A Népi Front lapja

50 kiló műanyag másodpercenként!

A folyókba dobott műanyag hulladék jelenti az óceánok szennyezésének egyik legfőbb forrását, és a legnagyobb szennyezők az ázsiai folyók – írják  holland kutatók.

Számításaik szerint a folyamokból évente mintegy 1,15-2,41 millió tonna műanyag jut el az óceánokba, azaz másodpercenként 50 kilogramm – mondta Jan van Ewijk, az Ocean Cleanup holland alapítvány kommunikációért felelős illetékese. Az alapítvány szakemberei új technológiákat fejlesztenek ki azért, hogy megpróbálják megtisztítani az óceánok, tengerek vizét a műanyagoktól.

A kutatók a Nature Communications folyóiratban szerdán közzétett tanulmányukban kiemelik, hogy a műanyagszennyezés kétharmada 20 folyóból érkezik, amelyek nagy többsége Ázsiában van, a legnagyobb ilyen környezetszennyező a kínai Jangce. A világ harmadik leghosszabb folyója évente mintegy 330 ezer tonna műanyagot hord a Kelet-kínai-tengerbe.

További nagy szennyezők az indiai Gangesz, és a kínai Hszi, Tung és Csucsiang (Gyöngy) folyó, valamint az indonéz Brantas, Solo, Sarayu és Progo. A világ többi része a műanyagszennyezés 14 százalékáért felelős.

A kutatók hozzátették, hogy “kevés pontos adat van feltételezéseik alátámasztására, az általuk felvázolt modell hitelességének igazolására. “Ennek ellenére, a Csendes-óceán északi részének vízfelszínén talált műanyag hulladék relatívan magas koncentrációja, amely Ázsiából ered, azt sugallja, hogy becsléseink hihetőek” – írták a szakemberek.

Tanulmányuk közzétételét az óceán állapotáról Miamiban folyó első ENSZ-konferenciához időzítették. A tanácskozáson a tengerek, óceánok műanyag-szennyezettségét különösen veszélyesnek nevezték. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a tanácskozáson idézett egy közelmúltban megjelent tanulmányból, amelynek szerzői arról írtak, hogy 2050-re az óceánokban több lesz műanyag, mint a hal.

Évente több mint nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánok vízébe, ami legkevesebb 8 milliárd dollárnyi kárt okoz a tengerek élővilágának, mintegy egymillió tengeri madarat, százezer tengeri emlőst és meghatározatlan számú halat pusztít el.

Ez nem holnap lesz emberek! Most van! Most kell cselekedni. Először is ne vásároljunk műanyag kacatokat! 

TI ÍRTÁTOK

Kelet-európai rasszizmus

Avagy a népbutítás története, fontossága és eredménye napjainkban Üdvözlöm Kedves Olvasó! Azt az alapvető tényt senki sem cáfolhatja, hogy mindennapjaink nagy részét reklámok tengere és a lépten

Az orvoshiány miatt kórházi osztályok zárnak be Jászberényben

Az orvoshiány miatt nyáron részlegesen szüneteltetik a jászberényi kórházban a belgyógyászati-, a krónikus-, illetve a rehabilitációs osztály működését – írja a  megyei lap, a szoljon.hu. A nyári szab

In Memoriam Urbán Sándor

„A forradalmak az elnyomottak és kizsákmányoltak ünnepei.” Lenin szavai ezek. A forradalmak megszülik hőseiket. Régóta tudjuk ezt a munkásmozgalom történetéből. De ezen ünnepnapokból oly’ kevés van. H
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

Ütött-kopott külvárosi balladáim

Ütött-kopott külvárosi balladáim

Mégis. Nekem ők a minden, az én külvárosi balladáim, befészkelve magukat lelkemnek-szívemnek
Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Dicsőség a szovjet és magyar hősöknek! - 70 éve szabadult fel Budapest

Hazánk Felszabadítása a több mint két évtizedes fasiszta uralom alól 1944 őszén
No thumbnail available

Fohász a legszomorúbb barakkból

(A kapitalizmus áldozatainak emlékére)Szégyenszemre a XXI. századi Európa közepén áll a nyomorúságos
Légy szerző!
Légy szerző!