A megtermelt javak ne maradhassanak csak a hatalmasok birtokában! – kéri Ferenc pápa

A klímáról szóló párizsi egyezmények ne maradjanak meg a szavak szintjén! – kéri Ferenc pápa az élelmezés világnapjára, október 16-ára írt üzenetében.

Az élelmezés világnapját október 16-án, vasárnap tartották – tájékoztatott a Vatikáni Rádió.

Politikai cselekvés, életstílusváltás, a szolidaritás előmozdítása: többek között ezeket a területeket emeli ki az élelmezés világnapjára írt üzenetében a pápa, ezek által hatékonyan felléphetünk az éhezés ellen.

Különösen fontos a politikai cselekvésre való buzdítás.Képtalálat a következőre: „éhezők magyarországon”

Az üzenet foglalkozik a klímaváltozás témájával is, valamint annak hatásával a mezőgazdaságra és – ennek következtében – emberek millióinak táplálkozására. A Szentatya annak a kívánságának ad hangot, hogy a párizsi egyezmények ne maradjanak puszta szavak, hanem alakuljanak át bátor döntésekké, amelyek  a szolidaritásból képesek nemcsak erényt, hanem gyakorlati modellt képezni a gazdaságban. A testvériség pedig ne csak törekvés legyen, hanem váljon a nemzeti és nemzetközi kormányzás kritériumává.

Ferenc pápa szerint a változások gyökeréhez kell visszanyúlni és onnan eljutni az okokhoz. Amikor a klíma megváltozik, az emberek élete is megváltozik, időnként drámai módon. A pápa különösen is elítéli a fogyasztás és a „mindenáron” való termelés logikáját, amely módosítja és kockázatnak teszi ki a különböző állat- és növényfajokat.

Előállítani valamit, amely a laboratóriumban kitűnő eredményeket mutat, előnyös lehet egyesek számára, de pusztító hatású lehet másoknak. Az elővigyázatosság alapelve nem elegendő, szükség van a kiegyensúlyozott és becsületes cselekvésre. A növények genetikai szelekciójánál figyelembe kell venni a földet, amely elvesztheti termelőképességét és az állattenyésztőket, akik nem tudják hol legeltetni állataikat. Tehát bölcsességre is szükség van, nemcsak elővigyázatosságra – hangsúlyozta a pápa, akinek civil foglalkozása vegyésztechnikus és dolgozott laboratóriumban, ahol egy kommunista volt a főnöke.Képtalálat a következőre: „esther bergoglio”

A klímaváltozás hatásairól szólva pedig emlékeztet azokra az emberekre, akik éppen ennek következtében váltak migránsokká, és akiknek száma egyre növekszik.

Nem elegendő meglepődni  azon, akinek nincs meg a mindennapi kenyere, és sajnálkozni rajta. Olyanfajta termelést alakítsunk ki, amely biztosítja az élelmet mindenki számára, egyenlően elosztva – kéri Ferenc pápa. Majd felteszi továbbá a kérdést: folytathatjuk-e így, hogy a piac logikája csak a profit útját követi?

Abba kell hagyni az élelmiszerek és ételek pazarlását!  Az ember sohasem lehet kísérleti eszköz, ahogy az élelmiszer-termelés sem lehet pusztán gazdasági üzlet, amelynek feláldozzuk még a rendelkezésre álló ételt is.

Fogjunk  össze az igazságosabb elosztáshoz vezető irányváltás érdekében, hogy a megtermelt javak ne maradhassanak csak a hatalmasok birtokában.

“Ferenc pápa megválasztása után sem felejtette el természettudományos elkötelezettségét. Ennek egyik jele, hogy a Vatikán környezetvédelmi kérdésekben az utóbbi időkben egyre határozottabb véleményt fogalmaz meg, s a katolikus egyház útmutatásaiba egyre inkább beépülnek a fenntartható fejlődés szempontjai is. Ennek része volt 2014 májusában a Pápai Tudományos Akadémia által, 36 jelentős tudós és egyházi vezető részvételével szervezett ’Fenntartható emberiség, fenntartható természet: a mi felelősségünk’ konferencia is, amelyen a Science tudományos folyóirat beszámolója szerint Ferenc pápa minden egyes résztvevővel magánbeszélgetéseket is folytatott. A közvélekedés szerint a katolikus egyháznak igen fontos szerepe lehet a környezetvédelmi problémák társadalmi kezelésében.”-írja Lente Gábor.Képtalálat a következőre: „élelmiszer éhezők”

Képek:Ételosztás Magyarországon,2.Ferenc pápa vegyésztechnikusként munkatársaival, 3. Nagy mennyiségű kidobott zöldség.