A Magyar Békekör tiltakozása az amerikai nehézfegyverek magyarországi telepítése ellen

Civil jegyzék az amerikai nehézfegyverek magyarországi telepítése ellen

Budapest, 2015. június 17. szerda (MSZF)

 

 

Az amerikai nehézfegyverek és katonák magyarországi telepítési terve ellen tiltakozó jegyzéket adott át a Magyar Békekör Hende Csaba honvédelmi miniszternek szerdán délelőtt. Azt követelik benne, hogy a honvédelmi miniszter és a kormány vessen véget a titkos alkunak Washingtonnal, és utasítsa vissza az amerikai tervet a magyar nép biztonságára, a keleti nyitás politikájára és a békéhez fűződő magyar nemzeti érdekre hivatkozva.

A jegyzéket Kovács Attila sajtófőnök vette át a Békekör delegációjától: Petráss Lászlótól, Rónai Katalintól, Simó Endrétől, Salga Istvántól és Balog Istvántól.

Az átadást követően Simó Endre azt mondta az eseményről tudósító újságíróknak, hogy a Békekör meg akarja akadályozni az amerikai nehézfegyverek és katonák Magyarországra telepítését, és elejét akarja venni, hogy hazánk idegen csapatok felvonulási terepévé váljék Oroszország ellen, és katonai célponttá változzon. A titkos tárgyalások tényét kedden Siklósi Péter helyettes államtitkár is elismerte, csak éppen elfelejtette közölni, milyen álláspontra helyezkedett a magyar fél a tárgyalásokon – mondta.

A Békekör választ vár Hende Csabától kérdéseire: – Kivel tárgyalt a miniszter és mit mondott neki; – Ki hatalmazta fel Hende Csabát a magas szintű tárgyalás folytatására? – Milyen álláspont képviselésére kapott instrukciót a NATO védelmi minisztereinek e havi brüsszeli tanácskozásán, melyen – amerikai közlés szerint – döntésre készülnek a haderő telepítéséről? – Számol-e a kormány egy ilyen lépés várható következményével? Nevezetesen azzal, hogy hazánk idegen csapatok Oroszország ellen irányuló felvonulási terepévé, és katonai célponttá változhat?

A miniszterhez és a kormányhoz címzett kemény hangvételű jegyzékében a Békekör felveti: „Honnan veszik maguknak a bátorságot, hogy kiszolgáltassák népünket az óceánon túli nagyhatalom keleti terjeszkedéshez fűződő érdekének? Ki hatalmazta föl Önöket arra, hogy engedményt tegyenek azoknak, akik készek volnának a magyar nép vérét ontani hódító céljaikért?”

A Békekör delegációja választ kért tavaly december 5-i, mindmáig válasz nélkül hagyott kezdeményezésére is, melyben európai békekonferenciát javasolt a Békekör és a magyar kormány szervezésében a katonai szembenállás feloldásáért, az igazságos és tartós politikai rendezésért Ukrajnában, nehogy Magyarország két tűz közé kerüljön, hanem békében élhessen Kelettel és Nyugattal egyaránt.+++

 

A tiltakozó jegyzék teljes szövege elérhető: http://mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=883:a-magyar-bekekoer-tiltakozo-jegyzeke-hende-csaba-honvedelmi-miniszterhez-es-a-kormanyhoz&catid=2:magyar

 

 

 

Kiadta: MSZF SZK

 

www.mszfszk.hu