56-os arcmemória

Az ’56-os emlékév kapcsán kihelyezett óriásplakátok (falfestmények) ’56-os utcai  fegyveres civilek, gyerekek   képeit ábrázolják.  Az egyikkel azonban valami nem stimmel. Pillanatnyilag “csak” az egyikkel.

Na majd meglátjuk, hogy a többivel minden rendben lesz-e! Elvégre most megéri 56-os “forradalmárnak” lenni!  Egy sapkás gyermek/gyermekkatona  látszik rajta fegyverrel, mellette egy felirat, ami szerint ő Dózsa László, a ma is élő színész.( A magyar kormány sokmilliárd forintot költött az 1956-os megemlékezésekre! Miből?)

Csak hogy jelentkezett egy férfi, aki szerint a képen az ő unokatestvére Pruck Pál látható. Ráadásul az amerikai LIFE magazin ’56-os számában is azt írták az amerikai fotós képe alá, hogy Pruck Pál.   Később Pruck lánya is azt követelte a Schmidt Mária vezette Emlékbizottságtól, hogy tegye rendbe azt a plakátot.  “Jelen ismereteink szerint a felvételen Dózsa László szerepel, az a Dózsa László, akinek ’56-os hősiességét mindeddig támadás nem érte, a neki adott nagyszámú elismeréssel pedig a szakmai és ’56-os szervezetek egyaránt igazolták őt”.– írja közleményében Schmidt Mária az ’56-os Emlékbizottság társelnöke.

Dózsa László először azt nyilatkozta, hogy ő van a képen, és akár antropológiai vizsgálatnak is kész alávetni magát, majd egy nappal később már azt mondta, kegyeleti okokból lemond arról, hogy az ő neve szerepeljen a képen. Bár továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy őt ábrázolja a kép! Ejha! Ki van a képen?

Az Emlékbizottság elnöke azzal folytatja, a képen szereplő fiúban már más is felismerni vélte magát korábban, az Emlékbizottságnak azonban maga Dózsa László mondta, hogy ő van rajta. „A fényképen Dózsa László már évekkel ezelőtt egyértelműen beazonosította önmagát, ezt egy, a Terror Háza Múzeumnak adott videó-interjúban, majd pedig a fotó felhasználásához szükséges írásos nyilatkozatában is megerősítette” – fogalmaz Schmidt és hozzáteszi, Pruck Pál 1956-os szabadságharcos tevékenységéről máig semmilyen dokumentum nem áll rendelkezésre. Csakhogy,   az amerikai LIFE magazin korabeli számában is Pruck Pál neve szerepel a kép alatt.  Ennyit a tárgyilagosságról és történelmi hűségről 1956 kapcsán… Jön még kutyára dér!

 

false