Andrej Vypolzov: 1991-ben, Vilniusban személyesen Gorbacsov követett el árulást

1991 januárja tragikus vilniusi eseményeinek a feltételeit a Szovjetunió vezetőjének, Mikhail Gorbacsovnak az árulása teremtette meg. Mint a REGNUM Információs Ügynökség tudósítója jelenti, erről volt magas beosztású tisztek, Mikhail Golovatov és Algimantasz Naudzsojunasz beszéltek a Komszomolszkaja Pravda megfigyelője, Galina Szapozsnikova “Ki kit árult el” c. könyvének bemutatóján, Kaliningradban.

„Hányszor vettem részt ’tüzek’ oltásában, kezdve Nagornyj Karabakh-hal, Dusanbeben, Bakuban, Tbilisziben és végül Vilniusban, – mondta az ’Alfa’ osztag volt parancsnoka, Golovatov – Azt mondani, hogy magunktól repültünk Vilniusba, senkitől sem kaptunk parancsot…Hiszen ez lehetetlen! Az alakulatunkat csak a KGB elnöke indíthatta el, ha utasítást kapott a Politbürótól vagy a Főparancsnoktól”.

Az „Alfa” volt parancsnokának szavai szerint, „26 év elteltével egyértelműen kijelentem, hogy ez árulás volt. A központi hatalom, személy szerint Gorbacsov árulása, aki ma, 85-éves korában ugyanúgy viselkedik, mint 1991-ben: ’erre emlékezem, erre meg nem’” – összegezte Mikhail Golovatov (képünkön).Mikhail Golovatov.

Litvánia KP KB volt titkára, a légi-kozmikus erők nyugalmazott vezérőrnagya, Algimantasz Naudzsojunasz is megerősítette, hogy Gorbacsov személyesen adott parancsot speciális művelet végrehajtására Vilniusban.

„A katonai tanács ülésén, a jelenlétemben, Gorbacsov személyesen utasította Jazovot műveletbe kezdeni három objektum felszabadítására, amelyeket litván propagandisták foglaltak el, – mondta Naudzsojunasz. – Ezekből, a sajtó házából, a TV központjából, ontották a mocskot a kommunista pártra, a Szovjetunióra.”

„Az alapfeladatunk Vilniusban – pontosította Golovatov – az orosz nyelvű adás helyreállítása volt a Baltikum egész területén, mivel a litvániai visszajátszó adók sugároztak Lett- és Észtországra is”.

Algimantasz Naudzsojunasz aláhúzta, hogy semmilyen önkényeskedés – amint ezt később a Gorbacsov-klikk beállította – a Litvánia területén állomásozó katonák részéről nem volt.

„Litvániában körülbelül félmillió katona volt, a stratégiai rakétacsapatok két hadosztálya, egy légideszant és egy belügyi hadosztály, egy tengerészgyalogos brigád – folytatta a Litván KP KB volt titkára. – Ez hatalmas erő, amely képes lett volna elindulni és elseperni a litván elitet. De semmi ilyesmi nem volt, mert volt felső parancsnokság, amelynek engedelmeskedtek. A legtöbb, amit Kaunasz, Klajpeda és más városok helyőrségének a parancsnoksága megengedhetett magának, a gyalogság katonai járműveivel Landsbergiszhez menni azzal, hogy ha nem teremtenek rendet és nem állítják le a gazembereket, akik tiszteket vertek, a feleségeiket a hajuknál fogva rángatták és a gyerekeket ijesztgették, akkor jövünk és rendet csinálunk mi magunk. A tisztek egyidejűleg mindezt jelentették Moszkvába, tudott róla az Állambiztonsági Bizottság (KGB), de nekünk azt mondták – tűrjetek”.

A “Ki kit árult el” könyv szerzője, Galina Szapozsnikova közölte, hogy bár a januári események óta több mint 25 év telt el, a litván társadalom még mindig fél.

„Litvániában sokan nem hajlandók beszélni velem, mert félnek a hatóságok üldözésétől” jegyezte meg, példaként említve Viktor Orlov vilniusi lakost.

Azokban az években Orlov a barátaival rádióadást akart szervezni litván hallgatóknak, üdvözölve a polgárokat nov. 7. alkalmából. Belorussziába utaztak, hogy az ottani erdőkből adjanak. A hozzáértés hiánya következtében csak a bajaikat szaporították. Borisz Gunyko verseinek is el kellett hangozniuk, és abban e soroknak:

Magad hozz létre harci osztagokat,

magad védd a gyáradat!

Ez lett egy vádirat alapja. A bíróság megállapította Orlov bűnösségét abban, hogy „harci osztagok létesítésére” hívott fel.

(Ebben a versben egyébként ilyen sorok is vannak:

Sem Gorbacsov, sem barátocskája, Jelcin
nem engednek élni.
Mindkét bohóc biztos úton vezet
a megalázás és a halál felé.)

Csak fel kellett hívnom a Skype-on Orlovot, és reggel már felhívták őt Litvánia Állambiztonsági Osztályáról, mondván: „Adja át Galina Mikhajlovnának, hogy nagyon várjuk ezt a könyvet”.

Fordította: Szende Gy.

Forrás: Regnum