A Népi Front lapja

A venezuelai választások fontosak a globális ellenállás szempontjából

Nelson Davila, Venezuela ausztráliai nagykövete beszélt a teleSUR Englishnek hazájában soron következő választásokról. Már több mint két év telt el a néhai elnök, Hugo Chávez halála óta, és azóta folyik Maduro-kormány által „gazdasági háborúnak” hívott hadjárat. Az ellenzéki erőszak több mint ötven halálesethez, valamint több száz sérüléshez vezetett, és súlyos károkat okozott a köztulajdonban, az iskoláktól az egészségügyi egységeken át több száz buszig. Így a decemberi választások kiemelten fontosnak ígérkeznek a venezuelai emberek és a forradalmuk szempontjából.

teleSUR English: December 6-án a venezuelaiak új nemzetgyűlési képviselőket választanak az eddigi talán legfontosabb választásokon. Röviden, miért lesznek ezek a legfontosabb választások?

Davila: A Nemzetgyűlés az országon belül tevékenységek fő szabályozó testülete. Ha a kormány elveszíti a többségi támogatottságát, akkor az ellenzék alkotmányos intézkedéseket kezdeményezhet a jelenlegi kormány ellen. Ha megszerzik a többséget az olyan parlamenti puccsot eredményezhet, mint ami Paraguayban és Hondurasban történt. Ez az, ami miatt a választások igazán fontosak. Továbbá, ha a kormány nem tudja megőrizni a többségét, az azt jelenti, hogy elvesztette az emberek támogatását.

teleSUR English: Miért fontos ez a választás Latin-Amerika baloldali kormányainak és mozgalmai számára?

Davila: A regionális jobboldal célja a latin-amerikai politikai és társadalmi változások megsemmisítése. Egy haladó országban bekövetkező vereség bátorítás a számukra, és megpróbálják majd eltávolítani a többi alulról induló küzdelmeket Latin-Amerikában.

teleSUR English: Nincs kétség afelől sem, hogy a venezuelai ellenzék bármilyen győzelme több anyagi forráshoz is juttatja őket, noha sokan közülük vállalkozók, így már most is bővelkednek ezekben. Szóval, miért lényegesek a venezuelai választások globális szinten?

Davila: A kapitalizmus globális szinten kimerült, és Latin-Amerika felébredt, a jobboldal célja, hogy legyőzze azokat a kormányokat, amelyek a neoliberalizmus ellen harcolnak. Ha a választást elveszítjük Venezuelában, a jobboldal azt az üzenetet fogja küldeni, hogy a baloldali küzdelmeknek és a szocializmusnak nincsen jövője.

teleSUR English: A bolivári forradalomnak szüksége van latin-amerikai és globális szolidaritásra? Miért? És ha igen, az milyen formában lehetséges, hogy megvalósuljon, és mi történt eddig ebben az ügyben?

Davila: Venezuela ellen nemzetközi – politikai, gazdasági és kommunikációs – kampány folyik. Az Egyesült Államok megpróbálja legyőzni a bolivári forradalmat, mindegy milyen áron. Az imperializmus a kolumbiai és guyanai határhelyzetet felhasználva elindította a Harapófogó Hadművelet. Venezuelát két nemzetközi konfliktussal akarják körbezárni. Guyana hadgyakorlatot tartott Essequibóban, venezuelai területen. Szóval megpróbálják ezeket a guyanai és kolumbiai ügyeket felhasználni, hogy beavatkozhassanak a hazánkban. Ezért szerveztek világszerte szolidaritási akciókat Venezuelával, hogy legyőzzék a birodalom terveit. Ezeket az akciókat értelmiségiek, politikai pártok és szolidaritási csoportok szervezték. Ők megmutatták, hogy a venezuelai forradalom nincsen egyedül. Mindez a szolidaritás arra is szolgál, hogy leküzdjük a Venezuela elleni nemzetközi médiakampányt. A világ minden részének politikai és társadalmi mozgalmainak segítsége erőt ad a bolivári forradalomnak.

Az interjút Tamara Pearson készítette a teleSUR English számára.

Fordította: Latin-Amerika Társaság/ Forrás: Latin-Amerika Társaság

TI ÍRTÁTOK

Izraeli agresszor támadja Szíriát

A Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán harcoló egyik milícia három tagja életét vesztette, két harcosa pedig megsebesült vasárnap a Golán-fennsík szíriai ellenőrzés alatt álló részén egy izraeli kato

Ezért lesz nagy ellenzéki pofára esés 2018-ban

Az elmúlt hónapok kormányellenes tüntetései új lendületet hoznak az ellenzék számára. Legalábbis ez látszódik azok számára, akiknek leghőbb vágyuk leváltani Orbán Viktort és kormányát. Belépett a poli

Kegyeletsértés a szovjet emlékmű megrongálása

A napokban a hírek között szerepelt, hogy egy Komáromy Gergő nevű zenész és „ligetvédő” társával együtt narancssárga festékkel dobálta meg a budapesti szovjet hősi emlékművet. Az emlékmű gyakran kerü
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

70 éve szabadult fel Budapest - dicsőség a magyar és szovjet hősöknek!

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
No thumbnail available

Dózsa Vezér emlékezete

"Rokonai mintha csak szégyellték volna; éltek, virágoztak hazaszerte: de nem emlegették őseik
Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

”Kezdhetjük mindjárt azzal,hogy ez a „jó és nemes ember”,ez a „szovjet emberek
Légy szerző!
Légy szerző!