A demokratikus, szabad országok várják a migránsokat!

Chile, Brazília, Venezuela és Paraguay is felajánlotta, hogy befogad közel-keleti menekülteket – írta csütörtökön összefoglalójában a Hszinhua hírügynökség.

 Michelle Bachelet, Chile elnöke kedden közölte, országa felkészül arra, hogy képes legyen jelentős számú menekültet befogadni, mivel országa tisztában van azzal, hogy a menekültválság “az egész emberiség tragédiája”. Az elnök bejelentése után Heraldo Munoz külügyminiszter közölte, a kormány mihamarabb kidolgoz egy “megvalósítható tervet”.

A helyi média arról számolt be, hogy a chilei kormány száz-százötven szíriai család befogadásának felajánlását fontolgatja. A latin-amerikai országban jelenleg 80 ezer szíriai él a Prensa Latina kubai hírügynökség szerint. A közel-keleti menekültek befogadása nem új keletű dolog Chilében, hiszen a latin-amerikai ország ad otthont a közel-keleti térségen kívül élő legnagyobb, mintegy 450 ezer tagú palesztin közösségnek.

Nicolás Maduro venezuelai elnök 20 ezer szíriai menekültnek ajánlott fel menedéket országában. Chiléhez hasonlóan a Venezuelai Bolívari Köztársaság sem először fogadna be bajbajutottakat: a 2014-es izraeli-palesztin konfliktusban megsebesült vagy elárvult palesztin gyerekeket vett magához az olajban gazdag latin-amerikai ország.  Nem rendeztek országos hisztériát, hanem cselekedtek! Venezuela nem befogadja, hanem meghívja a menekülteket a 21. századi szocializmus építésére. Nicolas Maduro szocialista elnök azzal hívja magához a

Képtalálat a következőre: „venezuela hírek”migránsokat, hogy “együtt építsék a béke, Krisztus és Bolivar országát.”  Brazília, amely a szíriai konfliktus 2011-es kirobbanása óta kétezer menekültet fogadott be, ugyancsak nyitva tartja ajtaját a menekültek előtt. Az ország elnöke, Dilma Rousseff közölte, országa a válságos idők ellenére tárt karokkal fogadja a menekülteket.
A brazíliai GloboNews hírcsatorna internetes felülete szerint Sao Paulóban jelentős szír közösség él. A szíriai bevándorlók a 19. században érkeztek az amerikai kontinens legnépesebb városába, és jelentősen hozzájárultak a város fejlődéséhez.    
    A Brazíliát választó menekültek humanitárius vízumot igényelhetnek a latin-amerikai ország bejrúti konzuli hivatalában.

Oscar Cabello Sarubbi, Paraguay külügyminisztere ugyancsak úgy nyilatkozott a minap, hogy a kormány “nyitott a menekültek fogadására, de csak észszerű mértékekben, amennyit az ország ténylegesen be tud engedni”.