Adósságot mindenkinek! Egyetemisták, fizessetek ti is!

Sokan nem tudtak nyelvvizsgázni a Diplomamentő Program alatt. Ennek legfőbb oka pedig a silány oktatás lehet.

Több cég teletömött termekben, rossz tanárokkal indított kurzusokat. Ebből sokan meg is gazdagodtak. Akiknek pedig emiatt nem sikerült a nyelvvizsga, fizethetik vissza a kurzus díjának a felét. 3 milliárd forintból közel 1000 nyelvi kurzus indult tavaly ősz óta azoknak a diákoknak, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomájukhoz. A lebonyolítással megbízott Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) adatai szerint viszont eddig a tanfolyamot végzett 7200 emberből csak 2200-an tették le a komplex középfokú nyelvvizsgát – írja a HVG. A lap azt írja, hogy a tanfolyamok nagy része minimum 85 órás. Heti kétszer 4 órával is hónapokig tart, amíg befejezik a tanulók. Azoknak, akik még március 1-je előtt iratkoztak, be év végén lejár a határidő, amíg megszerezhetik a nyelvvizsgát. Ha ez nem sikerül, akkor vissza kell fizetniük a kurzusok díjának felét.A rossz eredmény mögött az állhat, hogy a nyelviskolák nem igazán érdekeltek abban, hogy rendesen felkészítsék a diákokat. 12-14 főre feltöltik a kurzusokat, hogy minél több támogatást tudjanak kapni az államtól. Az állami támogatás 80 százalékát ugyanis még akkor is megkapják a cégek, ha a diákok 30 százalékának nem sikerül a nyelvvizsga.

A cél: egyesek meggazdagodása, mások kifosztása árán

A HVG információi szerint a támogatott óradíjak 700–1000 forint között vannak, vagyis nem sokkal maradnak el a nyelvtanfolyamok piaci áraitól.  Ennek a rendszernek köszönhető, hogy egyes cégek a meggazdagodás, nem pedig a szakmai bizonyítás lehetőségét látták meg a diplomamentő akcióban.

Az elmúlt években emiatt nőhetett országos méretűvé például a nyíregyházi New York Nyelviskola Kft. is, amelyet Bucskóné Szabari Judit alapított, aki az új felnőttképzési törvény életbelépéséig a Felnőttképzési Akkreditációs Testület nyelvi albizottságának elnöke volt.

Az állam dolga lenne kézben tartani az oktatást, és nem piaci alapokra helyezni azt. Tragikus, de nem kizárólag a nyelvvizsgák körül vannak súlyos gondok, hanem az egész oktatásban. Többezer olyan diplomás van ebben az országban, akinek a tudása nem üti az általános iskolás szintet. Véletlenül se őt hibáztassuk! A szakemberek dolga, hogy oktatást teremtsenek, és nem diplomagyárat. Az oktatás nem lehet profitorientált! Legalább ne verték volna szét a régit, ha az újat nem tudták kiizzadni!