fogadták a hírt és kifejezték annak elutasítását, amely egyértelműen kifejezi az Egyesült Államok kormányának szándékát: egy rendszerváltás elősegítése Venezuelában, alkotmányellenes eszközökkel.

 

TI ÍRTÁTOK

Kelet-európai rasszizmus

Avagy a népbutítás története, fontossága és eredménye napjainkban Üdvözlöm Kedves Olvasó! Azt az alapvető tényt senki sem cáfolhatja, hogy mindennapjaink nagy részét reklámok tengere és a lépten

Az orvoshiány miatt kórházi osztályok zárnak be Jászberényben

Az orvoshiány miatt nyáron részlegesen szüneteltetik a jászberényi kórházban a belgyógyászati-, a krónikus-, illetve a rehabilitációs osztály működését – írja a  megyei lap, a szoljon.hu. A nyári szab

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Tervgazdaság versus tervszerűség

A sztálini tervgazdaság politikai gazdaságtana (rövid tanfolyam) Red Star, 2008, november 19 (kommunista.net) 1917-ben Oroszországban
Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
Engem felszabadítottak

Engem felszabadítottak

Nem éltem még, amikor először felszabadítottak. Hiszen ha nem jöttek volna, akik jöttek,
Légy szerző!
Légy szerző!