A Népi Front lapja

A magyar evangélikusok nemet mondtak a gyűlölködésre

Rosszindulatúnak tartják evangélikus körökben, hogy Balog Zoltán miniszter az Indexnek adott interjújában Bayer Zsolt,  Ferenc pápáról szóló szavait azzal próbálta tisztára mosni, hogy Luther Márton 500 évvel ezelőtt sokkal durvábbakat írt a katolikus egyház fejéről. Egy teológus professzor és egy evangélikus lelkész kemény szavakkal olvasott be Balog Zoltánnak és Bayer Zsoltnak.

Bayer, a Magyar Hírlap főmunkatársa,  a menekültválság és a terrorizmus összetett okairól beszélő Ferenc pápa szavait a blogján úgy kommentálta: “a pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember”. A református lelkész Balog Zoltán válasza erre ez volt: “Bayer Zsolt evangélikus. Olvassák el, miket mondott Luther Márton a pápáról. Azokhoz képest ezek nagyon szelíd megfogalmazások.”Képtalálat a következőre: „bayer zsolt békemenet”

Balicza Iván, a budavári gyülekezet nyugalmazott  lelkésze  az Indexnek azt írta: Balog Zoltán  részéről nagyon meggondolatlan és barátságtalan gesztus volt ez a mondat.

“Ha a miniszter úr ezzel a beszúrással Bayer Zsolt kijelentéseinek vállalhatóságát vagy szalonképességét akarja védelmezni és igazolni, akkor ez az evangélikus egyházra és Luther Mártonra való utalás nemcsak meggondolatlan és barátságtalan, hanem sértő, és nem csak az evangélikus, hanem a katolikus egyházra is.”

A nyugalmazott lelkész külön kiemeli, hogy ma a katolikusok és az evangélikusok közötti párbeszéd vitás kérdésekben is egymás kölcsönös tiszteletben tartásával, teológiai érvelésekkel történik, amelybe semmilyen szélsőséges és a másik felet megbántó hang nem fér bele. Balicza Iván szerint Bayer Zsolt evangélikus vallási hovatartozásának említése az interjúban irreleváns, véleménye pedig a pápáról semmiképpen nem illik az evangélikus egyházhoz.

Megszólalt az ügyben Béres Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzora is. Ő a Kötőszó című evangélikus blogon azt írja: “Balog Zoltánnak ezzel a válasszal sikerült jóval felülmúlnia Bayer rosszindulatát”.

“Bayer Zsolt gyomorforgató igénytelenségét, a kormány iránta megnyilvánuló támogatásának cinikus magyarázatait és az állami kitüntetéseiket tiltakozásként sorban visszaszolgáltatók magas számának botrányos hírét mégsem lehet Luther nyakába varrni még egy elejtettnek szánt, övön aluli rúgással felérő megjegyzéssel sem.”

Béres tanár úr  szerint Balog szándéka érthető: “Az elmúlt években, az evangélikusok vezetői között egy sem akadt, aki kritika és fenntartások nélkül felsorakozott volna a kormányzati propaganda mögé”.

Béres szerint  Balog “megbukott a testvéregyházak ökumenikus támogatása, a politika és teológia megkülönböztetésének képessége, valamint a rosszindulatról való lemondás erénye terén”.

Ferenc pápa idén nyáron olyan nyilatkozat tette, ami nem illett a kormány kvóta- és menekültellenes kampányához. A katolikus egyházfő augusztus elsején azt mondta: az iszlámot nem lehet az erőszakkal azonosítani, és nem minden muzulmán erőszakos. Ferenc pápa szerint minden vallásban van egy kisebb fundamentalista csoport. Így van ez a katolikusoknál is, elég csak megnézni azokat a mindennapos híreket Olaszországban, amikor megkeresztelt katolikusok megölik a barátnőjüket vagy az anyósukat. A pápa szerint így ha az iszlám erőszakot szóvá tesszük, szóvá kell tennünk a katolikus erőszakot is.

Ferenc pápa szerint a terrorizmus akkor fokozódik, ha nincs más lehetőség, és amikor a pénzt bálványozzák az ember helyett, amikor azt helyezik a világgazdaság középpontjába. A terrorizmus erősödésében szerinte szerepet játszik a munkanélküliség is: “Megkérdeztem magamtól, hány munkanélküli fiatalt fosztottunk mi meg Európában eszményeitől. Ezután ők a kábítószerhez, az alkoholhoz fordulnak, vagy jelentkeznek az Iszlám Államba”.

Ma hazánkban az evangélikusok több, mint 200.000 tagot számlálnak.

Ferenc pápa és a haladó protestáns keresztények , élesen   szembenállnak a kormány által támogatott gyűlölködő klerikális reakcióval.

FO-összeállítás

Képtalálat a következőre: „evangélikus egyház”

 

 

TI ÍRTÁTOK

Megint szobrot döntöttek a primitív fasiszták

Kedd reggel elhurcolták Lukács György szobrát a XIII. kerületi Szent István parkból. A szobor helyszínét megnéztem. Nincs ott Lukács György szobra, csak a szelleme lebeg vörös lángoszlopként, hogy uta

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

A szovjet-orosz filmkultúra II. – Kultúrszociológiai gondolatok és a nagybetűs Irodalmi hagyomány

A szovjet-orosz filmkultúra II. – Kultúrszociológiai gondolatok és a nagybetűs Irodalmi hagyomány

A mintegy hetven év szovjet szocialista rendszerének tökéletes „hátrafelé elsült fegyvere” saját
1956 igazi arca - gondolj a Köztársaság térre!

1956 igazi arca - gondolj a Köztársaság térre!

Ötvenhat vérzivataros őszére emlékezünk,katonáink,rendőreink hősiességére, azok hősiességére akik becsülettel híven esküjükhöz szembeszálltak
No thumbnail available

Gorkij alakjai hogy kísértenek...

Hetvennyolc esztendeje halt meg a zseniális   szovjet író, aki függetlenül politikai
Légy szerző!
Légy szerző!