A Népi Front lapja

A munkásság eltemette mártírjait

“Somogyi nemcsak az újságírók sorából, hanem kora baloldali értelmiségijei közül is kitűnt intelligenciájával, műveltségével, szókimondó bátorságával. Híven demokratikus meggyőződéséhez, a Károlyi-vezette első köztársaság kormányában közoktatási államtitkár lett. A Tanácsköztársaság kikiáltásakor kiéleződtek Somogyi vitái a kommunistákkal; határozottan elutasította és bűnnek tekintette a polgári szabadságjogok megsértését, a terrort, az állami erőszakot, ami sem humanista gondolkodásával, sem szociáldemokrata mivoltával nem volt összeegyeztethető.

De sokkal hevesebben, félelmet nem ismerve támadta és leplezte le a magát hivatalosan is ellenforradalomnak nevező Horthy-rendszert, a különítményesek rémtetteit.” – olvasható a rendszerváltás utáni Népszavában.

Somogyi mégis a munkásosztály mártírjaként halt meg.

Somogyi Bélát február 22-én temették a Fiumei úti Nemzeti Sírkertbe (akkor Kerepesi úti, majd Mező Imre úti Sírkert).
” Még nem volt dél, amikor a munkásság tömegei megindultak. Sz emberek részint már előre meghatározott és a Népszavában fölsorolt helyeken gyülekeztek, hogy azután onnan induljanak a gyászházho, vagy pedig közvetlenül a Thököly útra, a vas- és fémmunkások otthona felé tartotta. Délben már sűrű rajokban érkeztek az emberek.” -írta a temetésről a másnap megjelent Népszava.
A halottaskocsit a család, a rokonok és a szerkesztőség kísérte, majd a munkások tömegei.
A hatóságok rettegtek a munkástüntetés-temetéstől, ezért a vidéki karhatalmi egységekkel erősítették a fővárosi “védelmet”.
“Igen elkeseredett, nagyon erős kifakadások hallatszottak a mai kormányzati rendszer ellen. A munkások abban a hiszemben vannak, hogy a fővezérség részéről megrendelt politikai gyilkosságról van szó.”- írják egy rendőrségi jelentésben.
 A munkások csendben, de határozottan adták  tovább a híreket, az igazságot.
A hatalom kiszolgálói belekötöttek az emberekbe, akik  nem hagyták magukat provokálni. A szakszervezetek és a szociáldemokrata párt aktivistái felkészítették a munkásokat a várható provokációkra.
“Bacsó Béla temetése szintén ünnepélyes külsőségek között, nagy részvét mellett folyt le, február 24-én. Hétköznap volt, a munkások dolgoztak, mégis sok ezren jelentek meg a temetésen.” – áll a Somogyi-Bacsó gyilkosság című műben.
A provokátorok obszcén szavakat kiáltoztak, lökdösték a fegyelmezett és méltóságteljes tömeget.
A két mártír temetési menete megmutatta a szocialista és kommunista munkásság erejét, rettegéssel töltve el sokezer proletár gyilkosait.
Összeállította: Fogarasi Zs.Képtalálat a következőre: „a somogyi bacsó temetés”

TI ÍRTÁTOK

Megint szobrot döntöttek a primitív fasiszták

Kedd reggel elhurcolták Lukács György szobrát a XIII. kerületi Szent István parkból. A szobor helyszínét megnéztem. Nincs ott Lukács György szobra, csak a szelleme lebeg vörös lángoszlopként, hogy uta

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Engem felszabadítottak

Engem felszabadítottak

Nem éltem még, amikor először felszabadítottak. Hiszen ha nem jöttek volna, akik jöttek,
No thumbnail available

Így váltunk kapitalista roncstársadalommá - értékek, elvek akkor és most

1981-ben születtem. Nem sok emlékem van a szocializmusról. Sokáig nem is érdekelt,
Ütött-kopott külvárosi balladáim

Ütött-kopott külvárosi balladáim

Mégis. Nekem ők a minden, az én külvárosi balladáim, befészkelve magukat lelkemnek-szívemnek
Légy szerző!
Légy szerző!