A minimálbért sem fizeti ki a bárgyú kapitalista

A számunkra egyáltalán nem meglepő kijelentést tett Mike Ashley brit milliárdos kizsákmányoló : a Sports Direct áruházlánc és a Newcastle United futballklub tulajdonosa a brit parlament egyik bizottsága előtt vallotta be, hogy alkalmazottainak egy része még a nemzeti minimálbért sem keresi meg. Magyarországon is van olyan nagy nemzeti áruházlánc, ahol a dolgozó a minimálbért sem keresi meg. Na és? Kinek fáj ez? Miért nem kötelező kifizetni azt a nyomorult minimálbért?

Ashley már többször visszautasította, hogy személyesen válaszoljon a parlamenti képviselők kérdéseire, most azonban hajlandó volt válaszolni, a testület elnökének írt levelében azt állítja, hogy korábban sem volt semmi takargatnivalója. Azok a  parlamenti képviselők kiket szolgálnak? A Sports Direct kapcsán egyébként nem ez az első botrány, a jelek szerint a cég nem tartozik a legjobb munkahelyek közé. Decemberben a Guardian írta, hogy a tulajdonos megalázó bánásmódot alkalmaz, a dolgozóknak például minden nap a munkaidő végén fel kell tűrniük nadrágjuk szárát, hogy azzal bizonyítsák, hogy nem loptak az üzletből.Kész csoda, hogy nem vezették be a bermudát! Most éppen ebbe kötöttek bele, a hosszadalmas biztonsági procedúra miatt az alkalmazottak órabére a minimálbérnél alacsonyabbra jön ki. Arra a kérdésre, hogy azóta kifizeti-e a biztonsági vizsgálat idejét a dolgozóknak, Ashley nemmel felelt, ugyanakkor kiemelte, hogy már nem veti alá hosszadalmas procedúrának az alkalmazottakat. Ráadásul szerinte ma már senkit nem rúgnak ki a cégnél azért, ha egy percet késik a munkából. A jólfésült parlamenti képviselőnek is fel kell tűrnie a nadrágja szárát, mikor találkozik tőkés gazdijával?
A közelmúltban megjelent éves jelentés szerint 2015-ben a Sports Direct 4,7 százalékkal 2,8 milliárd fontra növelte árbevételét, míg az adózás előtti profit 30,9 százalékkal 313 millió fontra emelkedett. A cégnek világszerte 661 üzlete van.

“De az ipar fejlődésével nemcsak szaporodik a proletariátus, hanem nagyobb tömegekbe is zsúfolódik, ereje nő, s ezt mindjobban érzi. A proletariátuson belül az érdekek, az életkörülmények mindjobban kiegyenlítődnek, mert a gépi berendezés mindinkább elmossa a különbségeket munka és munka között, s a bért csaknem mindenütt egyformán alacsony színvonalra szorítja le. A burzsoák növekvő egymás közti konkurenciája s az ebből fakadó kereskedelmi válságok a munkások bérét mind ingadozóbbá teszik; a gépi berendezés egyre gyorsabban fejlődő, szüntelen tökéletesítése egész életpozíciójukat teszi mind bizonytalanabbá; az egyes munkás és az egyes burzsoá közti összeütközés mindinkább két osztály összeütközésének jellegét ölti. A munkások elkezdenek egyesüléseket  alakítani a burzsoák ellen; tömörülnek munkabérük megvédelmezésére. Sőt állandó szövetségeket is alapítanak, hogy ezen alkalmi zendülések esetére gondoskodjanak a maguk ellátásáról. Helyenként a harc felkelésekben tör ki.” (Kommunista Kiáltvány)

Fo-összeállítás