A Népi Front lapja

A Népi Front dolgozik Komárom-Esztergom megyében

Annavölgy a Gerecse hegységben található, Esztergomtól 20, Budapesttől 38, Tatabányától, a megyeszékhelytől 45 kilométerre.
1997-ig Sárisáp része volt, ekkor vált önálló településsé. Területén a középkorban egy Ugan nevű falu állt.
Annavölgy nevét először 1781-ben említik a történetírók. Ekkor kapott Rückschuss Antal engedélyt szénkutatásra, melynek eredményeképp a dorogi szénmedencében megkezdődött a szénbányászat. Az 1970-es években a vízbetörések miatt ellehetetlenült a bányászat. Később a bányákat bezárták.

AnnavolgyNépessége ma 920 fő körül van.
Sárisáp Komárom-Esztergom megye északkeleti részén, Tokod, Csolnok és Bajna között fekvő település. Népesség 2654 fő 2015-ös adatok szerint.Közel egy éve kereste meg a Népi Frontot egy fiatalember, aki terjeszteni kezdte a párt röplapjait. munkájának beérett a gyümölcs. Mára ismerik a Népi Frontot Annavölgy és Sárisáp településeken is. Vörös Gyula, egy bányász fia, a postaládájában talált egy vörös röplapot. Azóta már ő is csatlakozott a politikai munkát végzők csapatához. Nyáron Katona Gábor, alelnök és Fogarasi Zsuzsanna, a pártszervezési munkacsoport tagja látogattak a bányásztelepülésre.  Most már új szórólappal ismerkedhetnek a helyiek. Új tartalommal, új mondanivalóval szólítja meg az érdeklődőket a Párt.

Hazajönnének a fiatalok külföldről, ha itt élni lehetne!

A Népi Front által nyomtatott 500 darab szórólapot a Komárom-Esztergom megyei Annavölgyön és Sárisápon szórtam szét. Osztogatás közben pozitív tapasztalatokra tettem szert. Főleg Sárisápon, inkább az idősebb és szegényebb személyek esetében a Népi Front Párttal kapcsolatban kedvezőek voltak a megnyilvánulások. Az utcán gyalogosan közlekedő embereket szólítottam meg.

nepifront-logo-logoKádár János pártjához hasonló, de annál korszerűbb szervezet szórólapjait ajánlom áttanulmányozásra. Ekkor a legtöbb megszólított azonnal kérte a röplapot. Építkezés, fejlődés kellene, ehelyett külföldi munkát vállalnak, hogy élni tudjanak. Néhányan elmondták, hogy ők egyetlen pártban sem bíznak. Voltak, akik azt mondták várják, hogy történjen valami, mert, ami itt van, azt nem lehet bírni. Többekkel csoportosan beszélgettem arról, hogy milyen is volt a kádári szocializmus. Volt munka, biztonság, fejlődés. Az emberek nem voltak kiszolgáltatva a munkaadó kénye-kedvének. Annavölgy és Sárisáp munkaképes lakosságának többsége korábban bányász volt. Miután a bányákat bezárták, az emberek zöme nyugdíjba ment, a többiek a környék városaiba kezdtek járni dolgozni.

Sok fiatal külföldön keresett megélhetést, családjától elszakadva. Mások családostul mentek el, de jönnének vissza, ha lenne elfogadható élet és munka.
A rendszerváltás óta  alig-alig épült ház. Szinte semmit sem változott a két település.

A beszélgetésekből az derült ki, hogy a lakosság  változást akar, építkezést, fejlődést.

Vörös Gyula

Annavölgy

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Petőfi Sándor: RESPUBLIKA

Respublika, szabadság gyermeke S szabadság anyja, világ jótevője, Ki bujdosol, mint a Rákócziak, Köszöntelek a
No thumbnail available

Tőkés rendszerváltás a kelet-közép-európai szocialista országokban

A kelet-közép-európai országokban végbement tőkés rendszerváltásról eddig sokan és sokat írtak, marxista
No thumbnail available

A kommunizmus áldozatai?

Mint a rendszerváltás óta egy ideje minden évben, úgy most is a
Légy szerző!
Légy szerző!