A Népi Front lapja

Anyaországi csalódás

Gyurcsányék 23 millió románnal rémísztgették az országot. Hazudtak. Egész Románia lakossága nem érte el a 22 milliót.

Orbánék azt hitték, majd beseprik a megbántott honfitársak szavazatait. Nem így lett!

Bethlen Gábor büszke lehet az erdélyi magyarokra. Nem a Fidesz várakozásai szerint teljesítettek vasárnap a határon túli kettős állampolgárok. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyarok közül 270 ezer a regisztrált szavazó, de csupán 80 ezer levélszavazatot küldtek el. A határon túliak szavazataival nemhogy nem javult a részvételi arány, de hat tizeddel még alacsonyabb is volt (43,9 helyett 43,3), mint ha csak a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok szavazhattak volna. Puff!

Ráadásul a legnagyobb protesztszavazó körzeteket is lenyomták, hiszen a beküldött 80 ezer szavazatból 22 ezer volt érvénytelen.  Ez akkor is érdekes, ha formai hiba miatt voltak érvénytelenek a szavazatok.

A 29 százalékos részvétel is érdekes, bár messzemenő  politikai következtetést ebből sem lehet közvetlenül levonni.  A  beküldöttek között a nem szavazatok aránya  98 százalék felett volt. (Az érvényteleneket nem veszik a statisztikába, csupán az érvényes igenek és nemek arányát vetik össze.) 71 százalék nem szavazott. Ennyi határontúli szavazópolgár magasról tesz Orbánékra.

Kiss Tamás,  a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa szerint Romániából mintegy 30 ezer szavazat érkezett, nagyjából kétszer annyi, mint a jóval kisebb szerbiai Vajdaságból. Ez a két terület azért vethető össze, mert mindkét helyen szabadon lehetett gyűjteni, a szavazóknak nem kellett titkolniuk magyar állampolgárságukat, ellentétben az ukrajnai és a szlovákiai magyarokkal. (A román országos statisztikai intézet közlése szerint 2012-ben : 1 millió 238 ezer magyar élt Romániában, a kisebbség a lakosság 6,5 százalékát teszi ki.)

Az RMDSZ és a Fidesz között inkább egyfajta megnemtámadási szerződés van érvényben, a VMSZ(Vajdaság) sokkal inkább része a Fidesz klientúrájának – mondta Kiss, megjegyezve, hogy az RMDSZ önmagában is eltérően viszonyult a kvótareferendumhoz: a bihari szervezete hagyományosan inkább a baloldalhoz van közel.

A szakértő  szerint elképzelhető, hogy a Fidesz most csalódott a határon túliak elkötelezettségében, és lehet, hogy a kormány elektorális szempontból átgondolja a határon túliakkal való politikáját. Most a Fidesz többet veszített velük, mint amennyit nyert, bár Kiss szerint a Fideszt a kettős állampolgárság lehetővé tételében nem az motiválta, hogy újabb szavazókat importáljon, „ha igen, akkor az elgondolás téves.” Dehogynem! Dehogynem! Csak ez emberek nem gombnyomásra működnek, s mily meglepő, de képesek gondolkozni is.

Az anyaországi jobboldalt halálosan megrémítette az a tény, hogy egyre több a baloldali internetes újság a határontúl, amelyek keményen támadták a jobboldali  magyar kormány politikáját.

Mindenhol vannak jó és rossz emberek-ez a lényeg. A jóknak pedig felül kell kerekedni, mint a népmesében.

Egy kis érdekesség!Képtalálat a következőre: „vörös székely zászló”

Tizenöt iszlám vallású önkéntes érkezett Csíksomlyóra 2016-ben: a fiatalok egy civil szervezet révén kerültek a Székelyföldre, és ugyan elsődleges céljuk a pünkösdi előkészületekben való segédkezés, az őket fogadók a helyi szokásokba, kultúrába is betekintést nyújtanak – számol be Izsák-Székely Judith.

Az önkéntesek felkészítése éppen ezért nemcsak teendőik ismertetéséből áll, ugyanis beszélnek velük a kisebbségi létről, arról, hogy a környéken miért él kevés román nemzetiségű személy. Szóba kerültek a helyi hagyományok, a romakérdés, a kéregetés, a dohányzás, a vendéglői szokások, sőt a vegetáriánus étrend is, ugyanakkor városnéző sétát is szerveztek Csíkszeredában. A Barátok feredőjénél egyébként volt  a kaláka, amelyre a helyiek is részt vettek, szerszámokat a városi kertészet biztosított mindenkinek – írja a kronika.ro.

A fotón a muszlim  önkéntesek láthatók.

 

FO összeállítás

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Petőfi Sándor: RESPUBLIKA

Respublika, szabadság gyermeke S szabadság anyja, világ jótevője, Ki bujdosol, mint a Rákócziak, Köszöntelek a
A szovjet-orosz filmkultúra I. - A film szerepe Kelet-Európában

A szovjet-orosz filmkultúra I. - A film szerepe Kelet-Európában

Egy olyan geopolitikai közegben, amelynek immár több évszázada az összes különlegességét többnyire
Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
Légy szerző!
Légy szerző!