A férfiak is mehessenek nyugdíjba 40 év munkaviszony után!

A férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáért indított népszavazási kezdeményezés mögé felsorakozott a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) és a Liga Szakszervezetek is. A Kúria zöld lámpát adott a népszavazásnak!
Varga Mihály ijesztgetése, és „elemzők” véleménye szerint, ha a népszavazás eredményes lesz, a nyugdíjasok jövedelme (nyugdíja) csökkenni fog, mert erre nincs fedezet. Gaskó István szerint lenne erre fedezet, ha a GDP 2Képtalálat a következőre: „férfiak nyugdíj”0%-át kitevő fekete gazdaságot kifehérítenék.  A Népi Front szakpolitikusa, Rónai Katalin, közgazdász is megerősítette, hogy  van fedezet, az alábbiak miatt:

  1. 2011-ben a magánnyugdíj-pénztárak 3.500 milliárdos vagyona  volt– ennek hozama fedezné a 40év feletti férfiak egy évi nyugdíját
  2. 2011 óta több pénz folyik be a nyugdíjbiztosítási alapba, mert:
  •   több járulék folyik be a munkavállalóktól és a munkáltatóktól, hiszen a korábban a magánnyugdíj-pénztárakba fizetett járulékot a nyugdíjbiztosítási alapba fizetik a munkavállalók
  •    a megemelt nyugdíjkorhatár (2015-ben 62,5 év, 2016-ban 63 év)
  •    megszűnt az előrehozott nyugdíj, szűkült a korkedvezményes nyugdíj igénybevételének lehetősége
  •      csökkennek a nyugdíj-kifizetések:
  •   a megemelt nyugdíjkorhatár, a korkedvezményes nyugdíj igénybevételének szűkülése, a rokkantsági nyugdíj eltörlése (helyette rehabilitációs járadék van, amelynek összege kisebb)
  •  sok szakmában (pl. orvosi, ápolói) a munkavállalók akár 70 éves korukig dolgoznak (zömében a fiatalok külföldi munkavállalása miatt) – nem kell nekik nyugdíjat fizetni, viszont fizetik a nyugdíjjárulékot.
  • állandóan  arról beszélnek, hogy a nyugdíjakat abból fizetik, amit abban az évben befizetnek. Csakhogy 1990-ben még volt vagyona a nyugdíj- és egészségbiztosítási pénztárnak, amit nem adtak át nekik. Ez a vagyon az 1990 előtti befizetésekből keletkezett. Ha ezt átadják, akár most is, akkor nem lehet gond a nyugdíjakkal. Nem mellékesen,  az egészségügyön is segítene.

A Népi Front elkötelezett az esélyegyenlőség, a népesség testi-lelki egészségének és átlagéletkorának növelése iránt. Támogatjuk, hogy mindenki, a  férfiak is mehessenek nyugdíjba 40 év munkaviszony után.

Népi Front Országos Elnöksége

Budapest, 2015. augusztus 9.

nepifront-logo-logo-300x300