A Népi Front lapja

Az Egyesült Államok kormánya fenyegetésnek minősítette Venezuelát

maduro-vs-obamaMárcius 9–én, hétfőn, az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama rendeletben minősítette “szokatlan és rendkívüli fenyegetésnek Venezuelát az Egyesült Államok nemzetbiztonsága és külpolitikája szempontjából”. E dokumentumban szankciókat rendelt el hét venezuelai állampolgár ellen, amely további lépéseket vonhat maga után részükről Venezuela ellen.

E szankciókat a következő indokok alapján fogadták el: “Az emberi jogi garanciák eróziója Venezuela Kormánya részéről, a politikai ellenfelek üldözése, a sajtószabadság megnyirbálása, erőszak alkalmazása, emberi jogok megsértése és visszaélések a kormányellenes tüntetések nyomán, a kormányellenes tüntetők önkényes letartóztatása, fogva tartása és a súlyosbodó állami korrupció jelenléte”.

E vádaskodások a folytatását képezik annak, a Venezuelában jelen lévő konfliktus helyzetnek, amely 2014 februárjában kezdődött egy sor kormányellenes tüntetéssel több venezuelai városban, az úgynevezett “La Salida”(ford. kijárat) tervvel, az ellenzéki Leopoldo López vezetése alatt. A tüntetések erőszakba torkoltak, mint kormányzati épületek megtámadása, utcák lezárása, a rendvédelmi erők lemészárlása, és egyéb erőszakos cselekedetek.

E helyzetben két tábor alakult. Egyrészről azok, akik a „békés tüntetés“ címszava alatt erőszakos cselekedetekre ösztönöztek azzal a céllal, hogy kormányozhatatlanság helyzetét idézzék elő, kényszerítve a kormányt arra, hogy lemondjon vagy állampuccshoz alkalmas környezetet teremtsenek. Másrészről azok, akik békére szólítottak fel, párbeszédet próbáltak elősegíteni azzal a céllal, hogy megvédjék a jogállamiságot, újra nyugalom honoljon és megakadályozzák az alkotmányos törést.

Mindazonáltal a főbb nemzetközi csatornák, főleg a nyugati országokéi, a kormánnyal és a venezuelai intézményességgel szembenállók véleményét hangsúlyozták, amely egyezik azzal az állásponttal, amelyet az Egyesült Államok kormánya hangoztatott és fogadott el Külügyminisztériumán keresztül. Tehát a konfliktus abban keresendő, hogy a venezuelai biztonsági apparátus erőszakosan elnyomja a „békés tüntetéseket”.

A konfliktus kezdetétől a venezuelai kormány határozottan elítélte e terv felkelő, erőszakos jellegét, több ízben vádolta az Egyesült Államok hozzáállását, amely helyesli az erőszakos ellenzék cselekedeteit. Más szóval ez egy olyan terv, amely kiváló környezetet teremt arra, hogy Venezuelát „az emberi jogi garanciák eróziójával” vádolják, cenzúrázva a kormánnyal szemben álló erők erőszakos akcióit.

Azok a lépések és az az álláspont, amit az Egyesült Államok kormánya magáénak vall, nemcsak Venezuela tekintetében, hanem mások országokkal kapcsolatban is, nem adhat erkölcsi felhatalmazást arra, hogy Venezuelát az emberi jogok „eróziójával” vádolja. Különösképpen, amikor egy olyan országról beszélünk, akik titkos börtönöket tartanak fent, ahol kínzásokat folytatnak, akik állampuccsokat segítettek elő Latin-Amerikában. Ők azok, akik másokat az emberi jogok szisztematikus eltiprásával vádolnak, amikor maguk teszik azt.

A venezuelai kormány több ízben figyelmeztetett, feljelentette és bizonyítékokat tárt a nemzetközi közösség elé arról a tényről, hogy az Egyesült Államok kormánya támogatja az antidemokratikus venezuelai ellenzék bizonyos szektorait. A történelem során, az Észak-Amerikai Egyesült Államok a demokrácia és az emberi jogok védelme címszavakat többször használta, önkényesen jogot formálva arra, hogy beavatkozzanak a független és szuverén államok belügyeibe.

Eme elnöki rendelet elfogadása után a Venezuelai Bolivári Kormány, ellenzéki és kormánypárti politikusok mind Venezuelában, mind a világ más országaiban, a venezuelai társadalom, a társadalmi és szolidaritási mozgalmak, meglepődve fogadták a hírt és kifejezték annak elutasítását, amely egyértelműen kifejezi az Egyesült Államok kormányának szándékát: egy rendszerváltás elősegítése Venezuelában, alkotmányellenes eszközökkel.

 

TI ÍRTÁTOK

Megint szobrot döntöttek a primitív fasiszták

Kedd reggel elhurcolták Lukács György szobrát a XIII. kerületi Szent István parkból. A szobor helyszínét megnéztem. Nincs ott Lukács György szobra, csak a szelleme lebeg vörös lángoszlopként, hogy uta

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Tegnap, ma, holnap

Tegnap még szánakozva dobtál volna egy tízest a sarki koldus kalapjába, ha
Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

”Kezdhetjük mindjárt azzal,hogy ez a „jó és nemes ember”,ez a „szovjet emberek
Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
Légy szerző!
Légy szerző!