A védőnők megélhetése nincs biztosítva, kisgyermekek vannak veszélyben

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke arról beszélt a Mediaworks központi szerkesztőségének, hogy a rendkívül alacsony fizetések miatt 400 betöltetlen védőnői állás van.  A gyöngyösi  halára éheztetési eset kapcsán kifejtette, kellene egy olyan jogszabályi környezet, amely lehetővé teszi az azonnali intézkedést, ha nem engedik be a védőnőt egy családhoz. Gyöngyösön a védőnő jelentette az esetet, de az eltűnt a magyar gépezet útvesztőiben.

“A gyermekeket ugyanúgy nevelni kell, és az új tudományos eredményeket felhasználjuk a tanácsadás során. Hungarikumról azért beszélünk a védőnői hálózat kapcsán, mert 1915 óta megelőző szemléletű a képzésünk és a rendszer is, másrészt a családokat az otthonukban is látogatjuk, harmadrészt már a várandós kortól egészen az iskolás kor végéig követjük a gyermekek sorsát. Ez máshol nincs így.”

Magyarországon egy kezdő védőnő bruttó 122 ezer forintot kap, míg például a szakellátásban dolgozó azonos végzettségű egészségügyi szakdolgozó bruttó 163 ezer forinttal kezd. A védőnőket kétségbeejti, hogy még az egészségügyi szakdolgozók béremelését sem kapják meg, pedig a védőnő is egészségügyi szakdolgozó csak az alapellátásban. Ott tartunk, hogy a megélhetésük nem biztosított, miközben vannak olyan területek, ahol sokkal több családot kell gondozniuk, mint amennyit a jogszabály előír. Ehhez a felelősségteljes hivatáshoz főiskolai diploma szükséges. A képzést – nagyon helyesen- a szocializmus idején, 1975-ben emelték főiskolai szintre.

A védőnőkre, az egészségügyre, a kisgyermekekre nincs pénz, de öntömjénezésre van! Rengeteg. Mi ez, ha nem mocskos hazaárulás?

“Tizenhárom és fél milliárd forintot rendelt a kormány az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének lebonyolítására. A pénteki Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint ebből 12 milliárd 150 millió az idei, a fennmaradó összeget a jövő évi költségvetésből biztosítják”. – írta a Népszabadság, mikor a felelőtlenek döntöttek.

Hol van a védőnők pénze?

Terjeszd ezt az igazságot minden fórumon! A Te kezedben is ott van az ország sorsa!