Az egészségügy börtönéből egy valódi börtönbe mehet Sándor Mária

Kézhez kapták Sándor Mária és társai azokat a hatósági határozatokat, amelyekben pénzbírsággal sújtják őket az Erzsébet-híd két héttel ezelőtti lezárása miatt. A fekete ruhás ápolónőként ismertté vált asszony elmondta, hogy nem hajlandó fizetni, ezért inkább leüli a rá kiszabott büntetést. Sándor Mária augusztus végén mondott fel a Péterfy Sándor utcai kórházban, ahol szakápolóként dolgozott. Döntése tiltakozás volt a szakmai kamara tevékenysége és a kormányzat egészségpolitikája miatt. Két nappal később kollégáival flashmobot szerveztek az Erzsébet hídra, melynek során „Ne engedjétek külföldre a nővéreinket!” szövegű molinókat feszített ki, és rövid időre,- pontosan 18 percre- megbénították az autóforgalmat. A rendőrség nyolc emberrel szemben tett feljelentést az útlezárás miatt.

  Sándor Mária elmondása szerint fél hétkor megkezdett demonstrációjuk 18 percig tartott, majd továbbengedték a forgalmat és az út mentén beszélgettek. Ő továbbindult korábbi munkahelyére, a kilépőpapírokért – hiszen  két nappal korábban bejelentette felmondását az ATV műsorában –, így a flashmob-hoz képest két óra csúszással kiérkező rendőrök már csak a helyszínen maradt kollégáit tudták igazolni.

„Engem gyülekezési joggal való visszaélés és közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt, halmazati büntetésként 50 ezer forintra bírságoltak meg” – mondta Sándor Mária az ATV műsorában.

Mivel fellebbezésre nincs lehetősége, és esze ágában sincs befizetni az egyébként a rendőrség által kézzel előre kitöltött csekket, a másik két felkínált lehetőség valamelyikét fogja választani.

60 óra közérdekű munka, vagy 10 nap szabálysértési elzárás a két opció. Utóbbi esetében ügye a Pesti Központi Kerületi Bíróságra fog kerülni. „Nem fizetek, inkább leülöm vagy ledolgozom” –jelentette ki a lázadó apolónő, aki nem lát más módot arra, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét tarthatatlan helyzetükre. Addig is folytatják vidéki demonstráció-sorozatukat, és minden olyan városba el szeretnének jutni, ahol nagyobb kórház van. Pár napja Ajkán voltak a Független Egészségügyi Szakszervezet demonstrációján, legközelebb Debrecenbe és Miskolcra látogatnak. Úgy tapasztalja, aktivitásuknak köszönhetően tucatjával lépnek be a FESZbe az „öntudatra ébresztett” kollégák.

Ideje lenne már egy valódi érdekképviseletet létrehozni, amelyik nem hajbókol egyik politikai pártnak sem! Kemény harc és sok megpróbáltatás vár Sándor Máriára.  Függetlensége megőrzéséhez sok erőt!