A Népi Front lapja

A munkásság eltemette mártírjait

“Somogyi nemcsak az újságírók sorából, hanem kora baloldali értelmiségijei közül is kitűnt intelligenciájával, műveltségével, szókimondó bátorságával. Híven demokratikus meggyőződéséhez, a Károlyi-vezette első köztársaság kormányában közoktatási államtitkár lett. A Tanácsköztársaság kikiáltásakor kiéleződtek Somogyi vitái a kommunistákkal; határozottan elutasította és bűnnek tekintette a polgári szabadságjogok megsértését, a terrort, az állami erőszakot, ami sem humanista gondolkodásával, sem szociáldemokrata mivoltával nem volt összeegyeztethető.

De sokkal hevesebben, félelmet nem ismerve támadta és leplezte le a magát hivatalosan is ellenforradalomnak nevező Horthy-rendszert, a különítményesek rémtetteit.” – olvasható a rendszerváltás utáni Népszavában.

Somogyi mégis a munkásosztály mártírjaként halt meg.

Somogyi Bélát február 22-én temették a Fiumei úti Nemzeti Sírkertbe (akkor Kerepesi úti, majd Mező Imre úti Sírkert).
” Még nem volt dél, amikor a munkásság tömegei megindultak. Sz emberek részint már előre meghatározott és a Népszavában fölsorolt helyeken gyülekeztek, hogy azután onnan induljanak a gyászházho, vagy pedig közvetlenül a Thököly útra, a vas- és fémmunkások otthona felé tartotta. Délben már sűrű rajokban érkeztek az emberek.” -írta a temetésről a másnap megjelent Népszava.
A halottaskocsit a család, a rokonok és a szerkesztőség kísérte, majd a munkások tömegei.
A hatóságok rettegtek a munkástüntetés-temetéstől, ezért a vidéki karhatalmi egységekkel erősítették a fővárosi “védelmet”.
“Igen elkeseredett, nagyon erős kifakadások hallatszottak a mai kormányzati rendszer ellen. A munkások abban a hiszemben vannak, hogy a fővezérség részéről megrendelt politikai gyilkosságról van szó.”- írják egy rendőrségi jelentésben.
 A munkások csendben, de határozottan adták  tovább a híreket, az igazságot.
A hatalom kiszolgálói belekötöttek az emberekbe, akik  nem hagyták magukat provokálni. A szakszervezetek és a szociáldemokrata párt aktivistái felkészítették a munkásokat a várható provokációkra.
“Bacsó Béla temetése szintén ünnepélyes külsőségek között, nagy részvét mellett folyt le, február 24-én. Hétköznap volt, a munkások dolgoztak, mégis sok ezren jelentek meg a temetésen.” – áll a Somogyi-Bacsó gyilkosság című műben.
A provokátorok obszcén szavakat kiáltoztak, lökdösték a fegyelmezett és méltóságteljes tömeget.
A két mártír temetési menete megmutatta a szocialista és kommunista munkásság erejét, rettegéssel töltve el sokezer proletár gyilkosait.
Összeállította: Fogarasi Zs.Képtalálat a következőre: „a somogyi bacsó temetés”

TI ÍRTÁTOK

Kelet-európai rasszizmus

Avagy a népbutítás története, fontossága és eredménye napjainkban Üdvözlöm Kedves Olvasó! Azt az alapvető tényt senki sem cáfolhatja, hogy mindennapjaink nagy részét reklámok tengere és a lépten

Az orvoshiány miatt kórházi osztályok zárnak be Jászberényben

Az orvoshiány miatt nyáron részlegesen szüneteltetik a jászberényi kórházban a belgyógyászati-, a krónikus-, illetve a rehabilitációs osztály működését – írja a  megyei lap, a szoljon.hu. A nyári szab

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

1956 igazi arca - gondolj a Köztársaság térre!

1956 igazi arca - gondolj a Köztársaság térre!

Ötvenhat vérzivataros őszére emlékezünk,katonáink,rendőreink hősiességére, azok hősiességére akik becsülettel híven esküjükhöz szembeszálltak
No thumbnail available

Petőfi Sándor: RESPUBLIKA

Respublika, szabadság gyermeke S szabadság anyja, világ jótevője, Ki bujdosol, mint a Rákócziak, Köszöntelek a
Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
Légy szerző!
Légy szerző!