A Népi Front lapja

A diákok lázadása lemondásra kényszerítette a paraguayi oktatási minisztert

Csütörtökön lemondott a paraguayi oktatási miniszter, aki ezzel engedett a diákok nyomásának, akik az előző két napban több mint száz középiskolát foglaltak el.

A mozgósított középiskolai diákok két nap alatt elérték a céljukat, miután beváltották azon fenyegetésüket, hogy oktatási intézményeket szállnak meg, amennyiben Marta Lafuente miniszter nem mond le 48 órán belül.

Camila Benítez diákvezető szerint a miniszter többször is kudarcot vallott az oktatással kapcsolatos problémák megoldásában.

A diákok által elfoglalt középiskolák száma meghaladta a százat, amikor végül más diákszervezetek is csatlakoztak a Nemzeti Diákszervezet (ONE) felhívásához.

A diákok azt követelték, hogy a miniszter mondjon le, mivel az elmúlt hónapokban számos korrupciós ügyben derült ki az érintettsége.

A diákvezetők elmondták, hogy az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor szerdán egy egész fal dőlt le a Nuestra Señora de Asunción Középiskolában. Hírek szerint a balesetben szerencsére nem sérült meg senki.

Még áprilisban az ország kongresszusa jóváhagyta, hogy hivatalos vizsgálatot indítsanak a miniszter ellen, amiért az állítólag túlárazott vizes palackokat vásárolt a minisztérium étkezdéje számára.

A miniszter azzal indokolta a lépést, hogy vendégül kellett látnia a Nemzetközi Diákértékelési Programtól (PISA) érkező külföldi látogatókat. Az ügy addig fajult, hogy Horacio Cartes elnök végül arra utasította Lafuentét, hogy ne vegye igényben a vendéglátási szolgáltatásokat.

Lafuente először nem volt hajlandó lemondani, amivel az elnök is egyetértett. Cartest magát is több pénzmosási üggyel hozták összefüggésbe, és hivatalba lépése előtt az Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Hivatala (DEA) is nyomozott ellene.

Forrás: teleSUR, Fordította: Latin-Amerika Társaság

Vegyünk róluk példát!

TI ÍRTÁTOK

Életveszélyes munkahelyek

Megjelent az Eurostat, halálos kimenetelű munkahelyi baleseteket számba vevő statisztikája, az EU 28 tagállamára és a partnerországokra kiterjedően. A legutóbbi, 2014-es alapján Magyarország  a középm

A Győzelem Napja - Moszkvából jelentjük....

Ma május 9-én ismét hálával és köszönettel emlékeztünk. Emlékeztünk  az emberiség történelmének legnagyobb sorsdöntő ütközetére, melyet valaha az egyetemes történelemben kényszerültek vívni a haladó e
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Az "én ötvenhatom"

1956 hatvanadik évfordulója alkalmából sorozat indult a Magyar Rádióban és az M1
No thumbnail available

Nemere, a dezinformátor -1. rész (egy antikommunista könyv cáfolata)

Gyerekkoromban szerettem Nemere István fantasztikus regényeit olvasni. Talán éppen az ő izgalmas
Kémek a sasfészekben...

Kémek a sasfészekben...

 A hidegháború korszakában komoly fordulópontot jelentett, amikor 1949-ben megtört az Egyesült Államok
Légy szerző!
Légy szerző!