A Népi Front lapja

A nácik örökösei uralják a világot? Sajnos, igen!

Megdöbbentő cikket közölt a TeleSur televízió! Az USA fasiszta kormányzata és náci többségű szenátusa ismét vérlázítóan aljas háborúra készül, ezúttal Venezuela ellen! A cikket, utólagos engedelmükkel, a Latin-Amerika Társaság fordításában, az alábbiakban közreadom.

“Az Egyesült Államok katonai agresszióra készül Venezuela ellen

2015. március 11. szerda, 20:38

Barack Obama, a Fehér Ház kirakatfigurája, aki nem volt képes megakadályozni, hogy egy olyan futóbolond, mint Benjamin Netanjahu a kongresszus mindkét házában az iráni atomprogrammal kapcsolatos tárgyalások szabotálására szólítson fel, szigorú utasítást kapott a „katonai-ipari-pénzügyi” komplexumtól: meg kell teremtenie a feltételeit annak, hogy igazolható legyen egy katonai agresszió a Venezuelai Bolivári Köztársaság ellen.
A néhány órával ezelőtt kiadott, és a Fehér Ház sajtóirodája által nyilvánosságra hozott elnöki nyilatkozat Bolívar és Chávez országát „az Egyesült Államok nemzetbiztonságára és külpolitikájára nézve szokatlan és rendkívüli veszélynek” nevezi, és „országos vészhelyzetet” hirdet ennek a fenyegetésnek a kezelésére.
Az ilyesfajta deklarációk katonai agressziók előfutárai szoktak lenni. Ezeket vagy maga az Egyesült Államok kezdeményezi, mint ahogyan ez történt Panama esetében, ahol 1989-ben megdöntötte Manuel Noriegát, de ilyen nyilatkozatot adtak ki Délkelet-Ázsiával kapcsolatban is, ami az indokínai háborúban csúcsosodott ki, 1964-től kezdődően különösen Vietnamban. De másfajta katonai műveletek nyitányát is jelentheti, amelyekben az Egyesült Államok a NATO által tömörített európai csatlósaival valamint a térség olajteokráciáival vesz részt.
Ilyen volt például: az első öbölháború 1991-ben; az iraki háború 2003-2011 között, a brit Tony Blair és a visszataszító spanyol José María Aznar lelkes közreműködésével; vagy Líbia 2011-es bombázása a bengázi bohózat után, ahol úgynevezett „szabadságharcosokat” – akikről később kiderült, hogy Washington, London és Párizs által toborzott zsoldosok – béreltek fel, hogy megdöntsék Kadhafit és átjátsszák az ország olajvagyona feletti ellenőrzést a gazdáiknak.
A legutóbbi esetek, Szíria és különösen Ukrajna, ahol sikerült a hőn áhított „rendszerváltás” (ami eufemizmus, hogy ne kelljen a puccs szót használni), amit Washington szüntelenül szorgalmaz, hogy a saját képére szabja át a világot – mindenekelőtt Latin-Amerikát és a Karib-térséget –, köszönhetően az Európai Unió és a NATO felbecsülhetetlen együttműködésének, amelynek eredményeképpen zajlik ma vérfürdő Ukrajnában.
Victoria Nuland kisasszonyt, európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárát küldte a kijevi Majdan térre Mr. 2009-es Nobel Béke-díjas (alias Obama elnök), hogy szolidaritását fejezze ki a demonstrálókkal, köztük azokkal a neonáci bandákkal, amelyek később ostrommal, vérrel és fegyverekkel ragadták meg a hatalmat. És akikhez a kedves tisztviselő kenyérrel és szomjoltó vizespalackokkal fordult, hogy ezzel a szeretetteljes gesztussal demonstrálja, hogy Washington, mint mindig, a szabadság, az emberi jogok és a demokrácia oldalán áll.
Amikor egy olyan „lator állam”, mint az Egyesült Államok – mivelhogy szisztematikusan megsérti az emberi jogokat – ilyen fenyegetéssel él, mint amiről beszélünk, azt nagyon komolyan kell venni. Különösen, ha valaki emlékszik az elterelő akciók régi amerikai hagyományára, amelyek arra szolgáltak, hogy igazolják a rájuk adott azonnali katonai választ.
Ez történt, amikor az Egyesült Államok felrobbantotta a Maine amerikai cirkálót a havannai kikötőben, megölve ezzel a legénységének kétharmadát. Az eset nagy felháborodást váltott ki az észak-amerikai közvéleményből, ami Washingtont arra sarkallta, hogy hadat üzenjen Spanyolországnak. Ugyanez történt Pearl Harborban 1941 decemberében, amikor 2.403 tengerész életét áldozta fel, és további 1.178-an megsérültek a hírhedt eseményekben. Megint csak ez történt a tonkini-öbölbeli incidenskor, amelynek célja az volt, hogy „eladja” az indokínai háborúját: állítólagos észak-vietnami agresszió ért két amerikai cirkálót – később erről kiderült, hogy a CIA művelete volt –, ami után Lyndon B. Johnson előbb országos vészhelyzetet, majd nem sokkal később háborút hirdetett Észak-Vietnam ellen. Maurice Bishopot, Grenada kicsiny szigetén, szintén fenyegetésnek tartották az amerikai nemzetbiztonságra 1983-ban. Meg is döntötte és likvidálta őt az amerikai tengerészgyalogosok inváziója. És a gyanús 9/11-i támadások, hogy elindíthassák a „terrorizmus elleni háborút”? A történelem a végtelenségig képes ismételni önmagát.
Konklúzió: Senki nem lepődhet meg, ha a következő órákban vagy napokban Obama engedélyez a CIA-nak vagy egy másik hírszerző szervnek, esetleg maguknak a fegyveres erőknek egy titkos műveletet egyes az Egyesült Államok szempontjából érzékeny venezuelai célpontok, például a caracasi amerikai nagykövetség ellen. Vagy más megtévesztő műveletet ártatlan venezuelai civilek ellen – ahogyan ez történt az Olaszországot megrázó olyan „terrorista kísérletek” esetében, mint az Aldo Moro-gyilkosság 1978-ban, vagy a bolognai vasútállomás felrobbantása 1980-ban –, hogy pánikot keltsenek, és igazolják a Birodalom válaszát az emberi jogok, a demokrácia és a polgári szabadságjogok „helyreállítására”. Évekkel később kiderült, hogy ezeket a bűncselekményeket a CIA követte el.
Emlékezzünk vissza, hogy Washington szülte a 2002-es venezuelai puccsot, talán azért mert biztosítani akarta az olajellátását, mielőtt megtámadja Irakot. Most kétfrontos háborút folytat: Szíria, illetve az Iszlám Állam és Oroszország ellen, és megint biztosítani akarja az energia-utánpótlását. Súlyos, nagyon súlyos a helyzet. Emiatt a dél-amerikai kormányok aktív és azonnali szolidaritására van szükség, önállóan, és az UNASUR-on, a CELAC-on illetve amerikai kontinensünk népi szervezetein és politikai erőin keresztül is, hogy elítéljék és megakadályozzák ezt a manővert.

Forrás: teleSUR, 2015. március 9.
Fordította: Latin-Amerika Társaság”

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor -2. rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

Korunk egyik nagy hazugsága: kommunizmus=erőszak, kapitalizmus=demokrácia. „(A kommunizmus) megvalósításába mindig olyan emberek kezdtek
No thumbnail available

A kommunizmus áldozatai?

Mint a rendszerváltás óta egy ideje minden évben, úgy most is a
No thumbnail available

Így váltunk kapitalista roncstársadalommá - értékek, elvek akkor és most

1981-ben születtem. Nem sok emlékem van a szocializmusról. Sokáig nem is érdekelt,
Légy szerző!
Légy szerző!