A Népi Front lapja

A pártmunkás

“- Úgy élünk, hogy még egy csipet dohányra sem jut. A legtöbbjének nincs itt senkije, messziről szakadtak vagyunk. A barakkban ott a vacok, főzünk, pancsolunk magunknak. Sok éltesebb is akad köztünk, s ki tudja, kinek merre, hol a családja? Jóformán a semmiből élünk, mégsem tudunk eleget hazaküldeni. Borzasztó, hogy egyik megyéből a másikba kell kujtorogni a munka után, aztán ha télre hazamegyünk, még egy koszos kis malacra sem jut.” – írja József Jolán, A város peremén című könyvében.

Az elkeseredett panaszt József Attila, a kommunista pártmunkás hallgatta meg falukutató útjainak egyikén, Tatabánya környékén. A Horthy-korszakban nem volt munkásszálló. A messziről jött munkások ócska barakkokban laktak, ahol még víz sem volt, ahol megmosakodhattak volna. Meghallgatni a dolgozót! Ő tudja, hogy mi fáj neki, hogy milyen nehézségekkel küzd. Okoskodásnak, nagyképűségnek nincs helye itt.
A dolgozó emberek között volt akkor is a párt helye! Úgy, ahogyan most is.
“Van itt Tatán egy tó – kezdte mesélni a legény.- Valamiféle grófoké. Azt gondoltuk itt néhányan, a víz, az mindenkié, és egy szombat este elindultunk ehhez a tóhoz, hogy megfürödjünk. Legalább vasárnap ne kelljen vakarózni.Hát mi történt? Vetjük le az inget, amikor ott terem egy csősz vagy miféle.”  A józan munkásember szavai ezek, csak a tőkés nem így gondolja. A tőkés, Vida Jenő csőszei elkergették a bányászokat és csendőrt akartak hívni. Miért?
Erre kell megadni a választ a kommunista pártnak, a párt falujáró aktivistájának, történetesen éppen József Attilának.
A párt tagjai mindannyian nehéz és veszélyes pártmunkát végeztek.  Ma nem kell veszélyekkel szembenézni, nem üldöznek a csendőrök.
A Népi Frontban való tagság  alapvető feltétele a pártmunka végzése. Ott vagyunk és ott leszünk a dolgozók között. a sztrájkoló tanárok, a tüntető egészségügyi dolgozók mellett ezután is. Röplapjaink és hírleveleink eljutnak minden dolgozóhoz az utcai szórólapozás és az Internet segítségével. A számítógép, az élő szó, a jelenlét  és a telefon az igazi fegyvereink. Plébánosok vagyunk – szokta mondani Mendel Lajos elvtárs. Vörös plébánosok vagyunk. Igen. Mi hirdetjük a szabadság, a 21. századi szocializmus igéjét. Minden úton ezt  hirdetjük.
Lelkesen és hittel végezzük a pártmunkát. Igen, a párttag köteles dolgozni, de ez számunkra többet jelent munkánál, hivatásnál. Mi azért vagyunk itt, mert hiszünk abban, hogy küzdelmünk eredményes lesz. Példaképünk: József Attila, a fáradhatatlan agitátor. Ég a láng és égni fog!
 Távol a nagy szónoklatok pulpitusaitól, a virágerdőktől, az eleganciától folyik az igazi izzadságos, de örömteli pártmunka!
“Nem elég jóra vágyni:
a jót akarni kell!
És nem elég akarni:
de tenni, tenni kell!
A jószándék kevés!
Több kell: – az értelem!
Mit ér a hűvös ész?!
Több kell: – az érzelem!
Ám nemcsak holmi érzés,
de seb és szenvedély,
keresni, hogy miért élj,
szeress, szenvedj, remélj!” Váci Mihály
Összeállította: Fogarasi Zsuzsanna

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Valahol Európában, újra és újra...

Isten tudja, hányszor láttam a filmet. Fájt mindig, hogyne fájt volna, de
No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor-3.rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom jelentőségét,világra gyakorolt hatását és benne Lenin szerepét
No thumbnail available

Élő hazugságok, meghamisított történelem

Élő hazugsággá vált az, hogy a Kádár-rendszer alatt ment tönkre az ország,
Légy szerző!
Légy szerző!