A Népi Front lapja

A venezuelai választások fontosak a globális ellenállás szempontjából

Nelson Davila, Venezuela ausztráliai nagykövete beszélt a teleSUR Englishnek hazájában soron következő választásokról. Már több mint két év telt el a néhai elnök, Hugo Chávez halála óta, és azóta folyik Maduro-kormány által „gazdasági háborúnak” hívott hadjárat. Az ellenzéki erőszak több mint ötven halálesethez, valamint több száz sérüléshez vezetett, és súlyos károkat okozott a köztulajdonban, az iskoláktól az egészségügyi egységeken át több száz buszig. Így a decemberi választások kiemelten fontosnak ígérkeznek a venezuelai emberek és a forradalmuk szempontjából.

teleSUR English: December 6-án a venezuelaiak új nemzetgyűlési képviselőket választanak az eddigi talán legfontosabb választásokon. Röviden, miért lesznek ezek a legfontosabb választások?

Davila: A Nemzetgyűlés az országon belül tevékenységek fő szabályozó testülete. Ha a kormány elveszíti a többségi támogatottságát, akkor az ellenzék alkotmányos intézkedéseket kezdeményezhet a jelenlegi kormány ellen. Ha megszerzik a többséget az olyan parlamenti puccsot eredményezhet, mint ami Paraguayban és Hondurasban történt. Ez az, ami miatt a választások igazán fontosak. Továbbá, ha a kormány nem tudja megőrizni a többségét, az azt jelenti, hogy elvesztette az emberek támogatását.

teleSUR English: Miért fontos ez a választás Latin-Amerika baloldali kormányainak és mozgalmai számára?

Davila: A regionális jobboldal célja a latin-amerikai politikai és társadalmi változások megsemmisítése. Egy haladó országban bekövetkező vereség bátorítás a számukra, és megpróbálják majd eltávolítani a többi alulról induló küzdelmeket Latin-Amerikában.

teleSUR English: Nincs kétség afelől sem, hogy a venezuelai ellenzék bármilyen győzelme több anyagi forráshoz is juttatja őket, noha sokan közülük vállalkozók, így már most is bővelkednek ezekben. Szóval, miért lényegesek a venezuelai választások globális szinten?

Davila: A kapitalizmus globális szinten kimerült, és Latin-Amerika felébredt, a jobboldal célja, hogy legyőzze azokat a kormányokat, amelyek a neoliberalizmus ellen harcolnak. Ha a választást elveszítjük Venezuelában, a jobboldal azt az üzenetet fogja küldeni, hogy a baloldali küzdelmeknek és a szocializmusnak nincsen jövője.

teleSUR English: A bolivári forradalomnak szüksége van latin-amerikai és globális szolidaritásra? Miért? És ha igen, az milyen formában lehetséges, hogy megvalósuljon, és mi történt eddig ebben az ügyben?

Davila: Venezuela ellen nemzetközi – politikai, gazdasági és kommunikációs – kampány folyik. Az Egyesült Államok megpróbálja legyőzni a bolivári forradalmat, mindegy milyen áron. Az imperializmus a kolumbiai és guyanai határhelyzetet felhasználva elindította a Harapófogó Hadművelet. Venezuelát két nemzetközi konfliktussal akarják körbezárni. Guyana hadgyakorlatot tartott Essequibóban, venezuelai területen. Szóval megpróbálják ezeket a guyanai és kolumbiai ügyeket felhasználni, hogy beavatkozhassanak a hazánkban. Ezért szerveztek világszerte szolidaritási akciókat Venezuelával, hogy legyőzzék a birodalom terveit. Ezeket az akciókat értelmiségiek, politikai pártok és szolidaritási csoportok szervezték. Ők megmutatták, hogy a venezuelai forradalom nincsen egyedül. Mindez a szolidaritás arra is szolgál, hogy leküzdjük a Venezuela elleni nemzetközi médiakampányt. A világ minden részének politikai és társadalmi mozgalmainak segítsége erőt ad a bolivári forradalomnak.

Az interjút Tamara Pearson készítette a teleSUR English számára.

Fordította: Latin-Amerika Társaság/ Forrás: Latin-Amerika Társaság

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor -1. rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

Gyerekkoromban szerettem Nemere István fantasztikus regényeit olvasni. Talán éppen az ő izgalmas
Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor-3.rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom jelentőségét,világra gyakorolt hatását és benne Lenin szerepét
Légy szerző!
Légy szerző!