A Népi Front lapja

A Magyar Békekör levele Orbán Viktorhoz

Küld-e katonát Magyarország Oroszország ellen?

Budapest, 2016. május 5. csütörtök (MSZF)

 

A Magyar Békekör szerdán megkérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől, eleget tesz-e a magyar kormány annak az amerikai kérésnek, hogy katonát küldjön a balti államokba és Lengyelországba telepítendő négyezer fős NATO haderőbe.

A kormányfőhöz eljuttatott üzenetében a Békekör Ash Carter amerikai védelmi miniszterre hivatkozik, aki hétfőn felszólította a NATO európai szövetségeseit, hogy adjanak katonát a „fokozódó orosz agresszivitás féken tartására” irányuló haderőbe, mert – mint Carter üzente – ennek a haderőnek nem csak amerikai katonákból kell állnia.

A civil szerveződésű Magyar Békekör a sajtóhoz eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet az azonnali orosz válaszlépésre, melyet Szergej Sojgu védelmi miniszter jelentett be szerdán Moszkvában. Eszerint Oroszország három új gépesített hadosztályt létesít. Kettőt a nyugati, egyet pedig a déli katonai körzetben, hogy ellensúlyozza a NATO kelet-európai haderő fejlesztését. A hadosztályokban 10-10 ezer katona szolgál majd, és az év végéig felállítják őket.

Oroszország már korábban jelezte, hogy „aszimmetrikus választ” adna a NATO csapaterősítésére az orosz határok közvetlen szomszédságában – emlékeztette rá a Békekör Orbán Viktort.

„Őszinte örömmel könyvelnénk el, ha válasza nemleges volna arra a kérdésre, hogy kész-e az ön kormánya magyar katonát adni az Észtországba, Lettországba, Litvániába és Lengyelországba telepítendő NATO haderőbe!

Hasonló örömmel fogadnánk az ön részéről olyan bejelentést, mely arra utalna, hogy Magyarország nem kívánja Oroszországot ’fő ellenséggé’ nyilvánítani a NATO júniusi varsói csúcsértekezletén, mint azt egyes szövetségesei tervezik, hanem – ellenkezőleg – a kölcsönös előnyökön nyugvó békés együttműködésben, és a kapcsolatok fejlesztésében érdekelt Oroszországgal! Ezért a további szankció-politikától is eláll.

Aggodalmunk tárgya békeszerető népünk békéjének megőrzése, és annak elkerülése, hogy Magyarországot eszközként használják fel Oroszországgal szemben katonai, háborús célra, saját szövetségesei” – áll a miniszterelnökhöz elküldött levélben, melyben végül arra kérik Orbánt, hogy tartson ki a magyar népnek tett ígérete mellett, miszerint Magyarország a Kelet és Nyugat közötti békés párbeszéd segítője, nagykövete kíván lenni, és mindkét féllel baráti viszonyra törekszik.+++

 

(A miniszterelnöknek írt levél teljes szövege elérhető:

https://www.facebook.com/bekekor/

Orbán Viktor Úr

Miniszterelnök

viktor.orban@parlament.hu

Fax:

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

 

 

A Magyar Békekört aggodalommal tölti el a NATO haderő-telepítése a Baltikumba és Lengyelországba, valamint a rá adott orosz „aszimmetrikus” válasz.

Ash Carter amerikai védelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy a Kelet-Európába küldendő négyezer fős dandárt nem csak amerikai, hanem európai katonákból is kívánják verbuválni.

Arra kérem, adjon világos választ, kész-e az ön kormánya magyar katonát adni az Észtországba, Lettországba, Litvániába és Lengyelországba telepítendő haderőbe!? Őszinte örömmel könyvelnénk el, ha válasza nemleges volna!

Hasonló örömmel fogadnánk az ön részéről olyan bejelentést, mely arra utalna, hogy Magyarország nem kívánja Oroszországot „fő ellenséggé” nyilvánítani a NATO júniusi varsói csúcsértekezletén, mint azt egyes szövetségesei tervezik, hanem – ellenkezőleg – a kölcsönös előnyökön nyugvó békés együttműködésben, és a kapcsolatok fejlesztésében érdekelt Oroszországgal! Ezért a további szankció-politikától is eláll.

Aggodalmunk tárgya békeszerető népünk békéjének megőrzése, és annak elkerülése, hogy Magyarországot eszközként használják fel Oroszországgal szemben katonai, háborús célra saját szövetségesei.

Arra kérjük Miniszterelnök urat, tartson ki a magyar népnek tett ígérete mellett, miszerint Magyarország a Kelet és Nyugat közötti békés párbeszéd segítője, nagykövete kíván lenni, és mindkét féllel baráti viszonyra törekszik.

 

A Magyar Békekör várja szíves válaszát kérdésére!

 

Tisztelettel,

 

Dr. Simó Endre, a Magyar Békekör alapítója

 

  1. május 5.

TI ÍRTÁTOK

Életveszélyes munkahelyek

Megjelent az Eurostat, halálos kimenetelű munkahelyi baleseteket számba vevő statisztikája, az EU 28 tagállamára és a partnerországokra kiterjedően. A legutóbbi, 2014-es alapján Magyarország  a középm

A Győzelem Napja - Moszkvából jelentjük....

Ma május 9-én ismét hálával és köszönettel emlékeztünk. Emlékeztünk  az emberiség történelmének legnagyobb sorsdöntő ütközetére, melyet valaha az egyetemes történelemben kényszerültek vívni a haladó e

Globalizmus kontra nacionalizmus (A francia elnökválasztás 2017 tanulságai)

A kétpólusú világrendszer megszűnése után kialakult globális kapitalizmus egyik következménye a belpolitikai átrendeződés. Ezt tükrözi a most lezajlott francia elnökválasztás második fordulójának ered
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Proletárdiktatúra és demokrácia

Proletárdiktatúra és demokrácia a politikai néphit szerint összeegyeztethetetlen fogalmak, mondván, hogy a
Piros fejfák

Piros fejfák

Fodor József: Piros fejfák Nyírfa leng sírjuk fölött, Lágy szélütem. Aludjatok Csendesen. Aludjatok - A nagy élet ellobog.   Hol
No thumbnail available

Kommunizmus

  A kommunizmus az emberi társadalom legősibb és legtermészetesebb szervezeti formája, a történelmi
Légy szerző!
Légy szerző!