A Népi Front lapja

A Magyar Békekör levele Orbán Viktorhoz

Küld-e katonát Magyarország Oroszország ellen?

Budapest, 2016. május 5. csütörtök (MSZF)

 

A Magyar Békekör szerdán megkérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől, eleget tesz-e a magyar kormány annak az amerikai kérésnek, hogy katonát küldjön a balti államokba és Lengyelországba telepítendő négyezer fős NATO haderőbe.

A kormányfőhöz eljuttatott üzenetében a Békekör Ash Carter amerikai védelmi miniszterre hivatkozik, aki hétfőn felszólította a NATO európai szövetségeseit, hogy adjanak katonát a „fokozódó orosz agresszivitás féken tartására” irányuló haderőbe, mert – mint Carter üzente – ennek a haderőnek nem csak amerikai katonákból kell állnia.

A civil szerveződésű Magyar Békekör a sajtóhoz eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet az azonnali orosz válaszlépésre, melyet Szergej Sojgu védelmi miniszter jelentett be szerdán Moszkvában. Eszerint Oroszország három új gépesített hadosztályt létesít. Kettőt a nyugati, egyet pedig a déli katonai körzetben, hogy ellensúlyozza a NATO kelet-európai haderő fejlesztését. A hadosztályokban 10-10 ezer katona szolgál majd, és az év végéig felállítják őket.

Oroszország már korábban jelezte, hogy „aszimmetrikus választ” adna a NATO csapaterősítésére az orosz határok közvetlen szomszédságában – emlékeztette rá a Békekör Orbán Viktort.

„Őszinte örömmel könyvelnénk el, ha válasza nemleges volna arra a kérdésre, hogy kész-e az ön kormánya magyar katonát adni az Észtországba, Lettországba, Litvániába és Lengyelországba telepítendő NATO haderőbe!

Hasonló örömmel fogadnánk az ön részéről olyan bejelentést, mely arra utalna, hogy Magyarország nem kívánja Oroszországot ’fő ellenséggé’ nyilvánítani a NATO júniusi varsói csúcsértekezletén, mint azt egyes szövetségesei tervezik, hanem – ellenkezőleg – a kölcsönös előnyökön nyugvó békés együttműködésben, és a kapcsolatok fejlesztésében érdekelt Oroszországgal! Ezért a további szankció-politikától is eláll.

Aggodalmunk tárgya békeszerető népünk békéjének megőrzése, és annak elkerülése, hogy Magyarországot eszközként használják fel Oroszországgal szemben katonai, háborús célra, saját szövetségesei” – áll a miniszterelnökhöz elküldött levélben, melyben végül arra kérik Orbánt, hogy tartson ki a magyar népnek tett ígérete mellett, miszerint Magyarország a Kelet és Nyugat közötti békés párbeszéd segítője, nagykövete kíván lenni, és mindkét féllel baráti viszonyra törekszik.+++

 

(A miniszterelnöknek írt levél teljes szövege elérhető:

https://www.facebook.com/bekekor/

Orbán Viktor Úr

Miniszterelnök

viktor.orban@parlament.hu

Fax:

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

 

 

A Magyar Békekört aggodalommal tölti el a NATO haderő-telepítése a Baltikumba és Lengyelországba, valamint a rá adott orosz „aszimmetrikus” válasz.

Ash Carter amerikai védelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy a Kelet-Európába küldendő négyezer fős dandárt nem csak amerikai, hanem európai katonákból is kívánják verbuválni.

Arra kérem, adjon világos választ, kész-e az ön kormánya magyar katonát adni az Észtországba, Lettországba, Litvániába és Lengyelországba telepítendő haderőbe!? Őszinte örömmel könyvelnénk el, ha válasza nemleges volna!

Hasonló örömmel fogadnánk az ön részéről olyan bejelentést, mely arra utalna, hogy Magyarország nem kívánja Oroszországot „fő ellenséggé” nyilvánítani a NATO júniusi varsói csúcsértekezletén, mint azt egyes szövetségesei tervezik, hanem – ellenkezőleg – a kölcsönös előnyökön nyugvó békés együttműködésben, és a kapcsolatok fejlesztésében érdekelt Oroszországgal! Ezért a további szankció-politikától is eláll.

Aggodalmunk tárgya békeszerető népünk békéjének megőrzése, és annak elkerülése, hogy Magyarországot eszközként használják fel Oroszországgal szemben katonai, háborús célra saját szövetségesei.

Arra kérjük Miniszterelnök urat, tartson ki a magyar népnek tett ígérete mellett, miszerint Magyarország a Kelet és Nyugat közötti békés párbeszéd segítője, nagykövete kíván lenni, és mindkét féllel baráti viszonyra törekszik.

 

A Magyar Békekör várja szíves válaszát kérdésére!

 

Tisztelettel,

 

Dr. Simó Endre, a Magyar Békekör alapítója

 

  1. május 5.

TI ÍRTÁTOK

Ezért lesz nagy ellenzéki pofára esés 2018-ban

Az elmúlt hónapok kormányellenes tüntetései új lendületet hoznak az ellenzék számára. Legalábbis ez látszódik azok számára, akiknek leghőbb vágyuk leváltani Orbán Viktort és kormányát. Belépett a poli

Kegyeletsértés a szovjet emlékmű megrongálása

A napokban a hírek között szerepelt, hogy egy Komáromy Gergő nevű zenész és „ligetvédő” társával együtt narancssárga festékkel dobálta meg a budapesti szovjet hősi emlékművet. Az emlékmű gyakran kerü

Olyan ez, mint a drogbárók háborúja!

Hatalmas a ramazuri a CEU ügyében. Hát, ha már polgári demokrácia van, akkor a kutyafáját, mi a baj a CEU-val, azaz az amcsi-európai egyetemmel?A burzsoá demokráciába ez belefér. Akkor most mi van?
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Proletárdiktatúra és demokrácia

Proletárdiktatúra és demokrácia a politikai néphit szerint összeegyeztethetetlen fogalmak, mondván, hogy a
No thumbnail available

Széttöretett, megaláztatott , ebek elé vettetett... Trianon és ami utána jött

"Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és
Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

Nemere, a dezinformátor -4. rész-egy antikommunista könyv cáfolata

”Kezdhetjük mindjárt azzal,hogy ez a „jó és nemes ember”,ez a „szovjet emberek
Légy szerző!
Légy szerző!