Anyaországi csalódás

Gyurcsányék 23 millió románnal rémísztgették az országot. Hazudtak. Egész Románia lakossága nem érte el a 22 milliót.

Orbánék azt hitték, majd beseprik a megbántott honfitársak szavazatait. Nem így lett!

Bethlen Gábor büszke lehet az erdélyi magyarokra. Nem a Fidesz várakozásai szerint teljesítettek vasárnap a határon túli kettős állampolgárok. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyarok közül 270 ezer a regisztrált szavazó, de csupán 80 ezer levélszavazatot küldtek el. A határon túliak szavazataival nemhogy nem javult a részvételi arány, de hat tizeddel még alacsonyabb is volt (43,9 helyett 43,3), mint ha csak a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok szavazhattak volna. Puff!

Ráadásul a legnagyobb protesztszavazó körzeteket is lenyomták, hiszen a beküldött 80 ezer szavazatból 22 ezer volt érvénytelen.  Ez akkor is érdekes, ha formai hiba miatt voltak érvénytelenek a szavazatok.

A 29 százalékos részvétel is érdekes, bár messzemenő  politikai következtetést ebből sem lehet közvetlenül levonni.  A  beküldöttek között a nem szavazatok aránya  98 százalék felett volt. (Az érvényteleneket nem veszik a statisztikába, csupán az érvényes igenek és nemek arányát vetik össze.) 71 százalék nem szavazott. Ennyi határontúli szavazópolgár magasról tesz Orbánékra.

Kiss Tamás,  a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa szerint Romániából mintegy 30 ezer szavazat érkezett, nagyjából kétszer annyi, mint a jóval kisebb szerbiai Vajdaságból. Ez a két terület azért vethető össze, mert mindkét helyen szabadon lehetett gyűjteni, a szavazóknak nem kellett titkolniuk magyar állampolgárságukat, ellentétben az ukrajnai és a szlovákiai magyarokkal. (A román országos statisztikai intézet közlése szerint 2012-ben : 1 millió 238 ezer magyar élt Romániában, a kisebbség a lakosság 6,5 százalékát teszi ki.)

Az RMDSZ és a Fidesz között inkább egyfajta megnemtámadási szerződés van érvényben, a VMSZ(Vajdaság) sokkal inkább része a Fidesz klientúrájának – mondta Kiss, megjegyezve, hogy az RMDSZ önmagában is eltérően viszonyult a kvótareferendumhoz: a bihari szervezete hagyományosan inkább a baloldalhoz van közel.

A szakértő  szerint elképzelhető, hogy a Fidesz most csalódott a határon túliak elkötelezettségében, és lehet, hogy a kormány elektorális szempontból átgondolja a határon túliakkal való politikáját. Most a Fidesz többet veszített velük, mint amennyit nyert, bár Kiss szerint a Fideszt a kettős állampolgárság lehetővé tételében nem az motiválta, hogy újabb szavazókat importáljon, „ha igen, akkor az elgondolás téves.” Dehogynem! Dehogynem! Csak ez emberek nem gombnyomásra működnek, s mily meglepő, de képesek gondolkozni is.

Az anyaországi jobboldalt halálosan megrémítette az a tény, hogy egyre több a baloldali internetes újság a határontúl, amelyek keményen támadták a jobboldali  magyar kormány politikáját.

Mindenhol vannak jó és rossz emberek-ez a lényeg. A jóknak pedig felül kell kerekedni, mint a népmesében.

Egy kis érdekesség!Képtalálat a következőre: „vörös székely zászló”

Tizenöt iszlám vallású önkéntes érkezett Csíksomlyóra 2016-ben: a fiatalok egy civil szervezet révén kerültek a Székelyföldre, és ugyan elsődleges céljuk a pünkösdi előkészületekben való segédkezés, az őket fogadók a helyi szokásokba, kultúrába is betekintést nyújtanak – számol be Izsák-Székely Judith.

Az önkéntesek felkészítése éppen ezért nemcsak teendőik ismertetéséből áll, ugyanis beszélnek velük a kisebbségi létről, arról, hogy a környéken miért él kevés román nemzetiségű személy. Szóba kerültek a helyi hagyományok, a romakérdés, a kéregetés, a dohányzás, a vendéglői szokások, sőt a vegetáriánus étrend is, ugyanakkor városnéző sétát is szerveztek Csíkszeredában. A Barátok feredőjénél egyébként volt  a kaláka, amelyre a helyiek is részt vettek, szerszámokat a városi kertészet biztosított mindenkinek – írja a kronika.ro.

A fotón a muszlim  önkéntesek láthatók.

 

FO összeállítás