A Népi Front lapja

A tanulás: harc!

Egész Európa szorongott és rettegett, mert a nácik, a fasiszták fegyverkeztek és erősödtek. A szellemi élet szereplőinek zöme ijedten szaladt a sebtében fúrt egérlyukakba. Kevesekről mondható el, hogy forradalmi cselekedeteket hajtottak volna végre. Többen felcsaptak a hatalom kiszolgálóinak, ezzel még súlyosabbá téve a helyzetet.  Az emberiség árulóivá váltak pénzért és elismerésért, nem pedig szabadságharcosokká.

A kommunista párt, a munkásmozgalom, és József Attila, a költőzseni nem hátrált, hanem folytatta a harcot.
“Az 1932-es esztendőben a rendőrség kegyetlen hajszát indított a kommunisták ellen. Megteltek a börtönök. Besúgók hada settenkedett az elvtársak nyomában. A szemináriumok folytatását beszüntették, nehogy rajtaüssenek az embereken. A mozgalom egészen a föld alá került, a földalatti munka fokozódó elszántsággal folyt tovább.” -írja József Jolán.
József Attilát a költőt, a kommunista párt aktív előadóját és pártmunkását is besúgták. Tudta, hogy figyelik. Egy kapcsolattartón keresztül üzent az elvtársaknak.
” – Azt is kössed a lelkükre, hogy az anyagot vegyék át. Tanuljanak! A tanulás: harc!
Ilyen utasításokat adott akkor, amikor talpa alatt égett a föld.”
Sallai Imrét és Fürst Sándort ebben az időszakban állították bíróság elé. Megalakították a Halálbüntetésellenes Ligát, melynek röpiratát József Attila elvtárs, mozgalmi nevén, Funk elvtárs fogalmazta.
Sokan lebuktak és börtönbe kerültek.
A párt arra kérte embereit, hogy tanuljanak. József Attila  elszántan és bátran küzdött. Megjárta a csendőrőrsöt, és jól ismerte a gumibot okozta fájdalmat.
A legreménytelenebb helyzetben is tanulni kell. Ezeket az időszakokat a felkészülésre kell használni.
Nehéz volt, mert a könyveket, újságokat, röplapokat is dugdosni kellett.
Aki tanult és tapasztalatokat gyűjtött világosan látta, hogy miben mesterkedik a burzsoázia. Őket nem lehetett elkábítani a “munkásbarát”, “szociálisan érzékeny” fasiszta szlogenekkel.
A tudás segít a körülöttünk zajló történések megértésében.
A múltat nemcsak könnyesen, nosztalgiázva szemléljük a karosszékből, hanem a forradalmár tapasztalatgyűjtő érdeklődésével.
A kisgyermek mintákat tanul, a körülötte élő felnőttek viselkedésmintáit sajátítja el. A mai párt, a múlt tapasztalataiból tanul, hogy élesebben lássa a jelent és cselekedni tudjon.
Lenin is erre biztatta a proletariátust.
“Mondd el, mit szoktál, bár mi nem feledjük,
mesélj arról, hogy itt vagy velünk együtt
s együtt vagyunk veled mindannyian,
kinek emberhez méltó gondja van.
Te jól tudod, a költő sose lódit:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.” (József Attila: Thomas Mann üdvözlése)
Fogarasi Zs.

TI ÍRTÁTOK

ADY ENDRE: A TŰZ MÁRCIUSA

Csámpás, konok netán ez a világ S végbe hanyatlik, kit annyian űztek, De élethittel én, üldözött haló, Március kofáira és szentjeire Hadd szórjam szitkát és dicsét a Tűznek. Hadd halljék végre

Háború a vörös csillag ellen

Megjelent "az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról, valamint az ezzel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János és Semjén Zsolt

"Demokrácia védelme"?

Nemrégiben egy ígéretes, nagyobb lélegzetű tanulmány két bevezető fejezete jelent meg a Frontoldalon „PlalylA” „tollából” „Demokrácia védelme” címmel. A cikkeket viharos vita követte, aminek nyomán az
Baloldali Hírlevél
Ha megadod a neved és az e-mail címed, elküldjük számodra a baloldal híreit. Feliratkozáshoz kattints a Subsrcibe gombra
Name
Email *

KULTÚRA

No thumbnail available

Az "én ötvenhatom"

1956 hatvanadik évfordulója alkalmából sorozat indult a Magyar Rádióban és az M1
No thumbnail available

Gorkij alakjai hogy kísértenek...

Hetvennyolc esztendeje halt meg a zseniális   szovjet író, aki függetlenül politikai
No thumbnail available

Tőkés rendszerváltás a kelet-közép-európai szocialista országokban

A kelet-közép-európai országokban végbement tőkés rendszerváltásról eddig sokan és sokat írtak, marxista
Légy szerző!
Légy szerző!