A vajdasági magyarok nem kérnek a szélsőjobboldalból

A szerb államigazgatási és önkormányzati minisztérium vizsgálja, hogy a Jobbik politikai tevékenységet folytat-e Szerbiában, írja az MTI.   A pártot nem regisztrálták, Szávay István alelnök mégis képviselői fogadóirodát nyitott a vajdasági Zentán.  A  megnyitón azt mondta: azért jött, hogy segítséget nyújtson a helyieknek a magyar állampolgárság és a szükséges dokumentumok megszerzésében, és tanácsot adjon az őket érintő problémák megoldásában. Mire való akkor az alábbi hivatal? A magyar konzulátus minden segítséget és tájékoztatást megad a szerbiai magyaroknak, akik rendelkeznek minden olyan képességgel és készséggel, hogy saját ügyeikben eljárjanak.

Magyarország Főkonzulátusa, Szabadka: www.mfa.gov.hu/cons/subotica
Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, Budapest : www.bm-bah.hu

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke  úgy reagált, hogy: „tudjuk, melyek a problémák, és hogy azokat hogyan lehet megoldani, nem kell nekünk magyarországi oktató”.  Egy  belgrádi napilap beszámolója szerint a VMSZ elnöke azt is kiemelte, hogy tavaly, a szabadkai iroda sikertelen megnyitása után is hasonló volt a véleménye. A vajdasági tartományi kormány elnöke, Bojan Pajtić elfogadhatatlannak tartja a Jobbik irodanyitását, mert szerinte egy „szélsőséges és soviniszta” szervezetről van szó.

A Politikának adott nyilatkozatában Pajtić szerint a rendőrségnek és az ügyészségnek reagálnia kell a történtekre. „Van elég szélsőség Szerbiában, nincs szükségünk behozott szélsőségekre” – fogalmazott a vajdasági kormány elnöke. A 2014-rs országgyűlési választáson a határontúli magyarok  nem juttatták volna be a szélsőjobboldalt a parlamentbe. Erdélyben és Felvidéken a legelutasítóbbak   Felháborító, ahogyan egyes anyaországi pártok és politikusok megalázzák és kioktatják a határontúli magyarokat!

(A képen, Lékó Péter, minden idők legnagyobb magyar sakkozója.  Született: 1979. szeptember 8. (életkor 36), Szabadka, Szerbia.