A belga munkásosztályt nem lehet elaltatni a “migránspirulával”

Tüntetések  követték egymást  csütörtökön Belgiumban, miután több szakszervezet is országos tiltakozást hirdetett a kormány gazdasági megszorító  intézkedései  ellen.

A nap folyamán Brüsszel központjában is tiltakozó menet indul, amelyre a szervezők több tízezer résztvevőt várnak. Május 24-én, a legutóbbi hasonló demonstráción nagyjából 60 ezer ember vett részt.A tüntetést a három nagy belgiumi szakszervezet, a szocialista FGTB, a kereszténydemokrata CSC és a liberális CGSL közösen hirdette meg.  A tüntetéshez csatlakoztak a kommunisták, mert a belga dolgozókat éritő  néhány alapvető kérdésben egyetértés van.

A tiltakozások és részleges munkabeszüntetések súlyos fennakadásokat okoznak a közlekedésben. A csütörtök reggel munkába, iskolába igyekvők járatkimaradásokról és óriási késésekről számoltak be Brüsszelben. A városban a metró több szakaszán ritkán járnak a szerelvények, a buszok és a villamosok egy része nem közlekedik – tudatta a brüsszeli tömegközlekedési vállalat. Az utakat elárasztották az autók, egyetlen hatalmas dugóvá változott a legfőbb európai uniós intézményeknek otthont adó város és környéke. 

A Le Soir című napilap  szerint több tartományban a vallon és a flamand távolsági buszhálózat, a TEC és a De Lijn szolgáltatása is akadozik. Az SNCB állami vasúttársaság tájékoztatása szerint a vonatközlekedés pillanatnyilag zavartalan az országban.

A belga kormány a következő öt évben 11 milliárd eurót akar megspórolni gazdasági és szociális reformjai révén, és egyebek között azt tervezi, hogy 2030-tól 65 évről 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, valamint befagyasztja a bérek és segélyek inflációhoz igazítását a gazdaság versenyképessége és a foglalkoztatottság növelése érdekében. A szakszervezetek azzal vádolják a kabinetet, hogy takarékossági intézkedései  húsbavágóan  érintik a munkavállalókat, a közszolgáltatásokon való spórolást pedig a társadalom egésze megsínyli. A belga dolgozók a kezükbe vették a sorsukat. Sok sikert! Az ő harcuk a mi harcunk is.

Világ proletárjai, egyesüljetek!

Prolétaires de tous les pays, unissez-vous!

يا عمال العالم اتحدوا

Bütün ülkelerin proleterleri, birleşin!

A Világ proletárjai, egyesüljetek! a munkásmozgalom internacionalista jelszava, melyet Karl Marx a Kommunista kiáltvány végszavaként használt. A Kommunista Szövetség és az Első Internacionálé világhírű jelmondata.Képtalálat a következőre: „világ proletárjai egyesüljetek”